Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Domavia, Argentarija, Argentum, Bosnia Argentaria, Srebrenica...

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina 1 mjesec na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

Pogledajte ovaj link, a potom možete i druge lako pronaći na istu temu. Ovaj je zbilja zanimljiv. Neću da Vam govorim o čemu je. Iznenađenje!
http://www.ilustrovana.com/tekst.php?broj=2582&tekst=02

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina #

Jedna stvar mi je zapala za oko: Vi, gospodine Komsicu, ocigledno se ugodnije osjecate u drustvu obicnih ljudi i ne prija Vam previse ceremonjal i dvolicna retorika politickih "dostojanstvenika".

Objavio/la salzburg prije 12 godina #

Poptuno se slazem s vama da Bosnjacke kao i ostale stranke ne rade nista ali sta je to sto vi kao clan predsjednistva i vasa stranka radite po pitanju problema Srebrenice? Zaista cijenim to sto pisete blog i dijelite ideje sa narodnim masama pa da bi da vas pitam je li zaista ni jedan od vas trojice uvazenih clanova predsjednistva nije imao ni pola sata da odvoji i porazgovara sa Bosanskim studentima u Maleziji, pa cak ni onaj dan kad ste bili na uiverzitetu? Unaprijed hvala

Objavio/la malezija prije 12 godina #

UZROCI MRZNJE I GENOCIDA NAD BOSNJACIMA

U izmisljenoj mitologiji,stvaraju se izmisljene pobjede,izmisljeni junaci i sve ostalo sto odgovara tom narodu.

Svaka izmisljena mitologija,govori protiv drugog naroda i tako stvara mrznje izmedju naroda.Mnogi narodi vjeruju u izmisljenu mitologiju i prenose to s koljena na koljeno za sljedece i buduce generacije.

U izmisljenim mitologijama i njihovim izmisljenim pobjedama i junacima,pjevavaju se mnoge pjesme sa guslama,a pisu se i mnoge knjige.U svakoj napisanoj knjizi o izmisljenim junacima,ti junaci su veliki pobjednici i cine ono sto ne moze napravite obican covjek.

U mitologijskim pjesmama sa guslama,poziva se taj narod na borbu protiv drugog naroda,sto se vremenski i odrazi,kada se dobije prilika za to.

Zivot srpskog naroda pod vlascu Otomanske imperije (Turske),opjevan je u mitologijskim pjesmama sa guslama,gdje se stvorila velika mrznja prema turskom narodu.U mitologijskim pjesmama sa guslama,Srbi su pobjedili bitku na Kosovu,iako su tu bitku izgubili.Bitka na Kosovu je usla u srpske gene,kao srpska pobjeda,i to se i danas-dan tako tumaci,iako su Srbi izgubili tu bitku.

Ja sam u predhodnim komentarima,navodio,da Bosnjake u BiH i drugim bivsim jugoslovenskim drzavama,vecina Srba smatra kao Turke,iako oni sa Turcima nemaju nista.I da su Bosnjaci Turci,oni nista nemaju sa Otomanskom imperijom (Turske),jeli tada nisu bili ni rodjeni.

Zbog vladavine Turske na prostorima Srbije u proslosti,mnogi Srbi krive Bosnjake za to.Iako tada nisu bili ni rodjeni,niti Bosnjaci imaju sta sa Turskom.Zbog pogresnog razmisljanja vecine Srba i vjerovanja u razne mitologije.Stvorena je velika mrznja prema Bosnjacima.

Stvaranjem svaki dan sve vece mrznje prema neduznom narodu ''Bosnjacima,'' Srbi su vrsili nezapamcene zlocine Nad Bosnjacima,u ratu od 1992 do 1995.godine.Najsvirepiji genocid je napravljen u julu 1995.godine u Srebrenici,kada je ubijeno i zaklano za nekoliko dana preko 10.000 Bosnjaka.

Objavio/la haler prije 12 godina #

Predsjednice, citam nacrt Ustava RBiH na SDP-ovoj stranici, i malo sam razocaran da je i u tom nacrtu predvidjeno biranje delgata, funkcionera, kako god se zvali, po nacionalnom kljucu, opet se broje srbi, hrvati, bosnjaci, ostali, i to mi je malo u suprotnosti sa percepcijom koju ja imam o SDP-ovim stavovima ("dokle ce se birati podobni, a ne sposobni"), i kad bi ovaj nacrt nekim cudom prosao (bajka, nazalost)nista se ne bi promjenilo od sadasnjeg nakaradnog Ustava. Opet bi tu bilo nacionalno preglasavanje, pravo veta. Mogucnost opstrukcije na x nacina, koje bi se naravno zdusno koristilo od strane istih ovih koji to koriste i sada.
I jos nesto, obzirom da prema tom nacrtu federacija i rs vise ne postoje, to jeste, republika bi bila podijeljena na 6 regija, mislim da bi konstruktivan prijedlog bio i da glavni grad vise ne bude Sarajevo. Moze to biti banja luka, jajce, mostar, sta god. Ako se vec sve zeli temeljito promjeniti, ima puno argumenata da se i to promjeni.

Objavio/la helvir prije 12 godina #

KROJACI RATOVA I ZLA (GENOCIDA)

U svim postojecim granama (mrezama) zivota,postojali su nacionalisti.Nacionalista nikada nije bilo previse,ali su bili spremni u svako vrije.Iskoristiti povoljan trenutak da dodju na vlast.Ovakvih sluvajeva je bilo u cjelom svijetu,pa se to desilo i u bivsoj Jugoslaviji.

Dolaskom nacionalista na vlast u bivsoj Jugoslaviji,drzava se pocela postepeno raspadati.Kada dodje politicki vodja kao nacionalista.Njegove su namjere i ideje.Ostvarivanje onoga,sto se do sada nije moglo ostvariti.Sa pokretanjem ovakvih ideja i namjera u bivsoj Jugoslaviji.Drzava se potpuno raspala.

Prvim raspadanjem socijalisticke Jugoslavije.Stvorilo se pet novih drzava.Nacionalista,''Slobodan Milosevic,''zamisljao je to sasvim drugacije.Zbog ne ostvarenog zamisljenog cilja,Milosevic je napravio rat u bivsoj Jugoslaviji,snamjerom stvaranje velike Srbije.Milosevicu se pridruzio,nacionalista,''Radovan Karadzic iz BiH,i zapoceo je krvavi rat u BiH.Kasnije se Milosevicu pridruzio nacionalista,''Franjo Tudjmam iz Hrvatske sciljem stvaranja velike Hrvatske.

Slobodan Milosevic,Radovan Karadzic i Franjo Tudjman,vodili su rat protiv Bosnjaka(muslimana),sciljem potpunog unistenja Bosnjaka i podjele BiH na Srbiju i Hrvatsku.

Nacionalisticke vodje:Milosevic,Karadzic i Tudjman,govorili su svom narodu: ''Bosnjaci su krivi za ovaj rat i trebamo ih kazniti.''Srpski i Hrvatski narod je povjerovao svojim vodjama.I zapoceli su veliki zlocini (genocidi) nad neduznim Bosnjackim narodom.U srba su se stvorile,mnoge slike iz proslosti i slike njihove lazne mitologije.Ove slike su ih vodile na osvetu Bosnjacima (muslimanima),jeli su ih tretirali kao Turke.Koji su vladali Srbijom oko pet vjekova.

Bosnjaci nisu imali nicega sa Turskom,ali su platili ceh, zbog Turske imperije nad Srbijom.Srbi su izvrili nad Bosnjacima,nevidjene zlocine,sve zbog Turske vladavine nad Srbijom.Da bi to bolje dokazao,citiracu rijeci Ratka Mladica u Srebrenici u julu 1995.godine.

Citiram rijeci Ratka Mladica u Srebrenici 11.jula 1995.godine: ''Evo nas 11.juli 1995 .godine u srpskoj Srebrenici.Uoci jos jednog velikoga praznika srpskaga,poklanjamo srpskom narodu ovaj grad.I napokon dosao je trenutak da se,poslije bune protiv dahija,Turcima osvetimo na ovom prostoru.'' zavrsen citat.

Sada mi u BiH imamo nasljednike Radovana Karadzica koji su u vlasti Republike Srpske,Parlamentu BiH,Sudstvu,Policiji i svim ostalim institucijama BiH.Srpske ideje o podjeli BiH i o odvajanju RS-e od BiH jos se ne mjenjaju,ali medjunarodna zajednica cuti.Da li se ceka ponovni rat u BiH i ponovni genocid nad Bosnjacima.

Sve ostaje u rukama naroda.

Objavio/la haler prije 12 godina #

Kako te nije sramota?Gde su srpske žrtve?Kao Srbi počinili zločin a šta je Naser radio?A ove žene u crnom i ovaj Miraš sekta su izrodi našeg naroda.Neka je vječna slava i pokoj Srpskim žrtvama u Srebrenici.Neka im podari naš Gospod vječni mir.Zločinci da dobiju kazne

Objavio/la bakovic prije 12 godina #

bakovic:

Vi jos zivite u mitologijama proslosti,ne misleci ni malo na buducnost.Vi zelite srpski zlocin da prbacite na Bosnjake.Kao sto to cine vase politicke vadje.Koji i dalje izazivaju novi rat u BiH.

Ja vam mogu samo kratko reci: ''Odustanite od svojih fasistickih ideologija,i ne pokusavajte da svoje greske i greske tvojih srpskih fasista,prebacujes na Bosnjake.

Priznajte jedanput da ste pocinili zlocin (genocid) nad Bosnjacima,vratite se civilizaciji,pa cemo onda komsijski razgovarati i postepeno smanjivati zadobivene bolove.

Objavio/la haler prije 12 godina #

I TO JE MOGUCE: DRUSTVO SRPSKO-TURSKOG PRIJATELJSTVA

Ideja da osnujemo drustvo srpsko-turskog prijateljstva je,zapravo radjena kao paradoja na stvaranje onih silnih drustava drugih naroda-kaze uz smjeh Dragoslav Milosavljevic,osnivac i predsjednik rodjeni Beogradjanin.Ovo udruzenje je osnovano 7.jula 2004.godine.

Tezak je rad razvejati magle historije.Ocigledno je,medjutim da danas ima vise stvari koje nas spajaju s visevjekovnim porobljivacem,nego koje nas razdvajaju.Tu je i tri i po miliona stanovnika Istanbola i Male Azije kojima je maternji jezik srpski.

Kada je 24 aprila 1867.godine Ali Riza-pasa komandant-Beogradske tvrdjave kao posljedni Turcin,napustio prestonicu,odrzano je blagodarenje.Zapoceo ga je mitropolit Mihailo jektenijom.

Beograd je dopao pod tursku upravu 1451.godine pa do 1867.godine.Zivot srpskog naroda pod vlascu Otomanske imperije nikako ne bi mogao nazvati robovanjem.Naprotiv veci dio tog ''ropstva'' protekao je u skladnom suzivotu ova dva naroda i dvije vjere,s tim sto su Srbi koji su ostavili hriscanstvo i prihvatili islam imali i izvjesne privilegije.Kosovski mit umije da zamagli historijske horizonte: vazalstvo srpskih plemica poslije Kosova i dan-danas znacenje nacionalne bruke,mada je takav odnos oduvjek bio i ostao princip vojnog udruzenja radi zajednicke odbrane.

Jesu li Srbi i Turci najljuci protivnici jos od Vidovdana 1389.godine ili su tokom onih,''pet vjekova turskog ropstva'' imali mnogo opasnijih zajednickih neprijatelja,kada su nastupili zajedno i kao saveznici.Racunajuci kulturoloska preplitanja,rodbinske veze,oko trinaest hiljada turcizama u srpskom,odnosno nesto vise od hiljadu srbizama u turskom jeziku,ali i zvanicno bar oko tri i po miliona stanovnika Republike Turske kojima je maternji jezik srpski.

