Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

roditeljski sastanak

post objavio/la eni prije 6 godina 5 mjeseci na blogu Dnevnik posebnih

Komentari na post

 

u ameriKi to ovi streberski roditelji rade haman pa prirodno. ja se sokirala pa postidila kad sam vidjela kako mama nosi 2 vrecice pahuljica sa sobom pa kad je s rajom a malom vakat za uzinu, ona dijete od godinu dana pita koje ce. nudi ih, drzi u zraku i ceka znak. pa ih onda sam jede. a kod mene je bilo sve spremno, nula izbora i interakcije i bukvalno lezi hljebe da te jedem. zini sine suti i ne brini. 5 mu je godina i radim na sebi mukotrpno svaki dan da ga pustim da nesto sam odluci i uradi.

Objavio/la Gost_8736 prije 6 godina 5 mjeseci #

Vidi, čitajući literaturu tako sam odgajala E. bez Montessori vrtića - biraj šta ćeš obući, šta ćeš jesti, itd. Sada šminzla ima osam godina, svoje JA i zaj.... me iz sve snage! Nikakvu disciplinu ne možeš postići: neće da jede kad se jede, neće da spava kad se spava, neće da ustane kad se ustaje, INAČE JE DIVNA I KRASNA....To za mene jednostavno nije. Vjerovatno nisam dobro pročitala.
Hoću reći: samo ti njih riktaj, kad učiteljica ne gleda!

Objavio/la Gost_4352 prije 6 godina 5 mjeseci #

ma ne znam je li to pitanje discipline. mislim da se vise radi o nekoj samoodgovornosti i svijesti o sebi kao individui sa svim pravima, ali i obavezama. mozda ja grijesim kada zapazam da balkanski roditelji ne samo puno disciplinuju djecu, nego se i previse zrtvuju za njih, praveci time djecu isuvise pasivnim i gotovo lijenim. ja sam bila definitivno krenula u taj pravac. i jos mi je bilo lakse tako. samo uvjezbam svoju rutinu i furam. previse price sa strane mi se cinilo zamornim. mislim da jeste teze djetetu poloziti neke odluke i obaveze u ruke, jer to izisikuje jos dodatnog posla s tvoje strane, tipa poduciti ga, objasnjavati, pa mozda i vise puta, pa jos i ispravljati, korigovati, bez ubijanja samopouzdanja... umorim se samo pisuci o tome. ali ovo sam uocila kao svoju mahanu na kojoj radim u zadnje vrijeme, pa dokle stignemo.

Objavio/la gost8736 prije 6 godina 5 mjeseci #

Eni, furaj sredinom I za svojim instinktom.treba dijete nauciti odgovornosti I samopouzdanju, ali ti diktiras red I disciplinu.

Objavio/la Bogdasna prije 6 godina 5 mjeseci #

Hvala svim gostima, nekako duboko vjerujem da su nas pravilno savjetovali i da krećemo na trnovit, zafrkan i malo duži put, ali takav vid podučavanja malog bića za samostalan život svakako nas nekada čeka, pa je možda bolje da to bude ranije. Iznenađena sam koliko ne kontaju mogućnost izbora i odlučivanja i mislim da će to dugo trajati, još kad budu morali snositi posljedice svoje odluke neće nam biti kraja.
Teško je donijeti odluku u kojem pravcu želiš odgajati djete, mi smo se malo zapetljali u svojoj roditeljskoj ulozi i zato smo se opredjelili da nastavak svoje roditeljske uloge usaglasimo sa filozofijom Merije Montessori, ali pišemo novi post o tome. Bogdo moja, treba skontati gdje je ta sredina.

Objavio/la eni prije 6 godina 5 mjeseci #

Ne treba djetetu dopustiti da Sve bira isključivo svojom voljom. Postepeno, neke stvari. Balans ljudi, u svemu treba balans. Koje ćeš žitarice ? U redu. Želim japanke u sred zime. Ne ide. Odrasta se postepeno, tako se i odluke donose shodno odrastanju. Dijete ponekad zaista ne zna šta je najbolje za njega. Ponekad ne znamo ni mi. Ali otom potom. Balans je ključ svega. :)

Objavio/la Balans. prije 6 godina 5 mjeseci #

Balans, tačno. Kako bi nas narod (sic!) reako, MJERA.

Objavio/la Gost_4352 prije 6 godina 5 mjeseci #

Sinoc me jedna mlada sa djevojcicom od dvije godine i bebom od 5 mj (iskljucivo doji) blijedo gledala dok smo razgovarale o ishrani djece, kad sam rekla da mojih troje, za dorucak ne da biraju nego jedu razlicito :/ Mislim, sta je u tome lose? Da biraju i jedu razlicito s ti sto je sve zdrava hrana, bez secera i sl. Gardarobu isto tako (Naid i Cuva) uzimaju sta hoce ali su nauceni da je bitno da odgovara vremenu tj, da se oblaci toplo kad je hladno vrijeme i sl. Nekad su police sve osim slozene, pa sta?

Ja bi se slozila sa vaspitacicama da biraju sami sve dotle dok ne nece naskodoti njihovom zdravlju.

Ljubi ih :*

Objavio/la Esidovamama prije 6 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: