Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Reprezentacija...

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina 2 mjeseca na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

dobro su odigrali momci

Objavio/la FkBijeljevac prije 12 godina 2 mjeseca #

Za homeland2008

Ti ponovo mjenjas pojmovo.Bosnjaci(Bosnjani) su svi oni koji su zivjeli i zive u BiH od samog nastajanja Bosne.Bosanski Hrvati i bosanski Srbi su se zvali "Bosnjaci(Bosnjani) sve do XIX stoljeca kada su se pojavili nacionalisti iz katolicke i pravoslavne crkve,i katolike u Bosni nazvali Hrvati,a pravoslavce u Bosni nazvali Srbi.Ovo je uradjeno zbog brze podjele BiH i sto brzeg pripajanje BiH Hrvatskoj i Srbiji.

Bogumilstvo je religija,a ne nacija kao sto ti tvrdis.Bogumoli su pripadali Crkvi bosanskoj koja nije imala ni malo slicnosti sa katolickom i pravoslavnom crkvom. U Crkvi bosanskoj je bilo pet molitva u toku dana kao u muslimana,post kao u muslimana,nisu prihvatali krst i nisu imali ni jedne ikono.Ovo je najveci razlog sto su Bogumili prihvatili Islam,jeli su bili veoma slicni Islamu.

Ti kazes da su Bogumili neka sekta koja je stalno protjerivana.Bogumoli jesu protjerivani,ali najvise od katolicke crkve ,koja je na silu Bogumole prekrstavala u katolike.Katolicka crkva je vodila mnogo ratova protiv Bosanske crkve,kako bi potpuno unistila Bogumile samo sto nisu htjeli preci u katolicanstvo.

Po broju stanovnika,u Bosni je bilo najvise Bogumila pa tek onda mali dio katolika.Crkva bosanska je vladala u Bosni i svi banovi i kraljevi u Bosni su podrzavali Crkvu bosansku.Bogumilstvo u Bosni nije bilo sekta,kako ti tvrdis,nego vladajuca religija u Bosni.

Ti sa svojim komentarima vrijedjas sve nacije u BiH,a katolike dizes u nebesa.Mozda su katolici nebeski narod,ili su doselili u divljim slavenskim plemenima.Moras jednom da shvatis da su i katolici nastali od divljih plemena a da su religiju prihvatili mnogo kasnije,kao i ostali narodi.Ni jedna nacija nije stvorena sa religijom,nego su preuzimali religije od drugih naroda,neko prije a neko kasnije.

Ti muslimane nazivas "Turcini",a ne znas ni sam da li si Ugarin ili Turcin.Provjeri svoje porjeklo,ako su ga vasi franjevci tacno napisali.Ja mislim da si Ugarin.

Ako si iz BiH,tvoj pravi naziv je "Bosnjak(Bosnjanin)po religiji katolik.Samo oni koji zive u Hrvatskoj su Hrvati.Mislim da si nesto naucio historije,a ako nisi,onda si potpuno glup i nacionalno nastrojen.Ti si Bosnjak (Bosnjanin) po nacionalnosti katolik i nikada se ne mozes zvati Hrvat.Svi koji su zivjeli i sada zive u BiH zvali su se,zovu se Bosnjaci(Bosnjani)Bosanci i Hercegovci,a po nacionalnosti,katolici,pravoslavci,muslimani i ostale religije.

Pa Bosnjak(Bosnjanin) po nacionalnosti katolik,primi pozdrav od Bosnjaka(Bosnjanina) po nacionalnosti musliman.

Objavio/la haler prije 12 godina 2 mjeseca #

za "homeland2008"
Nemam želju da se uplićem u rasprave Vas dvojice, koje su odista izvan teme i stvaraju loše raspočoženje čitalaca ovoga bloga.
Za oko mi je zapela rečenica:
"Zato sto ih nije bilo, sve do 1997".
Misli se na Bošnjake.
Bošnjak je arhaično ime iliti naziv za sve stanovnike Bosne (Hercegovina tek u nazivu cca 120 godina). Mnogo je istorijskih podataka u ojima se uopće ne pominje naziv Bosanac za stanovnia Bosne nego Bošnjak. Druga je stvar što je taj naziv preuzet za obilježavanje slavenskoga naroda islamske provenijencijeumjesto ranijega neodgovarajućega naziva Musliman (vjernik). Nije ni ovaj naziv adekvatan, jer naziv Bošnjak baštine svi narodi Bosne (i Hercegovine).
Da ne bi išli daleko u istoriju, dovoljno je pročitati djela fea Andrije Kačića Miošića, Hrvata, koji veći dio svojega životnoga vijeka provede u Makarskoj, a u Bosnu je dolazio počesto jer ju je volio i divio se njenoj istoriji. Početkom XIX stoljeća, dakle prije famoznboga nacionalnoga buđenja, napisao je divnu knjigu "Razgovor ugodni naroda slovinskoga". Za ovih cca 180 godina knjiga je doživjel više od 80 izdanja, a original postoji i na Google kao fotokopija svake stranice (teško cca 16-20 GB). Evo par rečenica iz te knjige:
- Na 1059. Kraljeva je Krešimir nad Rvatim. Ovo vrime podložiše se Bošnjaci Beli, kralju ungarskomu, s ovim ugovorom, da oni bane svoje obiru, i bi odabran Ivan Kotromanović.
- Na 1376. Udariše Turci na kralja Vukašina, koji samo trideset iljada vojske pobi se š njima na bojnom Kosovu, razbi vojsku tursku ter ji isiče okolo trideset iljada izvan onizi, koji se u vodi Marici utopiše. Priñoše vodu i Turke priko vode sikoše; ali voleći sadirati s mrtvi odoru nego žive sići, bihu od Turaka snažno naskočeni ter sramotno natrag pobigoše. Deset iljad' Turci
posikoše, a pet iljad' voda Marica proždri. Utopi se silni vitez Ugleša, brat kralja Vukašina, koji malo prije veće od trista glava odsiče. Proždri voda i jakoga viteza Relju, rečenoga Bošnjanina.
- Ali Ostoju Bošnjaci baciše, a Stipana Jablanovića za kralja odabraše.
- Što zapita vezir Bošnjanine, što zapita, to mu care daje: osamdeset iljada vojnika, sve po izbor najbolji junaka.
- Tu se proli krvca od junaka Dubrovčana i mladi Bošnjaka,
- od koga se rodiše junaci, vitezovi kano i Bošnjaci, koji puno s Turcim bojak biše, prija nego Bosnu osvojiše.
I tako dalje. Stariji spisi naročito u franjevaca Bosne srebrene sve do 1960 godine samo pominju Bošnjake i Biošnjane, a tek poslije Bosance razbrojane po nacionalnoj pripadnosti. Ko ne vjeruje, vidjeti u Kraljevoj Sutjesci, Srebrenici i Fojnici. Link za samostan Fojnica je na mom blogu, jer izuzetno cijenim nastojanje franjevaca iz Fojnice da čuvaju istoriju Bosne! Kada god idem u Fojnicu, obavezno idem i u samostan Sv. Duh, a slijedeći moj odlazak je u drugoj polovini septembra, ako mi odobri Zavod za zdravstvo.

Ma dajte se prestanite prepirati ni oko čega. Kada su u pitanju Bogumili, imam svoje naučno neutemeljeno mišljenje, da ih u Bosni nikadanije bilo i da je to ubleha. Bilo ih je u Srbiji i prodrli su svojim učenjem do Francuske (katari). Svoje mišljenje temeljim na svojih 36 godina planinarenja: bogumili su se kopali sa hrastovim kolcem iznad glave i posljednji se tako ukopao slikar Lazar Drljača na Boračkom jezeru, u Bosni je bila dualistuistička Bosanska crkva i njeni pripadnici su kopali sa pločama i šljemenicima (stećcima, stojećcima), iznad groba, te konačno ni u papinom zahtjevuza prisegu RKT-u nema pomena Bogumila kao vjesrke sekte, nego da se u Bosni razvila opasna jeres (hereza) u obliku samostalne crkve (crkva označava društvo koje vjeruje u jednoga Boga, a kasnije je ta riječ postala i sinonim za građevinu u kojoj se obavljaju bogosluženja).
Predugo sam pisao.
Oprostite, ali ipak manje nego što traje prepiranje Vas nekolicine, po meni ni oko čega, pa ste čak prešli i na osobna vriježđanja, što baš i nije dobra osobina čovjeka koji se smatra vjernikom bilo koje vjere na ovom svijetu!

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina 2 mjeseca #

Ne vrijedi s tobom normalno pričati, nema smisla.
Budi pozdravljen "homeland2008" i uživaj u svom svijetu, koji si sam sebi izabrao i prilično usko ograničio. Svako ima pravo na svoj izbor i ja to poštujem.
Ende/Over/Kraj/Konec/i nikada više!

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina 2 mjeseca #

ehh ovako
bio sma dva reda ispred zeljka komisca u zenici i bas mi je bilo drago sto sma ga tamo vidjeoo
ali milim da zeljko mora ucinit vise kad je upitanju nogometni zaves i on poksuati otjerati one ljude opcenito pomoci sportu je li je on jedini razuman covjke u bih
hravtsak je sportska vele sila ja kada sam vido nase sportiste u pekingu njih
5 ugasio sma tel
je li me bilo stiddd
a sve mu je tome kriva nasa pogresna politikaaa
tudman je od hravste napravio vele silu zato sot je covjke ima razuman odno prema sportu
tako da i nas zeljko ali da ne bude ko tduman napravi nes u nsaem sportu da ga pogura
to je anjveci ambasadro
bih
i neka se srami
SASA PAPAC STO SE NIJE ODZAVO ANSOJ REPKI

Objavio/la bigasbenio prije 12 godina 2 mjeseca #

http://bhfootball.blogger.ba

Objavio/la tarebeki prije 12 godina 2 mjeseca #

ljudi, ignorisite papka. dobio skutor priliku da izriga sve svoje frustracije, pa to sada obilato koristi. dobro je da vidimo sta misli, lose je jer ce neko pomisliti da su svi ovakvi.

Objavio/la salzburg prije 12 godina 2 mjeseca #

Dragi moji Bosnjaci(Bosnjani)svih religija u Bosni i Hercegovini,jeli svi i pripadamo samo jednoj naciji "Bosnjackoj" naciji,bez obzira na nacionalnost,a o tome nam i historija dobro potvrdjuje:"Jeste li spremni i dobro naostreni da podrzavamo reprezentaciju Bosne i Hercegovine u mecu sa Spanijom."

Ja mislim da svi rado ocekujemo pobjedu nase nogometne reprezentacije i kako bi se mogli postepeno priblizavati nogometnom svjetskom prvenstvu i konacno plasiranje nogometne reprezentacije BiH u svjetsko prvenstvo.

Mi moramo konacno da shvatimo i razumijemo:da su se svi stanovnici u BiH prije zvali "Bosnjaci(Bosnjani)"i da smo mi sada svi u BiH "jedna nacija" "Bosnjacka nacija,Bosnjaci(Bosnjani)."

Mnogi nacionalisti iz hrvatskog i srpskog naroda,a i uticaj unutrasnje i vanjske politike,prozvali su katolike u BiH "Hrvati" a pravoslavce "Srbi" u XIX stoljecu,sto je ne tacno.Mi smo svi jedna nacija u BiH sa mnogo razlicitih religija.Mi to svi moramo da prihvatimo,i da konacno napravimo jedinsvo u BiH i stvorimo multietnicnu i pravnu drzavu BiH sa postivanjem svih naroda i narodnosti u njoj.

Mi se moramo odupreti svima onima koji pokusavaju da razbiju nase jedinstvo u BiH,a takodjer takve moramo i dobro kazniti.I u ovom forumu,pojavljuju se ponekad nacionalisti,ali ih mi trebamo dobro pratiti konacno ih otkriti i dobro osuditi.

Svemu brzo dolazi kraj,pa i razbijacima BiH,koji zive u nekom drugom svijetu,a moguce je da su neki i placenici od strane susjednih drzava,zbog njihovih iluzija o podjeli BiH.

Bosna i Hercegovina ce uvjek biti cjelovita,a takodjer i nogometna reprezentacija sve jaca.I zato je nas zadatak, da nase nogometase "dobro podrzimo" i uvjek "ohrabrimo,"ignorisuci sve razbijace BiH.

Naprijed nogometasi Bosne i Hercegovine.

Objavio/la haler prije 12 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.