Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Prijedor i događaj sedmice...

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina 4 mjeseca na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

Komsicev tekst je toliko plitak da bi ga bolje napisao ucenik 6-tog razreda osnovne skole. Zemlja se ne vodi patriotizmom vec politickom pamecu. U tome i jeste nas problem.

Objavio/la Thinkubator prije 12 godina 4 mjeseca #

svi ste vi budale....jebene budale!

Objavio/la zlochastacurica prije 12 godina 4 mjeseca #

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080726010

Objavio/la haler prije 12 godina 4 mjeseca #

ZEMLJA BOSNA I HERCEGOVINA

O zemlju Bosnu otimali su se, pocev od velike seobe naroda (IV vijeku) do nasih dana: Goti,Avari,Slaveni,Bizantinci,Bugari,makedonski,hrvatski i srpski vladari,Madjari,Osmanlije,Austrijanci,Nijemci,Italijani,kao i pet vjera-paganstvo,Rimokatolicka crkva,Crkva bosanska(patereni,bogumili),Pravoslavna crkva i islam.

Bosna je oduvjek bila konglomerat raznih vjera,kultura i civilizacije.Kada je car Teodosije sa svojim suvladarima dijelio svoje carstvo na Istocno i Zapadno (395),rijeku Drinu je odredio kao granicu i razmedju izmedju dva carstva i dvije civilizacije u Evropi.Ovom rijekom ce kasnije ici i granica utjecanja Katolicko-rimske i Pravoslavno-Bizantijske crkve poslije velikog raskola medju njima od 1054.godine.Na rijeci Drini poceo je i Prvi svjetski rat.(1914.godine).

U X vijeku ce se istocno i jugoistocno od ove rijeke obrazovati Raska(Srbija) i Duklja (dijelovi danasnje Crne Gore,a zapadano bosanska srednjovjekovna drzava.Dalje ka zapadu, u isto vrijeme,obrazovala se i hrvatska drzava.Stanovnistvo ovih drzava,bilo je staroslavenskog porijekla.Oni su iz svoje prapostojbine,o kojoj postoje razlicite teorije gdje se tacno nalaze,donijeli slican jezik,obicaje i paganske vjere.

Iz prvobitnih drzavnih jezgara,sve cetiri drzave su se sirile iz unutrasnjosti ka Jadranskom moru gdje su savladale druge samonikle autohtone juznoslavenske knezevine-Paganiju(Neretljansku oblast) Zahumlje,Travuniju ili su medjusobno preotimale na duze ili krace vrijeme odredjene teritorije,uglavnom periferne oblasti.

Rijeka Drina je predstavljala istocnu granicu bosanske drzave-i banovine i kraljevine-za citavo vrijeme njenog srednjovjekovnog postojanja,sve do ulaska kraljevine Bosne u sastav Otomanskog-carstva (1463.godine).Kao istocna granica Bosne rijeka Drina je utvrdjivana i sporazumima izmedju Osmanske imperije i Srbije (1831),zatim kao i sve danasnje granice Bosne i Hercegovine,Berlinskim ugovorom velikih evropskih sila (1878.godine),Vidovdanskim Ustavom Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca (1921.godine),odlukama Zemaljskog antifasistickog vijeca narodnog oslobodjenja Bosne i Hercegovine i Jugoslavije (1943.godine),odlukom o prijemu BiH u clanstvo OUN (1992.godine)i najzad,Dejtonskim i Pariskim mirovnim sporazumom (1995.godine).

Srednjovjekovna Bosna-na latinskom Bosnium,Bissena,Bessona,Bosona,Bozina,Bosnia,Bothna,na grckom Bosova-dobila je ime po rijeci Bosni,koja se u rimskom dobu nazivala Bassanius.Cinjenica da je prvobitna drzava Bosna dobila ime po starom imenu rijeke oko koje se razvijala znaci da ni hrvatska a ni srpska prvobitna drzava jezgra nisu neposredno utjecale na formiranje ove drzave.Juznoslavenska plemena koja su zivjela i u ranom,i u kasnijem srednjovjekovnom periodu,sebe su u bosanskoj drzavi nazivali samo imenom Bosnjani.Sve druge tvrdnje da je to stanovnistvo nazivalo sebe bilo Hrvatima bilo Srbima ne pocivaju na naucnim (znanstvenim) cinjenicama.

Bosna kao razvijena drzava i centar osobene kulture na Balkanu na historijsku scenu dolazi od vremena Kulina bana (1180-1204) koji se u pisanim izvorima pominje kao ''Culin,magno bano Bosniae'',''Banus Culinus-dominus Bosniae'' i njegovih nasljednika.Jedna od bitnih karakteristika tadasnje Bosne bila je zestoka borba izmedju Katolicke crkve i jereticke Bosanske crkve (patarena,bogumila).

U zapadnoj Evropi u XI i XII vijeku bila su dosta rasirena razna hereticka ucenja.Poznati su katari ili patareni u sjevernoj Italiji i albizani u juznoj Francuskoj i drugdje.Ova ucenja su imala mnogo srodnosti sa bosanskim bogumilstvom i pristalicama Bosanske crkve.Zato su rimski inkvizitori bosanske bogumile nazivali i patarenima.Vec od vremena Kulina bana u Bosni bogumili i druge hereticke sekte pocinju da obrazuju posebnu Crkvu bosansku.

Na podsticaj papa madjarski kraljevi su cesto poduzimali krstaske pohode na Bosnu u cilju njenog osvajanja i unistenja heretika(patarena,bogumila).Krstaski ratovi su trajali sve do XIV vijeka,kako bi se unistila Bosanska crkva i njene pristalice bogumili.Krstaski ratovi nisu uspjeli pobjediti Bosansku crkvu,i Bosanska crkva je svaki dan bila jaca.Prilikom dolaska Turske u Bosnu i njenog osvajanja Bosne 1463.godine,svi bogumili su presli u islam,i tako se rasformirala Bosanska crkva.

Na BiH je izvrsena agresija 1992.godine od strane Srbije,Crne Gore,bosanskih srba i njihovih paravojnih formacija.Agresori su izgubili rat,ali je BiH podjeljena i stvorena je ''genocidna'' Republika Srpska.Republiku Srpsku je stvorila Medjunarodna zajednica,zajedno sa potpisnicima Dejtenskog sporazuma.Dejtonski sporazum su potpisali: Alija Izetbegovic,Slobodan Milosevic i Franjo Tudjman,zajedno sa predstavnicima medjunarodne zajednice.

Pravno gledajuci: Dejtonski sporazum su potpisala dva ratna zlocinca ''Slobodan Milosevic'' i ''Franjo Tudjman,'' zajedno sa Alijom Izetbegovicem koji je uspio sacuvati i odbraniti BiH u njenom najtezem vremenu.I zato ga svi moramo da gledamo kao najveceg junaka BiH,a ne kao Srbina,kao sto to neki tumace s politicke strane,ili kao izdajnika,opet s politicke strane.Svako dobro zna: ''Ko je branio BiH,''a ko je ''napadao BiH.''Takodje svako dobro zna: ''Ko sada brani BiH,''a ko sada ''napada BiH,''kako bi ostvarili nedovrseni plan ''Milosevica i SANU.''Ako su Dejtonski sporazum potpisala dva ratna zlocinca,i ujedno stvorili ''genocidnu'' Republiku Srpsku,onda taj sporazum je nevazeci,kao sto je nevazeca i Republika Srpska.

Ne budite naivni.Branite zajednickim snagama BiH,jeli nam se ne pise dobro.Ne nasjedajte na naivna politicka obecanja,i pokusajte da konacno zaustaviti zahuktali fasizam,i sa srpske i sa hrvatske strane.

Budimo jedinstveni i branimo nasu jedinu drzavu Bosnu i Hercegovinu.

Objavio/la haler prije 12 godina 4 mjeseca #

Samo da kažem da si ti moj kralj!!!!

Objavio/la arap prije 12 godina 4 mjeseca #

cheguevara i vi ostali, ako namjeravate impresionirati cure svojom pamecu, ovo je pogresno mjesto. Pripisivati Komsicu greska dvojca AiH je licemjerno, a poricati gorku istinu koju Komsic hrabro govori ma koliko ga to simpatija kostalo je kukavicki. Ako je tekst plitak, vjerovatno je Komsic mislio na vasu plitku pamet.

Objavio/la salzburg prije 12 godina 4 mjeseca #

cegevara
"Ima dragi Bog, koji sve vidi, desetak prezivjelih Bosanaca i Hercgovaca, koji zive u multi-cetnickoj BiH i par miliona prognanih tokom 10-ak proteklih genocida. Imaju jos vasa nerodjena djeca, koja jos nisu zatrovana vasim cetnistvom. Mi se nadamo da ce dragi Bog intervenisati, kao sto je uradio sa Karadzicem i da ce vas sve do jednog poslati u pakao, da tamo zajedno sa njim divanite na zaru o vasoj voljenoj genocidnoj tvorevini. PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIZNA."

Pa ako je tako, da vas je ostalo desetak, a ovih ostalih 10-ak miliona su prognani, onda treba cijela BiH biti RS hehehe.

Objavio/la helvir prije 12 godina 4 mjeseca #

haler
"Pravno gledajuci: Dejtonski sporazum su potpisala dva ratna zlocinca ''Slobodan Milosevic'' i ''Franjo Tudjman,'' zajedno sa Alijom Izetbegovicem koji je uspio sacuvati i odbraniti BiH u njenom najtezem vremenu.I zato ga svi moramo da gledamo kao najveceg junaka BiH,a ne kao Srbina,kao sto to neki tumace s politicke strane,ili kao izdajnika,opet s politicke strane.Svako dobro zna: ''Ko je branio BiH,''a ko je ''napadao BiH.''Takodje svako dobro zna: ''Ko sada brani BiH,''a ko sada ''napada BiH,''kako bi ostvarili nedovrseni plan ''Milosevica i SANU.''Ako su Dejtonski sporazum potpisala dva ratna zlocinca,i ujedno stvorili ''genocidnu'' Republiku Srpsku,onda taj sporazum je nevazeci,kao sto je nevazeca i Republika Srpska."

Ajd se ti Haler prvo dogovori s Cegevarom ko je cetnik, ko nije, ko sta treba raditi, pa onda dodjite i prosvijetlite nas.

Objavio/la helvir prije 12 godina 4 mjeseca #

cegevara:

To nije bosanski kongres, vec kongres bosnjaka u sjevernoj americi, koji desetak godina seru na daljinski. Sta su to oni uradili kostruktivno i sta su nam to oni rekli, a da mi nismo znali? Znam ja i bez njih da je Avlija ratni zlocinac, ali jednostavno ne stoji da Komsic moze biti kriv za postojanje RS-a. Niti je Komsic rekao da je Gavrilo Princip heroj. Daj mi izvor.

Objavio/la helvir prije 12 godina 4 mjeseca #

Gospodine Komsicu zelim samo da kazem da ste Vi pravi covjek za celo ove drzave,hvala Vam!

Lijep pozdrav iz Cazin grada BH

Objavio/la lirikamaestro prije 12 godina 4 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.