Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Domavia, Argentarija, Argentum, Bosnia Argentaria, Srebrenica...

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

Postovani Predsjednice zelim da ukazem na jedan problem koji naravno da se ne moze porediti sa Srebrenicom i ostalim, ali smatram da je vazno da se ovo objavi ovdje zato sto mnogo Bosanaca i Hercegovaca cita Vas blog. Dakle, ZA SVE ONE KOJI LJETUJU U REPUBLICI HRVATSKOJ EVO UPOZORENJA:
Ovo je skinuto sa jednog foruma u Hrvatskoj:

"Ljudi, pocela je naplata duga balijama-turcima

> Poslije onog navijanja balija za tursku nas nekoliko smo
> odlucili da nesto poduzmemo. Napravili smo neformalnu
> udrugu i trudicemo se da balilje koji dolaze kod nas more,
> kao baustelci a i oni kao turisti (mada njih je puno manje
> jer je to sirotinja i takvi nam ne trebaju), trudicemo se
> da dobiju sto vise jela, pica u koja cemo pljuvati, pisati
> i sl. Za sada nam u Dubrovniku dobro ide, a najljepse je
> kad ih pitamo kako vam se svijelo jelo a oni kazu “da je
> bilo bolje ne bi bilo dobro” hahaah. Dobili smo sms-ove
> iz Makarske kazu da im i tamo ide super i da se super
> zabavljaju, neki cak u jelo stavljaju i komadice svinjskog
> go.na. Inace su nam ovi iz Makarske dali sjajnu ideju, iako
> se balije odmah prepoznaju, da bi bili sigurni mozete ih u
> restoranima pitati na neki suptilan nacin za ime, ili ako
> su djeca sa njima onda kazete joj sto je ljep, kako se
> zove. Bravo Makarska, genijalni ste hahahahh. Saljite sms i
> vodite evindciju o tome koliko koliko ste
> narudzbi obogatili specijalnim sastojicima za njih, jer ce
> ne kraju sezone biti bogata nagrada za najuspjesinije i
> najoriginalnije. Za sada je Dubrovnik najbolji. Uzivajte
> balije hahhaahaha..."

Objavio/la dzniss prije 12 godina #

ccc...pa ne mogu da vjerujem...na primitivan nacin se osvecuju...osveta, odnosno revans bi trebao biti na stadionu...

i usput.....naziv balije govore samo nacionalisti....a balije(po njihovom) nisu turci...

Objavio/la panika prije 12 godina #

MAJKE SREBRENICE

Nakon slučaja Kravice
Majke Srebrenice tuže policiju RS
Nakon što im je 15. jula onemogućeno da polože cvijeće u Kravici kod Bratunca, mjestu stradanja srebreničkih Bošnjaka, članice udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, "Srebreničke majka“, "Žene Srebrenice“ i "Žene Podrinja“, na sastanku održanom u Potočarima odlučile su da tuže policiju Republike Srpske.

Foto: Reuters"Tražit ćemo smjenu načelnika Općine Bratunac, načelnika policijskih stanica u Bratuncu i Srebrenici, portparola CJB Bijeljina. 15. jula pogažena su naša ljudska prava, vraćeni smo u 1995. godinu, kada su ubijani naši najmiliji, i svoj stav prenijećemo i visokom predstavniku Lajčaku i njegovom zamjeniku Gregorijanu, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“.

Ona je dodala da, ako se ne uvaži njihova sugestija, tužbu će proslijediti sudu u Strazbur.

"U skladu sa odlukom vlada oba entiteta i Vijeća ministara da se obilježe sva mjesta stradanja u BiH, smatrale smo da će nam biti omogućen dolazak u Kravicu. Međutim, policija RS je taj čin spriječila i još jednom nam je poremećen duševni mir. Stoga ćemo tražiti oštre kazne za sve sudionike ovog događaja", rekla je Munira Subašić.
(FENA)

Objavio/la haler prije 12 godina #

UDRUZENJE ''ZENA-ZRTVA RATA: KO JE SAKRIO NASE IZJAVE
Mirni protest
Udruženje "Žena-žrtva rata": Ko je sakrio naše izjave?
Mirnim protestom ispred zgrade Ujedinjenih naroda u Sarajevu, zgrade u kojoj je i sjedište kancelarije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, danas je stotinjak članica Udruženja "Žena-žrtva rata“ izrazilo nezadovoljstvo odlukom sudskog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da odbije prijedlog Tužilaštva da se optužnica protiv Milana i Sredoja Lukića proširi tačkom za masovna silovanja žena na području Višegrada.

Foto: ReutersGlavni razlog odbijanju mogućnosti novog proširenja optužnice je taj što je prijedlog Tužilaštva Vijeću podnesen u junu, iako je Tribunal kao krajnji rok za takve prijedloge odredio sredinu novembra 2007. godine.

"Okupile smo se danas ovdje, 16 godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, 16 godina genocida nad mojim krvavim Višegradom, posebno masovnog i sistematskog silovanja bošnjačkih žena u tom gradu. Ja sam samo jedna među stotinu silovanih i seksualno zlostavljanih žena od monstruma Milana Lukića“, izjavila je novinarima pred zgradom UN-a u Nedžarićima predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić.

Ona je naglasila da su žene-žrtve davale izjave od prvog dana: o silovanjima, ubijanjima, pljačkanjima, odvođenjima i etničkom čišćenju te da je "od polovine aprila do 30. juna 1992. godine u Višegradu bila otvorena sezona lova na bošnjački narod“.

Glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz i glavni tužilac u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića Dermot Groome nisu se pojavili na ovom protestu, iako su bili pozvani od članica Udruženja "Žena-žrtva rata“. Groome je svoj nedolazak u pismu jučer upućenom Udruženju obrazložio riječima kako će biti na putu gdje će se susresti sa svjedocima u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića, čije suđenje je u toku.

Bilo bi mi drago da se vidim s Vama i članicama Vašeg udruženja tokom moje naredne posjete Sarajevu, koja bi, zavisno od rasporeda sudskih ročišta, mogla biti u septembru - napisao je Groome, dodajući kako razumije zabrinutost članica Udruženja kada je u pitanju odluka sudskog vijeća o optužbama za seksualno zlostavljanje. Trenutno smo u procesu traženja odobrenja da uložimo žalbu na tu odluku - odgovorio je u svom pismu Dermot Groome.

Bakira Hasečić, ogorčena što se nijedan od dvojice pozvanih nije "udostojio doći danas u Sarajevo i izaći pred žene-žrtve“ izjavila je kako bi ih, da su ovdje, upitala: "Gdje su bile dosad deset, 12 i 16 godina naše izjave, gdje su bile izjave djevojčica od 13 i 15 godina koje su odvođene u zloglasni logor hotel 'Vilina vlas', gdje su djevojčice koje su Milan i Sredoje Lukić prisilno odvajali od njihovih porodica i odvodili u odabrana, posebna mjesta?“

"Ko je sakrio naše izjave i zbog čega? Je li ovo nagodba, pijaca? Imali su posljednji rok - novembar prošle godine. Prva optužnica je podnesena 1998., druga, izmijenjena, 2001. godine, dok je treća podnesena 2006. Do prije 15 dana lagali su mi u ovoj zgradi Haškog tribunala da ne pričamo dok ne počne suđenje. Moram javno kazati da nas je lagalo Tužilaštvo Haškog tribunala, kome smo od prvog dana davali podršku i vjerovali da je to jedini sud pravde. Nažalost, čekali su da počne suđenje Milanu i Sredoju Lukiću 9. jula kako ne bi čuli naš vapaj - oni, koji su nam trebali pomoći 1992., a nisu to uradili“, riječi su Bakire Hasečić.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata“ je naglasila da se članice više nemaju kome obraćati, ali je ipak poručila svim žrtvama i njihovim porodicama da "Milan Lukić nije osuđen deset posto za ona zlodjela koja je uradio“.

"I pored svega, svaki svjedok žrtva kojeg pozove Haški tribunal odazvat će se i uzdignute glave se gledati s Milanom i Sredojem Lukićem te svjedočiti i pričati o svemu što je preživio“, kazala je Hasečić.

Azra Dedić, jedna od žrtava, zatražila je od Tužilaštva Haškog tribunala odgovor na to da li je zločin da se ženi s djetetom od 18 mjeseci dođe u dva sata kući kako bi joj ubili svekrvu i odveli muža.

"Milan Lukić je odveo mog muža. Bio je ratni zarobljenik i jedan od rijetkih koji je preživio zarobljeništvo u Višegradu. Samo bih pitala: kakva pravda treba da stigne takve ljude? Jer, da odgovaraju samo po godinu za jednog čovjeka, trebala bi im doživotna robija, ne samo robija. A da ne govorim za sebe i moje zlostavljanje. Nemam snage da pričam“, izjavila je novinarima vidno potresena Azra Dedić.
(FENA)

Objavio/la haler prije 12 godina #

Predhodni komentari govore: ''Kolika je konfuznost u BiH,i kolika je ne odgovornost u BiH.Mi bi opet bili sretni,da ovu konfuznost pave samo politicari i njihovi podrzivaci u BiH,a da to ne prave i mnoge vodece svjetske zemlje.

Rat u BiH nije napravljen,samo zbog interesa Srpskog naroda.Nego je napravljen.Zbog interesa vodecih sila,u cilju potpunog nestajanja Bosnjaka u BiH.I pravljenja cistih hriscanskih teritorija u Evropi i svjetu.

Citav svijet je protiv ''Islama'' u cilju potpunog unistenja te religije.Iako svi znaju da je to nemoguce.Zbog ovakog ponasanja svjetskih sila,srpki i hrvatski politicari rade po svojoj volji,u cemu imaju i mnogo svjetske podrske.

Ovo su glavni razlozi loseg ponasanja,srpskih i hrvatskih vodja u BiH i van nje i njihovog naroda.Takodjer ovo su glavni razlozi daljeg rasparcavanja BiH i stvaranja sve vece mrznje izmedju razlicitih nacija.Moramo reci,nazalost: ''Ovo su glavni razlozi sto slobodno hodaju veliki ratni zlocinci,'' ''Radovan Karadzic'' i ''Ratko Mladic,'' i jos najmanje oko 35.000 ratnih zlocinaca.Koji su ubijali,silovali,pljackali,klali,mucili,davili,u rijku bacali zive ljude.Takodjer koji su bacali zive ljude u kafilerije i hiljadama zivih zatrpavali u jame.Takodjer,koji i danas rade u srpskoj miliciji u Republici Srpskoj,i koji rade u mnogim lokalnim i drzavnim institucijama BiH.

Sada nam je jasnije,zasto Milorad Dodik javno govori o odcjepljenju BiH i zasto javno govori protiv Bosnjaka.A dobio je toliko hrabrosti,da zabrani majkama Srebrenice da ne dodju u Kravice,kako bi mogle poloziti cvijece na svoje mrtve sinove,kcerke koji su krvolocnu ubijeni i zaklani od srpskih zlocinaca.

Ne treba nas iznenaditi ni lose ponasanje hrvatskog naroda prema Bosnjacima.Jeli u tome imaju velike podrske od svojih politicara,bez ikakve intervencije medjunarodne zajednice.Medjunarodna zajednica ne intervenise ni na srpske vodje,koji svaki dan prave ocivedne greske prema Bosnjacima,i koji svaki dan javno govore i pokazuju,da ce se odvojiti od BiH.

Nebojte se Bosnjaci.Mi smo izdrzali mnogo gore oruzane ratove,a ovaj psihiloski rat protiv nas,sve vise nas treba da spaja i ujedno ojacava.Kako bi u buducem bili potpuno spremni na svaku srpku ili hrvatsku vojnu intervenciju protiv nas.

Pobjedili smo Srbe i Hrvate u oruzanom ratu,gotovo bez oruzja,ali sada bi to bilo mnogo drugacije,ali u nau korist.

Borimo se za suverenitet teritorijalni integritet i pravnu multinacionalnu drzavu BiH,gdje cemo imati podrske i od Srba i od Hrvata.

Objavio/la haler prije 12 godina #

VLADIKA KACAVENDA RATNI HUSKAC


Udruženje "Front"
Vladiki Kačavendi zabraniti dolazak u Tuzlu
Udruženje građana "Front" iz Tuzle pozvalo je danas Općinsko vijeće Tuzla da donese Odluku o zabrani dolaska "dokazanog ratnog huškača, promotora četništva i mrzitelja svega što nije zločinačko, vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende na vjerska služenja u Tuzlu", navodi se u saopćenju "Fronta".
Udruženje "Front" usvajanje ove odluke zahtijeva povodom nedavne zabrane majkama iz Srebrenice da odaju počast poginulim civilima u Kravicama.

"Front" stoga poziva OV Tuzla da pomenutom Odlukom naloži Policijskoj upravi Tuzla da zabrani svaki naredni pokušaj "ulaska ratnog huškača Kačavende u Tuzlu, čime bi se bar malo ublažilo ponižavanje žrtava rata, kojeg je Kačavenda bio vodeći promotor", navodi se u saopćenju.
(FENA)

Objavio/la haler prije 12 godina #

Hvala Zeljko. Neka te; dok je takvih bice i Bosne i Hercegovine

Objavio/la satkom prije 12 godina #

Komšić apelira na Srebreničane
"Ne smijete dozvoliti da neko drugi odlučuje o sudbini vaše i naše Srebrenice", kazao je...
18.07.2008. 16:27
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je Srebreničanke i Srebreničane u BiH i inostranstvu da iskoriste svoje pravo i da se reregistriraju za glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici u oktobru ove godine.

"Podsjećam vas da rok za vašu glasačku reregistraciju ističe 22. jula 2008 godine, odnosno za četiri dana. Prema podacima kojima do sada raspolažem, uznemirujuće je mali broj Srebreničanki i Srebreničana koji se do sada preregistrovao za glasanje u Srebrenici. Bez obzira što pojedinim strankama u FBiH nije u interesu da glasate na lokalnim izborima u Srebrenici, već u sadašnjem mjestu prebivališta, podsjećam vas da je najveća odgovornost za očuvanje uspomena na sve što se dogodilo u Srebrenici, ali i za budućnost Srebrenice, upravo na vama. Ne smijete dozvoliti da neko drugi odlučuje o sudbini vaše i naše Srebrenice", kaže se u apelu Željka Komšića.

Autor: Fena

Objavio/la haler prije 12 godina #

haler,

otvori svoj blog, pa tamo pisi sto ti volja. Udavi ovdje.

Objavio/la picek1 prije 12 godina #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.