Kralj Aleksandar je rekao: da su Srbi izmirili sve racune sa Turskom jos 1912.godine pa u buduce sa njima mozemo biti samo prijatelji.

Samo u periodu od 1543 do 1612.godine,Srbija je doprinjela vodjenje carstva s trinaest velikih vezira,sedam njihovih zamjenika,dvadeset tri vezira,osam admirala (kapudin-pasa),brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara i najvisih administrativnih sluzbenika.Mladji narastaji to ne znaju.

Protiv koga su,onda Srbi podigli onolike ustanke.Kaga su protjerali.

Sopstveni basibozluk.Zaboravne i bahate poturice.Kada su dahije ubile beogradskog vezira Hadzi Mustafa-pasu,kod Srba poznatog pod nadimkom ''Srpska majka,'' i pocele da sprovode teror po pasaluku.Sam sultan ih je upozorio da ce na njih poslati vojsku druge vjere(Srpsku vojsku) koja nece imati milosti.Tako je i bilo.

Inace u Beogradu zivi oko hiljadu Turaka,a pretpostavlja se da ih na Kosovu i Metohiji ima jos oko trideset hiljada,mada su mnogi pripadnici tog naroda podjelili sudbine komsija Srba.Nasa historija precutala je da su na prostorima turske imperije u sluzbenoj upotrebi bila cak cetiri jezika-objasnjava Dragoslav Milosavljevic-Turski,za svakodnevne razgovore,arapski u sluzbi vjere,jer je tim jezikom napisan Kuran,zatim persijski,zbog poezije,i-srpski,kao jezik diplomatije i vojske.


Sa Cirilice preveo Haler Tekst napisao Milos Lazic

Objavio/la haler prije 12 godina #

Španija
Saudijski kralj i kralj Karlos pozvali vjernike na izgradnju mirnijeg svijeta
Saudijski kralj Abdulah i španski kralj Huan Karlos pozvali su u srijedu sve vjernike na planeti da udruže snage u izgradnji mirnijeg i harmoničnijeg svijeta.

Foto: AP"Došao je trenutak da se okrene "nova stranica za čovječanstvo" u međureligijskom razumjevanju koje može pomoći da svijet povrati izgubljene vrijednosti i ispliva iz konfuzije", rekao je saudijski kralj otvarajući u Madridu trodnevnu Svjetsku konferenciju o dijalogu koju sponzoriše Rijad.

Kako je prenijela DPA, on je podsjetio da prethodne inicijative nisu uspijele jer su htijele da "stope religije" što je pokušaj unaprijed osuđen na propast jer je svaka religija posvećena sopstvenom vjerovanju i vrjednostima uprkos tome što je Bog jedan. Za ljudske tragedije nisu krive religije već ekstremizam, objasnio je on.

Španski kralj Huan Karlos je rekao da međureligijski dijalog može pomoći da se rješe problemi kao što je terorizam, glad, bolest i siromaštvo.

Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige, Abdulah al-Turki, pozvao je delegate koji prisustvuju konferenciji da izrade konkretne prijedloge za međureligijsku saradnju.

U radu konferencije učestvuje 250 pripadnika muslimanskog, hrišćanskog i jevrejskog sveštenstva kao i drugi eksperti za međureligijski dijalog, među kojima i 15 žena, ali i predstavnici budizma, hinduizma i taoizma.

Organizator konferencije je Svjetska muslimanska liga i ona je djelimično inspirisana susretom kralja Abdulaha i pape Benedikta XVI u novembru prošle godine u Vatikanu kao i Međunarodnom islamskom konferencijom o dijalogu održanoj prošlog mjeseca u Meki.

Konferencija u Madridu je zatvorena za medija a završno saopćenje će biti izdato u petak.
(FENA)

Objavio/la haler prije 12 godina #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.