Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Dobri roditelji

post objavio/la eni prije 4 godine 5 mjeseci na blogu Dnevnik posebnih

Komentari na post

 

Roditelji koji hoće da sarađuju, uvijek će sarađivati. Smatram da kada roditelj inkluzivnog djeteta pristupi na način na koji ste vi pristupili, odnos sa roditeljima ostale djece je mnogo bolji. Odnos i djece u razredu prema inkluzivnom djetetu je bolji. Bila sam u 8 škola do sad i imala sam dosta inkluzivne djece, neka su bila prihvaćena, a neka ne. Zbog ovih drugih me duša boljela jer sam vidjela da pate i oni a i ostala djeca u razredu. Ipak su to sve djeca. Međutim, u jednoj školi u kojoj sam radila prošlu šk.godinu imala sam i područno i centralno odjeljenje. Dječak baš imena Davud, prvačić kao i vaš, autističan, imao je strašno loš tretman u odjeljenju iz razreda što se majka trudila dosta, ali se učiteljica nije trudila. Učiteljica je drugim roditeljima ispod glasa govorila "pa vidite imamo jednog dječaka sa posebnim potrebama" i onda je nastavljala salvu riječi o tome kako je to veliki problem za koncetraciju u nastavi i kako će biti teško svima pa i njoj. Istu stvar je rekla i meni, a kasnije sam vidjela da i pedagogica u to vjeruje. Ja nisam ranije imala autistično dijete i spremala sam se doista za prvog časa, kao da će me dočekati aždaja a ne dijete od 6 godina. Međutim, ono što sam zatekla me oduševilo. Ja sam bila presretna u radu sa Davudom i mogu sa sigurnošću reći da je on jedan mnogo pametan dječak. Još jedna stvar za to odjeljenje jeste da me učiteljica isprepadala pričom o Davudu, a nije mi spomenula jedno neodgojeno i bezobrazno dijete koje šeta po razredu, pljuje na svoje drugove, štipa ih i tuče, izražava se vulgarno i odbija da radi bilo šta što mu se kaže. S druge strane, u istoj školi samo centralnoj, u 3.razredu dječak sa downovim sindromom, Bakir, o njemu sam i pisala post, je imao savršen tretman u učionici. Oba roditelja su bila stalno na raspolaganju, učiteljica je bila vesela i razdragana, prema Bakiru se ophodila sa toplinom kao i prema ostaloj djeci, a pedagogica je imala kancelariju preko puta tako da je u svakom trenutku bila dostupna. Djeca su odlično sarađivala sa Bakirom i on je bio jedan mnogo napredan i dražesan dječak. Šta hoću reći? eh pa nekad su za stav roditelja odgovorni i učitelji. Ova u područnoj školi nije imala konstantan nadzor šta radi i na koji način, pa je od Davuda u startu stvorila stav i odbojnost iako prvačić, dok ova u centralnoj je imala sve na raspolaganju. Tako da se i to kako će se koji roditelj postaviti ne može na prvu osuđivati jer je to sve do zdrave komunikacije i rada. :)

Objavio/la SelinaKyle prije 4 godine 5 mjeseci #

savrseno odradjeno, svaka cast

imam rodicu koja ima isto prekrasnu djevojcicu sa down sindromom, i ona ide u redovan vrtic, i trebam joj reci da i ona istu stvar uradi kad krene u skolu

Objavio/la Lockica prije 4 godine 5 mjeseci #

ko hoće hoće, ko mora, mora htio ili ne. Inkluzija se mora, generalno učitelji negoduju inkluziju, jer nisu obučeni za takav rad i ne žele dodatne aktivnost u poslu. Sve je to razumljivo, djete ne smije da trpi, a veliku ulogu bar u našem slučaju imala je direktorica škola. Naš AS je i to što bez Davuda (koji se boduje kao dvoje djece) nema odjeljenja, a time nema ni posla. Bez obzira na sve roditelji moraju biti jako aktivni i uporni u obrazovanju i to svi, ne samo roditelji djece s posebnim potrebama. Predrasuda će uvijek biti! Post je namjenjen više kao ideja drugim roditeljima na koji način da pridobiju tim za rad, jer je meni lično to upalilo. pozzz

Objavio/la eni prije 4 godine 5 mjeseci #

ovo mi je bas drago cuti!

Objavio/la SilentS prije 4 godine 5 mjeseci #

Ja malo kasnim sa citanjem, pa evo sad nadoknadjujem. Tvoj pristup roditeljima je za svaku pohvalu. Toliko k8 je drago da evo I muzu sve prepricavam! :). Pusti momcima!

Objavio/la Bogdasna prije 4 godine 3 mjeseca #

Pusa momcima *

Objavio/la Bogdasna prije 4 godine 3 mjeseca #

Procitah I prvi komentar. Sve je tacno kako ste rekli. Uz roditelje ide I nastavni kadar koji, ako koci process, koci sve.

Objavio/la Bogdasna prije 4 godine 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: