Pomoć

Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video

Šta je blog?

Blog predstavlja posljednji internet fenomen, koji se prije nekoliko godina razbuktao internetom vani, nedavno doživio sjajan uspjeh u nama susjednim zemljama, a potkraj novembra 2004. godine stigao i u Bosnu i Hercegovinu.

blog - internet dnevnik
blogger - osoba koja piše blog
blogati - pisati blog
post - članak, vijest na blogu

O čemu se radi? Riječ blog dolazi od složenice engleskih riječi: web i log = weblog. Skraćeno od weblog dobije se riječ blog. U doslovnom prevodu riječ blog se može prevesti kao internet dnevnik, što on u biti i jeste. Znači blog predstavlja jedinstveni alat koji omogućava pojedincu da kreira i ažurira vlastitu dnevničku web stranicu na kojoj on hronološki bilježi svoje stavove, iskustva, mišljenja o raznim aktuelnim temama ili o bilo čemu šta mu padne na um i objavljuje na svom blogu tako da ih svaki posjetilac može pročitati, čime taj njegov blog postaje i javan.

[na vrh]

Karakteristike blogova

Glavna karakteristika bloga je ta da se ažuriraju često što osigurava povratak posjetilaca na blog, te osim standardnih postova, istuču se iz mnoštva drugih standardnih popratnih opcija i komentari na postove, mogućnost dodavanja nekih informacija, raznih linkova te linkova na druge blogove, mogućnost postavljanja kalendara bloga, mogućnost mijenjanja izgleda i slično. Najnoviji postovi (vijesti), uz koje se može dodati i slika, automatski dolaze na vrh stranice, dok se prethodni postovi redaju ispod. Prostor za pisanje i unos slika je neograničen.

[na vrh]

Ko su bloggeri i publika?

Iako je širom Interneta prihvaćeno mišljenje kako se iza većine blog publike kriju djeca koji nemaju pametnijeg posla, posljednje istraživanje Webloga i Blogads mreže pokazuje da to i nije baš tako. Njih 61 posto starije je od trideset, a oko 30 posto njih je između 30 i 40 godina. Po spolovima, više blogova čita muški dio (79,1 posto), a oglašivačima je vjerojatno najvažniji podatak da je 66,7 posto čitača kliknulo i na neki oglas na blogu.

Blogeri su danas postali vitalni izvor informacija i komentara, kao i alternativa tradicionalnoj štampi i televiziji. Primjerice u zapadnim zemljama blog zajednica je toliko snažna da čak ima i utjecaj na javno mišljenje.

Svjetska blog zajednica je svakim danom sve veća i veća, a popularnosti blogova doprinose svakako i mnogi blogovi čiji su vlasnici poznate ličnosti.

[na vrh]

Registracija korisnika

Registracija korisnika Blogger.ba alata je u potpunosti besplatna. Registrujte se tako što ćete unijeti osnovne podatke i odabrati korisničko ime i šifru (username i password).

Prilikom registracije obavezni ste pročitati i prihvatiti uslove i pravila korištenja Blogger.ba alata. Nakon registracije, možete početi s kreiranjem vašeg bloga.

[na vrh]

Kako otvoriti blog?

Da biste kreirali blog kliknite na sličicu "Otvori blog" u zaglavlju stranice.

Svaki korisnik može napraviti svoj blog u vrlo kratkom vremenu - u tri jednostavna koraka:

  • odabir naziva bloga
  • odabir domene bloga (domena.blogger.ba)
  • odabir izgleda bloga

Nakon ova tri koraka blog će biti kreiran, a korisnik može odmah početi postavljati postove, informacije, podešavati postavke i slično. Na početnoj stranici, u lijevoj koloni stranice www.blogger.ba naći će se linkovi za uređivanje vaših blogova.

[na vrh]

Kako upisati novi post?

Da biste upisali novi post nakon registracije morate se logirati. Nakon logiranja u listi vaših blogova na početnoj stranici Bloggera izaberite u koji blog želite upisati svoj post (kliknite na ikonicu Novi post?).

Unesite naslov posta, koji može sadržavati maksimalno 255 karaktera i tekst posta. U okviru za tekst posta možete koristiti BB kôd i HTML kôd.

Dodatno možete podesiti prikazivanje komentara na svakom postu, te nalijepiti sliku uz post. Slika mora biti JPG formata maksimalne težine 100KB.

[na vrh]

Uređivanje postova

Uređivanje postova možete obavljati u dijelu sekcije ukoliko kliknete na vaš blog u sekciji Moji blogovi na početnoj stranici Bloggera.

Listu postova možete birati prema mjesecima. Klik na naslov posta vas vodi na editovanje vašeg posta.

[na vrh]

Boxevi

Boxevi su dodatni i opcionalni sadržaj svakog bloga. Boxevi se, ovisno o templateu/izgledu bloga, nalaze s jedne od strana bloga.

Boxevi su predviđeni kao mjesta za kratke sentence, linkove i slično. Prilikom ažuriranja boxeva možete koristiti BB kôd. Svaki blog ima pet boxeva. Prazni boxevi se ne prikazuju.

[na vrh]

Izgled bloga i HTML kôd

Odabir izgleda bloga vršite prilikom kreiranja bloga ili naknadno u sekciji "Moji blogovi".

Važno je napomenuti da pored postojećih izgleda možete u potpunosti izmijeniti izgled vašeg bloga editujući HTML kôd templatea (kliknite na "Izmijenite HTML kôd").

Ukoliko ne poznajete osnove HTML-a, ovaj dio nemojte mijenjati.

Ako vam se ne svide vaše izmjene HTML kôda uvijek možete resetovati izgled templatea ili odabrati drugi template.

[na vrh]

RSS Feed

Što je to RSS? RSS (Really Simple Syndication) je tehnologija koja omogućava da pomoću posebnih programa (npr. news readera) čitate sažetke vijesti sa svjetskih news sajtova, a koja se u posljednje vrijeme koristi i za čitanje blogova. Svaki blog ima svoju RSS verziju koja se nalazi na adresi http://nazivbloga.blogger.ba/rss.

Za čitanje blogova pomoću nekog od rss readera potrebno je downloadati news reader i ukucati adresu rss verzije traženog bloga. Npr. FeedDemon,...

Prednost Blogger.ba RSS kanala jeste da pomoću news readera možete čitati blogove u cijelosti, a ne samo sažetke! RSS je zasigurno jedna od stvari koja je doprinijela popularnosti blogova. Pomoću RSS-a možete jednostavnije pratiti omiljene blogove koje redovno čitate te automatski dobijati obaviještenja o novim postovima.

Upoznajte vaše posjetioce da i vaš blog mogu čitati pomoću RSS readera. Dodajte ovu sličicu na vaš blog i linkajte je na na rss verziju vašeg bloga "http://nazivbloga.blogger.ba/rss" ili jednostavno linkajte "/rss".

[na vrh]

Uslovi i pravila korištenja Blogger.ba alata

Prilikom registracije na Blogger.ba prihvatate uslove i pravila korištenja Blogger.ba alata. Pravila i uslovi korištenja možete pročitati na www.blogger.ba/uslovi. Uslovi i pravila su podložni promjenama.

[na vrh]

Druga često postavljana pitanja možete pročitati i ovdje.