Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Domavia, Argentarija, Argentum, Bosnia Argentaria, Srebrenica...

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

ne kontam naslov

Objavio/la bosniandeminer prije 12 godina #

@ tastatura: ma nisu zločini u Srebrenici počinjeni u ime Crnogoraca, nego Srba. Zato je trebao tu da bude Patrijarh Pavle, i to kao prvi od te popadije! Ako niti jedan svećenik iz Srpske Pravoslavne Crkve tamo nije bio, to je neviđena sramota.

Objavio/la bosnodalmatinac prije 12 godina #

...prepjesacite put smrti, ...ne treba Vam, niti cete Vi bilo kome ista reci, ...srce ce Vam 4 dana kucati u grlu, ...to vise nisu emocije...

Objavio/la hackam prije 12 godina #

Hvala Vam za sve..trebamo biti sretni da imamo nekog poput Vas.
Ali si uzimam za pravo kritikovati izjave poput "zrtvama srpskih zlocina"... pa dokad ce se zrtve pripisivati cijeloj naciji?! Iako sam Bosnjakinja,bez porodice(a mozete zamisliti gdje su stradali), mislim da to nije u redu i da je to korak u nazad.
pozdrav

i ne zaboravite Ahmice, Omarsku, Trnopolje, Kozarac, Prijedor, Visegrad, Brcko itditd..

Objavio/la gost1234567 prije 12 godina #

@bosniandeminer:

razna imena kojie je Srebrenice kroz istoriju nosila

Objavio/la gost1234567 prije 12 godina #

Daj ba komsic je najbolji..jbo harisa...ee posjetite moj blog..Komsicu ostavi koji komentar..hhhh.ma sala http://rajaizpeteosnovne.blogger.ba/

Objavio/la 69eminem69 prije 12 godina #

čiko,čiko ispo vam je ponos

Objavio/la vanessahudgens1 prije 12 godina #

Pozdrav za najboljeg predsjednika na Balkanu...
Navijaci Slobode "Fukare Tuzla" su se jako puno suosjecali sa ovim sto se dogodili...
Posjetite tuzlanskefukare.blogger.ba

Objavio/la fukaretz95 prije 12 godina #

UZROCI GENOCIDA U BIH I U SREBRENICI

Za stavljanje govora/jezika iz okvira stokavskog dijalekta pod jedan (srpski) imenitelj najvise je cinio ''Vuk Stefanovic Karadzic'' i njegovi nasljednici kasnije,formulisuci i uspostavljajuci velikosrpski jezicki,kulturoloski i nacionalni (nacionalisticki) program iz kojeg su kasnije proizilazili ''Nacertanije'' Ilije Garasanina pedesetih godina XIX stoljeca.

Za iseljavanje Bosnjaka i Albanaca u Tursku,sacinili su program ''Vasa Cubrilovic'' i ''Ivo Andric'' u organizaciji ''Srpskog kulturno-prosvjetnog kluba pred Drugi svjetski rat.Program o etnicki cistoj Srbiji ''Stevana Moljevica'' i ''Dragise Vasica'' te Memorandum Srpske Akademije i Umjetnosti 80ih godina XX stoljeca, imao je cilj ''osvajanje tudjih teritorija i stvaranje velike Srbije.'' Ovome se moze dodati i romanticka obsesija vaskrsavanjem Vizantijskog Carstva pod macem Srbije i uspostavljanje srpske prijestolnice u Carigradu.Sve je bilo u funkciji srpstva i svetisavlja ciji su transparenti bili ''Srbi sve i svuda,'' ''Srpske su zemlje tamo gdje se nalazi makar jedan srpski grob.''

Srbi su najstariji narod u svijetu,za Milja Vujanovica,Relju Novakovica,Vojislava Seselja i druge.Srbi su nebeski narod.Bog je Srbin.Svete srpske zemlje itd.To su govorili najveci Srpski nacionalisti.Sve ove nacionalisticke i fasisticke komponente,poticu jos od ''Save Nemanjica,'' kada je otimao tudje zemlje drugih naroda po Balkanu i proglasavao ih srpskim svetim zemljama.Jedna varijanta najgore fasisticke ideologije,osmisljena je u agresivnom pravoslavlju i njegovom vjerskogenocidnom radikalizmu od XII stoljeca do danas,a njegovi interpretatori i realizatori su ekstremno svestenstvo,nacionalisticki intelektualci,pisci,politicari,historicari,akademici i vladari pomucene pameti.U ovom genocidnom kontekstu stvorena je ideja o srboslaviji o etnickom ciscenju i pokoljima u ime vjere (srpske vjere) i srpskohriscansog paganizma.

Nacionalisticki pisci i pjesnici su ''Njegosov (Gorski Vjenac),Dzura Jaksic (Otadzbina), Janko Veselinovic (Hajduk Stanko), Ivan Mazuranic (Smrt Smail-Age Cengica), Matija Beskovic (Balkanske Carice), Branko Radicevic (Dzacki Rastanak) i u nekim djelima Ive Andrica i Dobrice Cosica.Svi ovi pisci i pjesnici,pokazuju ''veliku mrznju,'' prema Muslimanima.

Ova nacija je imala vise otaca od-Vatopeda do Haga.

Berlinski Kongres oznacio je predhodne i buduce genocide nad Bosnjacima i Albancima.Posljedice Berlinskog Kongresa su ''etnicko ciscenje u BiH,Crnoj Gori i Srbiji kao i mnogim mjestima u Sandzaku.Etnicko ciscenje se vrsilo najvise nad Muslimanima.Identitet tradicija,knjizevno-jezicka kultura,historija Bosnjaka,integrisane su u Srpske odnosno Hrvatske i Crnogorske nacionalne kulture pod geslom socijalisticke unitarizacije,ateizacije internacionalizma i visih ciljeva.Promovisana je ideja o jugoslovenstvu,kao mamac za etnicka i nacionalna ponistavanja naroda (ne srpske i ne hrvatske proslosti).

Svoje staro i autenticno nacionalno ime,Bosnjacki narod je odbranio borbama i velikim zrtvama tokom svoje dvije hiljadu godisnje historije.

Agresijom na BiH od strane srpskih i crnogorskih nacifasista,pokusalo se ponovo unistenje Bosnjaka i pravljenje ciste srpske teritorije.U ovom ratu prvi put su zajedno ucestvovale i Srbija i Hrvatska s ciljem stvaranja velike Srbije i velike Hrvatske.Za vrijeme rata od 1992 do 1995.godine,srpski fasisti su pravili,mnogo zlocina (genocida) u BiH,a najstravicniji genocid je napravljen u julu 1995 u ''Srebrenici,'' kada je samo za nekoliko dana ubijeno preko 10.000 Bosnjaka.

Ponovo je Bosnjacki narod odbranio svoj identitet i dokazao srpskim nacifasistima,da su njihove ideologije neostvarljive.

Objavio/la haler prije 12 godina #

UZROCI GENOCIDA NAD BOSNJACIMA

U mjesecu lipnju 1389.godine,dogodila se Kosovska bitka izmedju Srbije i (Osmanskog Carstva) Turske.U bitki je poginuo i Sveti knez Lazar i Turski sultan Murat.Srbija je izgubila Kosovsku bitku,i pala je pod Osmansko Carstvo 1459.godine.

Srbija dobiva neovisnost 1878.godine.Knez Milan Obrenovic postaje srpskim Kraljem 1882.godine.Godine 1867 povlaci se turska vojska iz srpskih gradova.Obrenovic i Karadjordjevic su naizmjenicno vladali u XIX stoljecu.

U vremenu dok je Srbija bila Knezevina u vlasti Srbije se pojavio ''Ilija Garasanin.'' Garasanin je napisao nekoliko knjiga,ali najpoznatije mu je djelo knjga ''NACERTANIJE'' (objavljena 1844) koja se smatra nacrtom za stvaranje Velike Srbije.

Odlazkom Turske iz Srbije, Bosne i drugih drzava,Bosnjaci muslimani su ostali da zive u Srbiji, Bosni i drugim drzavama.Srbi su Bosnjake gledali kao Turke ,a mnogi su ih i javno nazivali ''Turcini.'' Bosnjaci su na to cutali,ali su zbog tog nazivi prezivjeli vese ratova i genocida na Balkanu,Srbiji,Bosni,Hrvatskoj,Crnoj Gori,Makedoniji,Sandzaku i mnogim drugim zemljama na Balkanu i Evropi.

Mrznja prema Bosnjacima nikada nije prestajala,samo zbog toga sto se zovu Bosnjaci i zato sto su Muslimani.

U osnovnim i srednjm skolama ucila se, pogresna historija,i citale su se knjge od mnogih srpskih i hrvatskih nacionalista.Sve je to vise razdvajalo hriscane od Bosnjaka i stvarala se sve veca mrznja.Srbi nikada nisu gledali BiH kao drzavu,a i Hrvati su imali skrivene tajne namjere.BiH su najvise voljeli Bosnjaci sto su i dokazali u ratu od 1992 do 1995.godine.

Agresija na BiH je napravljena,zbog osvajanja BiH i putpunog unistenja Bosnjaka,koji su i dalje za mnoge Srbe,bili kao Turci iako je Turska napustila Srbiju i Bosnu prije mnogo godina.

Srbi su izgubili Kosovsku bitku od Turske, jos 1383.godine,ali su htjeli da naprave osvetu nad Bosnjacima,koji nemaju nikakve veze sa Turcima.Najbolji nam je dokaz za to: ''Agresija na BiH'' 1992.godine,a da bi se potpuno u to uvjerili,pokazuju izgovorene rijeci ''Ratka Mladica,''kada je usao u Srebrenicu sa srpskim nacifasistima 11.jula 1995.godine i napravio nazapamceni masakr nad Bosnjacima.

Citiram rijeci Ratka Mladica koje je izgovorio u Srebrenici 11.jula 1995.godine: ''Evo nas 11.juli 1995.godine u srpskoj Srebrenici.Uoci jos jednog velikog praznika srpskoga,poklanjamo srpskom narodu ovaj grad.I napokon dosao je trenutak da se,poslije bune protiv dahija,Turcima osvetimo na ovom prostoru.''zavrsen citat.

Objavio/la haler prije 12 godina #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.