Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Vjeronauka u predškolskom odgoju i obrazovanju!

post objavio/la zeljkokomsic prije 12 godina 8 mjeseci na blogu Predsjednikov blog

Komentari na post

 

Poštovani gospodine Komšiću, ne bih imala ništa protiv vjeronauka u vrtićima, kao i u školama, ukoliko bi u interpretaciju tog predmeta ulazilo ono o čemu su me kao neodvojivom segmentu vjere učili: da nije vjernik onaj ko legne sit, a njegov je susjed gladan, (ne kaže se da li je taj susjed katolik, agnostik, musliman, pravoslavac...), da je i vjerska obaveza prati ruke prije jela, poslije jela, pri odlasku u toalet, da je za vjernika primarno da bude čestit prema drugim ljudima, da ne oskrnavi njihovo pravo, a molitva je ono što je između čovjeka i Gospodara, da će Bog kao Milostivi oprostiti grijehe koji su prema Njemu počinjeni, ali da se neće upuštati u opraštanje grešaka i nepravdi nanesenih drugim ljudima, da vjera obvezuje na pristojno ponašanje, pozdravljanje, poštovanje ličnosti drugog čovjeka, njegovog opredjeljenja, očuvanje okoliša... da je obveza vjernika da uči, da maksimalno dobro radi svoj posao, da ono što zaradi bude s pravom stečeno...i kad bi vjeroučitelji i njihovi nadređeni svojim primjerom bili u ovom smislu uzorni vjernici, te sve to znali prilagoditi ciljnoj grupi... Kao vjernik se bojim da bi ovakva vjeronauka mogla proizvesti tek kontraefekat.

Objavio/la abla prije 12 godina 8 mjeseci #

A to što je eto u Belgiji, Njemačkoj, Norveškoj ili gdje već ne, uvedena vjeronauka, to ne znači da je ispravno i za nas ili njih, samo zato što su te zemlje naprednije od nas. Moraju se uzeti u obzir i društvene, ekonomske, prirodne, sociološke i svake druge okolnosti u kojima se mi nalazimo i u kojima se nalaze te zemlje, pa to izanalizirati i donijeti zaključke.
Nije nikakav argument, reći, pa eto to i NJemačka ima!

Objavio/la sparkle prije 12 godina 8 mjeseci #

Superjunak:
Nije da nesto branim predsjednika, ali ne vidim da je on nesto napao vjeronauk kao takav "Progovorio je apriori protiv vjeronauka", nego je izlozio svoje misljenje, koje je obrazlozio objektivnim problemima koji proisticu iz dobi djece u obdanistu i naveo potencijalne probleme koji se takodje javljaju usljed toga.
Da se ja pitam, ili bi bio nekonfesionalni predmet tipa istorija religija, etika ili nesto trece ili nista, ne samo zbog problema koji se javljaju po tom pitanju, niti zbog dnevnopolitickih razloga, vec zato sto oni koji bi eventualno bili zakinuti nepostojanjem vjeronauka imaju izbor da ga izucavaju negdje drugdje. Nije zabranjeno.

Objavio/la helvir prije 12 godina 8 mjeseci #

Čitajući komentare, sa sigurnošću se može zaključiti da nije problem u nama koji komentarišemo, već je problem u ovima koji ne komentarišu.
Oni koji su rekli DA za vjeronauku u vrtićima su isti oni koji bez razmišljanja na svakim izborima glasaju. Nije bitno ko je i kakav je samo neka je "naš". A nakon nekog vremena, kada skontaju šta se desilo rado bi sebi kosu počupali, tako sve do slijedećih izbora... i opet isto.
Smatram da je BiH država seljaka-primitivaca (ne u pogrdnom smislu- nemojte me pogrešno shvatiti), ali političari znaju kako i na koji način utjecati na stanovništvo, pa i na ovaj način. Naravno ako se donese odluka da djeca u vrtiću neće imati vjeronauk ( ako Bog da ) to će dobro doći političarima koji će se vezati toga kao "pijan plota" i naravno na sav glas će govoriti "dušmani" ne daju našoj djeci da imaju vjeronauk u vrtićima....

Objavio/la tity prije 12 godina 8 mjeseci #

Ja sam strogo protiv vjeronauke u vrticima! Nisam niti pedagog niti sociolog ali ako je neko poput profesora Dine Abazovica protiv toga a svakako je strucnjak iz te oblasti, a nije neko ko se stavlja na stranu bilo koje vjerske zajednice u BiH poslusacu prije svega njegovo misljenje. Mi u Bosni ionako svi volimo da pametujemo, cak i o stvarimo o kojima malo ili nista ne znamo a profesor sinoc u nekoj od informativnih emisija kaze kako djeca tog uzrasta nisu u stanju ni pojmiti religiju. Djetetu predskolskog uzrasta je valjda najbitnije da se zabavlja, uci citati i pisati, uciti ga da voli druge, lijepim manirima a ne uciti ga od malih nogu kako je druigaciji od druge djece a uciti ga stvarima koje cak i ne razumije. Djecu uciti zajednistvu primarno, religiji po izboru roditelja sekundarno i po volji i ako je vec obavezno i u skoli zasto ih ne uciti svim religijama, uciti djecu da imamo mnogo toga zajednickog. Cini mi se da je puno nezaposlenih hodza pa je i to mozda razlog ovakvih prijedloga. Predsjednice hvala na dizanju glasa protiv, imate moju podrsku.

Objavio/la parabola1980 prije 12 godina 8 mjeseci #

Admirc:

Eh Admire, totalitarni komunisticki rezim... Sto bi rekli u Feralu na pitanje "Sta kazete na 40 godina komunistickog mraka?", "J...m ga ko upali svjetlo".

Objavio/la helvir prije 12 godina 8 mjeseci #

Uvazena gospodo,
gospodine predsjednice,
Meni je velika cast sto Vam se mogu obratiti.

Jako mi je žao što se predmet vjeronauke interpretira pogrešno u široj javnosti. I sama sam imala takvo mišljenje, nažalost, dok nisam završila Fakultet islamskih nauka i kroz izobrazbu shvatila da vjera nije samo niz apstraktnih pojmova.
Djeca se na vjeronauci ne uče samo tome da fantaziraju o nekoj višoj Sili, tj. apstrakciji, nego se uče pozitivnom pogledu na život, oklinu, društvo...
Bilo bi mi jako drago ako biste malo razmotrili stanje u školama i uvidjeli kakvo je stanje djece, kojim smjerom ide socijalizacija tih budućih predsjednika i sl. Nazalost, predsjednice, danas sve više i više naša djeca posežu za drogom, alkoholom i sličnim porocima, a mnogi od njih su dobro odgojeni, ali bez vjere.
Mislim da bi bilo mnogo bolje da se poradi na pitanju kadra, da se takvi poslovi povjeravaju kompetentnim osobama.
A o ukidanju iste ili zabrani djeci da pohađaju časove, svakako se može polemisati. Nije problem ako se ukine. Problem je kakvo smo dobro iz toga dobili. Zar ne?!

Objavio/la Lovica prije 12 godina 8 mjeseci #

Sparkle:
Tacno. Da mi prvo dostignemo neke druge njemacke standarde, pa da se onda poredimo sa njima. Ako je nekome njemacka primjer dobre drzave, pa hajde da prepisemo njemacki ustav, pa da i nas bude isti. Ali ne, odmah ce ovi naci opravdanje kako to nije za nase uslove. To je problem nasih politicara (cast izuzecima) uvijek ce naci opravdanje za nesto onako kako to njima odgovara. Otprilike su kao avaz, sad je nesto dobro, sutra to popljuju, prekosutra je opet dobro (kako im odgovara u datom momentu).

Objavio/la helvir prije 12 godina 8 mjeseci #

Sam vjeronauk JESTE apriori razdvajanje upravo zbog tipa i mentaliteta društva u kojem živimo. Ne zagovaram vracanje sistema u kojem smo živjeli i u kojem nije bilo govora o vjeronauku. Ne bih imala nisšta protiv predmeta koji bi se zvao "kultura religija" ili slicno i uvodjenja ovakvog predmeta i u skole i u vrtice. Predmeta koji bi obradjivao nastajanje religije uopce, pa razlicitih religija i naglasavao slicnosti medju njima, onu osnovnu bit i vaznost DOBRA u svakoj od njih. No kako to u nasem drustvu nikako nije slucaj niti ima govora o takvoj vrsti predmeta uvodjenje vjeronauka u skole i vrtice je upravo isticanje razlika i uvodjenje segregacije. Uzme li se jos u obzir profil ljudi koji su zaduzeni za nastavu vjeronauka u skolama i vrticima, mislim da je svaka diskusija izlisna. Iako, ostavljam mogucnost da su meni poznati samo negativni primjeri. Pozitivne primjere nastave vjeronauka (o kojim sam do sada cula) vezem samo za crkvu i dzamiju i nemam nista protiv nastave vjeronauka u tim institucijama (čak i podrzavam odluku roditelja da na taj nacin priblize religiju svojoj djeci).

Objavio/la nenanana nelogirana prije 3 sata 56 minuta

No, čak i više od (ne)uvođenja vjronauka u vrtice (u škole je vec uveden, doduše kao fakultativni predmet) meni na živce ide licemjerje sveprisutno u našem društvu: http://samo.blogger.ba/arhiva/2008/02/05

Objavio/la nenanana prije 12 godina 8 mjeseci #

Helvir: Vidiš, i ne razilazimo se u mišljenjima toliko, koliko se misli. Samo još da napomenem, u vrijeme dok je predsjednik (deset godina stariji od mene, i ja pamtim to vrijeme) išao u školu, nije bilo vjeronauka, ali ipak nije bilo sve u redu. Ja osobno poznajem više osoba kojima su se učiteljice / nastavnici izrugivali, i poticali druge da im se izruguju, samo zato što su ovi izjavili da vjeruju u Boga. Da, u osnovnoj školi. Segregacija? Naše društvo se još treba razvijati, a to ne ide brzo.

Objavio/la Superjunak prije 12 godina 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.