Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Predsjedničko selo: BLOGGER DANA O VEČERNJOJ ŠKOLI EU

post objavio/la documentary prije 11 godina 9 mjeseci na blogu blob

Komentari na post

 

Studirao je na Univeritetu u Sarajevu, a kasnije u Edmund Volš školi za inostrane poslove na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu. Željko Komšić je advokat po profesiji.

Tokom rata u Bosni, Komšić je služio u Armiji BiH, da bi kasnije dobio najviše vojno priznanje od bosanske vlade, Zlatnog ljiljana.


Politička karijera [uredi]
Posle rata Komšić je započinje svoju političku karijeru kao član Socijaldemoktratske partije BiH. Bio je odbornik opštine Novo Sarajevo, pre nego što je izabran za načelnika opštine Novo Sarajevo 2000. Takođe je dve godine bio zamenik gradonačelnika Sarajeva.

Kada je koalicija Alijansa za demokratske promene došla na vlast 1998, Komšić je 2001. imenovan za ambsadora u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Podneo je ostavku nakon izbora 2002. kada se SDP vratila u opoziciju.

Jedan je od tri potpredsednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Deklariše se kao Hrvat i kršten je kao katolik, a svoj maternji jezik naziva bosanskim[1] i agnostik je. Državljanin je samo Bosne i Herecegovine.


Opšti izbori 2006. [uredi]
Komšić je bio kandidat Socijaldemoktratske partije za mesto u Predsjedništvu na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2006. Dobio je 97.267 ili 41% hrvatskih glasova, ispred Iva Mira Jovića (25%), Bože Ljubića (18%) i Mladena Ivanković-Lijanovića (9%). Inaugurisan je 1. oktobra 2006.

Njegova pobeda je pripisana podeli u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, u kojoj su dve frakcije, jedna na čelu sa Jovićem, a druga na čelu sa Ljubićem podelili njihovo glasačko telo na dva dela i omogućile Socijaldemoktratskoj partiji da stekne većinu.


Izborne kontroverze [uredi]
HDZ optužuje da je Komšićeva pobeda nelegitimna jer je izborni sistem, koji nije zasnovan duž etničkih linija u Federacije BiH, omogućio Bošnjacima da iskoriste sistem i glasaju za Komšića.

Ivo Miro Jović je izjavio da će odbiti da preda svoj položaj Komšiću. Za sada su HDZ1990 i Hrvatska stranka prava, koje su u koaliciji, izjavile da će prihvatiti Komšića kao legalno izabranog hrvatskog predstavnika ako služi hrvatskim interesima.

Komšić je preuzeo svoj položaj kao hrvatski član Predsjedništva. Od tada je primio brojne strane visoke zvaničnike, uključujući i Josipa Vrbošića, ambasadora Republike Hrvatske [2]


Reference [uredi]
^ Intervju sa pincom.info 3. oktobra 2006
^ http://www.predsjednistvobih.ba/saop/1/?cid=9930,2,1
wikipedia

Objavio/la documentary prije 11 godina 9 mjeseci #

možda neki žele da gsp komšič ode iz vlade jer jedino je on iskren čovjek u vladi koji se bori za svoju zemlju. al vjerujem koga želi izbacit iz vlade da če se načekat. gsp komšič je čovjek koji ima svoje ja koji negrabi od siromašni osoba nego pomaže. nažalost malo je takvi osoba kao što je gsp komšič. i njegove če ime uvijek mnogi sa ponosom spominjat jer on je to zaslužio.

Objavio/la Gost_1445 prije 11 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: