Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Vjeronauka u predškolskom odgoju i obrazovanju!

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina 3 mjeseca na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

Svaka čast Predsjedniče na jasno iznesenom stavu.
Vjerujem da će to potaknuti mnoge da se izjasne o ovoj temi, koji se inače ne bi izjašnjavali.
Mislim da je Ajnštajn rekao nešto slično ovome:" CRKVA I DRŽAVA VASPITAVAJU DJECU I MLADE LJUDE U RELIGIOZNOM DUHU DA BI LAKŠE MANIOULISALI SA NJIMA"
Nemam ništa protiv bilo kojeg vjernika, ni protiv ateista, ali me boli kada se ljudima manipuliše putem vjere.
Srdačan pozdrav!

Objavio/la vojvodjan prije 12 godina 3 mjeseca #

Super ovo sve gos Komsicu toliko possla imate da piskarate po internetu eno malo prije sam bas piso sa merkel kaze dosano joj na bolchet dosla sad cu malo sa putinom na msn da pricam pa pred vece sa busom na bolchet hahaha svaka cast PREZIDENTE.

Objavio/la krokito prije 12 godina 3 mjeseca #

"komsa" ,nedaj lopovima (popovi i hodze)na nam uniste i zadnje sto imamo - djeciju nevinost !

Objavio/la kotroman prije 12 godina 3 mjeseca #

Helvir: To je bila samo ilustracija. Bit će segregacije, bez obzira na ovo ili ono, ako se ljudima da prostora za to. Jezik, povijest, Nike, Adidas, I-pod...

Objavio/la Superjunak prije 12 godina 3 mjeseca #

Superjunak:

Bice je, naravno, ali, treba li je sad i ozakoniti?

Objavio/la helvir prije 12 godina 3 mjeseca #

Cjenjeni Predsjedniče,
kao građanka Sarajeva, Bosne i Hercegovine, i planete Zemlje, meni iskreno smeta, sada u poznim dvadesetim kada mi neko sudi po mom imenu i prezimenu i svrstava me gdje treba i gdje ne treba. A kako tek malom cvrčku od 3 godine da kaže neko da on mora sat vremena sjediti i učiti ili sat vremena biti "šugav" i sjediti u drugoj prostoriji????

U naše živote se odavno upetljala vjera, i na taj način nam svima zagorčala živote, jer nije ostala tamo gdje istinski treba da bude. U porodicama, domovima i u srcima ljudi. Nemam djece, ali da imam, ne bih željela da se i njima upropasti djetinjstvo, kao što je moje, i kao što je upropašteno desetinama hiljada nas iz 1980 i neke koji su agresiju nad našom državom preživjeli.

Kao pametnog, sabranog i normalnog čovjeka, sa moćima Predsjednika, ja Vas molim da učinite sve što možete da se ovi apsurdi više ne provode. Zašto tu istu dječicu ne uče da pjevaju? Zašto u gradu Sarajevu nema niti jedan dječiji mjuzikl gdje bi mogli da plešu, pjevaju, igraju i glume???? Zašto se u vrtićima ne uvede da ih uče sviranje klavira, horsko pjevanje, bonton, građansko ponašanje ili recimo ekologija? Uostalom, šta da Vam pričam, imate svoju malu kćerkicu, sigurno ćete uraditi sve što je u interesu nje i njenih vršnjaka.

Objavio/la Strippy prije 12 godina 3 mjeseca #

Da se i ja nadovezem za Lovicu. Odrastoh i iskolovah se u "onom poganom sistemu", niko mi nikad ne spomenu vjeronauku nit' sam znao da ona postoji kao predmet. A znao sam i za dzamije i crkve i sinagoge i efendije i popove i fratre i Budu i mantre itd.... I ne postadoh ni narkoman (pusim, ali to se ne broji), ni kriminalac, ni alkoholicar, ni lopov niti ista slicno. Al' zato ratovah 4 @ebene godine upravo radi kojeakvih popova, fratara, hodza i slicnih koji se dokopase nekakve nazovi vlasti, pa sa svojim pulenima mene natjerase u rovove. I sve bijase pod drugim nazivom - srbi, hrvati i muslimani. Naravno, u prevodu se sve svodilo na pravoslavce, katolike i muslimane jer, po BH definiciji srbin = pravoslavac, hrvat = katolik, a musliman = musliman, ili novokompnovano = Bosnjak.

Dajte ba...ko hoce da mu dijete bude vjerski obrazovano, neka ga posalje u vjersku instituciju namijenjenu za to. Neka se popuste javne ustanove poput skola i vrtica.

Objavio/la realshooter prije 12 godina 3 mjeseca #

Ja dok sam išao u srednju kod nas je bila jasna računica

vjeronauka u skoli = 2 časa sedmično više

zezalo bi mi pravo koncepciju ispijanja kafe da sam prijavio ta dva casa :-)

Objavio/la arslan26 prije 12 godina 3 mjeseca #

Helvir: Zar već nije i de jure i de facto? Zato mislim da je peticija protiv vjeronauka promašaj. Kao što rekoh: ja bih (nit sam u SA, nit sam roditelj djeteta u vrtiću, pa zato ono "ja bih") skupljao potpise za tužbu, smjenu, krivičnu odgovornost. Pa kad i ako padne jedna glava (za one koji ne razumiju: metafora!) druge će paziti! A to bi i predsjednik mogao pokrenuti. Jer uz silnu ovu halabuku (možda čak i namjerno poticanu) previđen je način na koji se pokušalo uvesti sporni vjeronauk. Tajno i samo preko jedne (ako i većinska) vjeroispovijesti!

Objavio/la Superjunak prije 12 godina 3 mjeseca #

Ovo je katastrofa. Zar djeca predskolskog uzrasta vec treba da si dijele po nekim kvazinacionalnim i kvazireligijskim osnovama. Svjesno koristim termin "Kvazi", jer bar koliko ja poznajem religijske knjige, nijedna ne propovijeda mrznju, podjelu ili nesto slicno. Imam dvoje djece, osnovci su i idu na vjeronauku. Kada je u prvom razredu dosao upitnik da se odlucim da li ce mi djeca pohadjati cas vjeronauke, prvobitno sam odbio. Medjutim, sam cas je, ne znam da li slucajno, u sredini nastavnog dana i kada sam pitao gdje ce mi djeca biti za vrijeme tog casa uciteljica mi je odgovorila da ce djecu ciji roditelji ne zele da njihova djeca prisustvuju nastavi iz vjeronauke odvojiti u jedan dio te iste ucionice i da ce raditi nesto drugo, igrati se i slicno. Tek to mi je djelovalo tragikomicno. Zamislite kako bi izgledala ucionica za vrijeme tog casa. Srecom vjeroucitelj nije "ters" odnosno ne maltretira djecu nego je blage naravi tako da sam "progutao" taj jedan cas sedmicno. Problem je sto ako roditelji jednom odaberu da im dijete pohadja vjeronauku, ono je mora pohadjati do kraja skolovanja. PO meni bi daleko inteligentnije bilo da umjesto vjeronauke djeca imaju casove na kojima bi se, recimo, upoznavala sa radom racunara. Zato predsjednice, ako ista mozete uciniti, uradite to samo da ne prodje ova maloumna ideja. I jos jedan komentar za kraj. Vladajucim nacionalistima, da ne upotrijebim i tezu rijec, ova prica oko vjeronauke je dosla ko narucena. Ko, recimo, danas govori o poskupljenjima, o privatizacijskim pljackama, elektroenergetskom i telekomunikacionom sektoru...

Objavio/la mislim prije 12 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.