Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Nobelova za ekonomiju

post objavio/la dzambeg prije 1 godinu 5 mjeseci na blogu ****TED (Technology, Entertainment, Design)*****

Komentari na post

 

Američki profesor Richard H. Thaler dobitnik je Nobela za ekonomiju
Nagrađen je za svoj doprinos bihevioralnoj ekonomiji

Jerko Mihaljević JERKO MIHALJEVIĆ 09.10.2017 1 PREPORUKA 0 KOMENTARA
ZADNJA IZMJENA: OCT 9, 2017
Ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je Richard H. Thaler za svoj doprinos bihevioralnoj ekonomiji. Thaler je ugledni profesor bihevioralne nauke i ekonomije na Sveučilištu u Chicagu. Thaler jer nagradu dobio zato što je u svojoj analizi ekonomskog odlučivanja uveo tri nove psihološki realne pretpostavke: ograničenu racionalnost, društvene preferincije i nedostatak samokontrole, pišu iz Nobela.

“U cjelini gledano, doprinosi Richarda Thalera izgradili su most između ekonomskih i psiholoških analiza donošenja pojedinačnih odluka”, objavio je Odbor za dodjelu nagrada Švedske kraljevske akademije znanosti.

ZAŠTO ŽRTVUJEMO DUGOROČNO PAMETNE ODLUKE ZBOG KRATKOROČNE KORISTI

Ograničena racionalnost je koncept prema kojemu ljudi, kada u glavi rade racionalizaciju financijskih odluka, pojednostavljuju odluke i fokusiraju se na uski učinak svake odluke, umjesto da u obzir uzimaju učinak svojih odluka u globalu, te kako, zbog averzije spram gubitaka, vrjednijima ocjenjuju predmete koje posjeduju, od onih koje ne posjeduju.

Thalerov koncept društvenih preferencija, koji je s kolegama i eksperimentalno potvrdio, kaže kako, zbog percepcije poštenja, kompanije ne podižu cijene kada postoji velika potražnja za njihovim uslugama, ali da cijene dižu čim poraste trošak proizvodnje. U svojim se radovima Thaler bavio i tenzijama između dugoročnog i kratkoročnog planiranja i time zašto ljudi toliko često žrtvuju dugoročno pametne odluke zbog kratkoročne koristi. Nakon što je primio nagradu, upitan što je najvažniji aspekt njegovog rada, Thaler je rekao “to što pokazuje da su ekonomski akteri ljudi”.

Objavio/la dzambeg prije 1 godinu 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: