Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Profesor doktor Vladimir Kojoviċ: Lasersko skidanje dioptrije - druga strana medalje

post objavio/la reuw prije 8 godina 11 mjeseci na blogu Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Komentari na post

 

Poštovani Goste_5198,

Ja ne znam gdje ste Vi našli kontradikciju, a ako ste pažljivo čitali blogove iznad moga mogli ste da vidite da su mnogi govorili o sljepoći, sljepilu, o tome kako se ostaje bez vida, bez oka, itd.
Poenta mog bloga nije bila da se sa bilo kim prepirem, niti da namećem svoje mišljenje bilo kome. Moja odluka je samo moja, isto kao što će i Vaša biti samo Vaša. Ja sam samo htio da kažem da naš narod uvijek u svemu vidi samo loše. Opet napominjem, neka kolega Čengić postavi na blog najnovija istraživanja o tome koliko su kontaktna sočiva štetna po endotel i epitel rožnjače, koliko je Acantamoeba kao mikroorganizam postala otporna na sve do sada poznate antibiotike.

Dakle, moja poenta je da ništa u medicini nije 100% sigurno, pa ni nošenje naočala, ni nošenje kontaktnih sočiva, niti laserska operacija po pitanju suhoće oka, itd. Ali 100% znam da se laserskim skidanjem dioptrije na laserima koje posjeduju Klinike Svjetlost u Zagrebu, Banjaluci i Sarajevu ne može dogoditi ništa zbog čega bi došlo do gubitka vida ili oka. Prije svakog pregleda u našim klinikama dobijate na čitanje tekst u kojem Vam je opisana kompletna procedura, način izvođenja i moguće komplikacije. Pacijent nakon pregleda i pročitanog teksta sam odluči da li želi da radi ovu operaciju ili ne.
Preko 1000 operacija do sada je urađeno u našoj klinici u Banjaluci i oko 600 operacija u Sarajevu. Mislim da je to dovoljan dokaz sigurnosti i uspješnosti operacije.
Detaljan, realan i adekvatan pregled biće Vam urađen u bilo kojoj Klinici Svjetlost. I ne vidim šta je loše u marketingu, pa i ovaj blog je postavljen kao marketinški.

S poštovanjem,
Dr Bojan Kozomara
Klinika Svjetlost Banja Luka.

Objavio/la Gost_5198 prije 8 godina 9 mjeseci #

Pardon, komentar je bio upucen Gostu 2948, greska u pisanju.
Postovani dr Cengic, sa zadovoljstvom cu prenijeti pozdrave!

Objavio/la Gost_5198 prije 8 godina 9 mjeseci #

Dr Kozomara brka pojam bloga i pojam komentara, pa tako nastaje nerazumijevanje onoga sto je htio da kaze u posljednjem komentaru.
Na ovom blogu je pisano o komplikacijama nosenja leca, sasvim neytralno, kao sto su i svi tekstovi (postovi). Znaci ne stojim ni na cijoj strani, i blog ne promovise nikoga, amda sam dobio dosta negativnih rekacija na tekst o otvaranju klinike "Svjetlost" u Sarajevu (procitaj komentare).
Radio sam u poliklinici za lasersko skidanje dioptrije u Amsterdamu (jos prije 8 godina) i vidio dosta ne bas bajnih stvari nakon operacije.
A na ovom blogu je objavljeno i strucno misljenje holandske iinspekcije za zdravstvo, koje ovdje ponavljam:
18.05.2009.
Laserske operacije oka: relativno česte infekcije nakon operacije očiju

Inspekcija za zdravlje provela je ispitivanje rada klinika (poliklinika) za laserski tretman očiju (mijenjanje dioptrije). Od 24 ispitane klinike (http://ooglaser.startkabel.nl/), uglavnom je inspekcija zadovoljna načinom rada i rezultatima tretmana. Ono čime nije zadovoljna, je relativno česta pojava nepotrebnih infekcija očiju nakon tretmana. U posljednje dvije godine zabilježeno je osam slučajeva postoperativnih infekcija, koje su ostavile trajne negativne posljedice po vid. Smatra se da je taj broj i znatno veći, jer se veliki broj i ne prijavi.

Uzrok može biti nedovoljna i nestručna briga o sterilizaciji instrumenata, kao i o higijeni u operacionim salama uopšte. Zbog toga će inspekcija ponovo provesti kontrolu u svih 46 klinika u Holandiji.

Ako ste kandidat za lasersku operaciju smanjenja dioptrije, pogledaj sajt gdje se uporedjuju sve klinike u Holandiji http://www.ooglaservergelijking.nl/

Objavio/la reuw u 10:18, 0 komentar(a), print, #

Iz izvjestaja se vidi da laserska intervencija skidanja moze izazvati trajne negativne posljedice po vid. Eh sad, radi se o nerazvijenoj i zaostaloj Holandiji, a ovo je BiH, ovdje toga ne moze da bude.

Objavio/la reuw prije 8 godina 9 mjeseci #

Dragi kolega, nemam namjeru da se raspravljam sa Vama dalje na ovu temu, prvestveno zbog toga što ste stariji od mene i kućni odgoj mi to ne dozvoljava, ali i zbog toga sto više nema smisla raspravljati.
Možda ja miješam pojam bloga i pojam komentara, ali Vi dragi kolega miješate mnoge stvari. Prvo, i sami ste potvrdili da je mogući uzrok postoperativnih infekcija na oku poslije laserskog skidanja dioptrije nedovoljna sterilnost instrumenata ili nedovoljna sterilnost operacionih sala. Pa kakve veze ova komplikacija ima sa SVIM klinikama koje se bave ovom vrstom hirurgije? Ako je nečija operaciona sala nesterilna, ili su mu nesterilni instrumenti, da li to znači da operacije tog tipa treba zabraniti svuda u svijetu, bez obzira na to što ostale klinike imaju apsolutnu sterilnost svojih operacionih sala (ili instrumenata).
Drugo kolega, navedite mi jednu, samo jednu medicinsku intervenciju ili proceduru koja ne daje određeni stepen komplikacija? Pa ubrizgavanje botox-a pod kožu lica i u usne može izazvati smrt! Da li se broj osoba koje se podvrgavaju botox-u smanjuje ili povećava? Pročitajte na internetu informacije raznih foruma i blogova (da ne pobrkam opet), i vidjećete da je broj iz godine u godinu sve veći!
Treće dragi kolega, kakvi su komentari o Poliklinici Svjetlost u Sarajevu je apsolutno nebitno, jer uvijek je bilo i biće onih koji Vas vole i onih koji Vas ne vole. Isti je slučaj i sa Vama, vjerujte da ima užasnih komentara i za Vas u tom istom Sarajevu!
Meni je to apsolutno nevažno. Prema riječima mog oca Vi ste uvijek biti dobar prijatelj i kolega i ovom prilikom želim Vam prenijeti njegove iskrene pozdrave!!!

I na kraju, dragi kolega, operisaće se onaj ko ima jaku motivaciju i želju da to uradi, isto kao što se neko neće operisati ako nema želju i motivaciju za tim bez obzira šta mi ovdje pisali, blogovali, komentarisali, zamjerali jedni drugima, itd.

S poštovanjem,
Dr Bojan Kozomara
Klinika Svjetlost Banja Luka

Objavio/la Gost_5198 prije 8 godina 9 mjeseci #

Postovani Bojane,sve sto se pise na ovom blogu je u interesu pacijenata.
Naravno da svaka operacija nosi odredjeni stepen komplikacija, i to se je htjelo reci u postu Dr Kojovica. na kraju si i ti dosao do istog zakljucka, iako si u jednom od prethodnih komantara tvrdio, citiram: "Ali 100% znam da se laserskim skidanjem dioptrije na laserima koje posjeduju Klinike Svjetlost u Zagrebu, Banjaluci i Sarajevu ne može dogoditi ništa zbog čega bi došlo do gubitka vida ili oka".
Polazeci od teze da svaka intervencija, pa i laserska korekcija(obicno povezana sa hirurskom intervencijom skodanja epitela, ili povrsnog sloja roznice)nosi opasnost komplikacija, logicno je onda postaviti i pitanje : Zasto cackati mecku, ako to zaista nije potrebno?
Postopertivne infekcije (kao teze komplikacije) u odredjenom procentu se mogu desiti i kod najstrozije kontrole, i to treba uzeti u obzir (sto se vidi i iz izvjestaja holandske zdravstvene inspekcije). Ne znam postoje li izvjestaji zdravstvenih inspekcija u BiH po tom pitanju, ali ako se u jednoj Holandiji dogadjaju takve stvari, za ocekivati je da se iste stvari dogadjaju i u BiH. Poznato je da svaka manipulacija na roznjaci(pa i najbanalnije vadjenje stranog tijela) moze biti triger faktor herpeticne upale do tada u tijelu uspavanog virusa.
Cilj posta Dr Kojovica je bio da se dobro odvaga prije nego se odluci raditi intervencija, a u tome su se slozili i gosti sa komentarima, i neki pacijenti sa svojim postoperativnim iskustvima.
Niko ne spori da su i kontaktne lece nekada opasne, ali se ne moze tvrditi da je sve opasno, a da lasersko skidanje dioptrije nije.
Svaki je pacijent drugaciji, nekome ne smetaju naocale, a neko ima veliki problem s njima. Na pacijentu je da odluci da li da se preda laserskom tretmanu, ali mu prethodno treba ukazati na sve cinjenice koje su relevantne kod donosenja takve odluke.
Na kraju moj post (vidi prethodno) o klinici "Svjetlost" je u neku ruku promotivan, pa me u komentaru neki i osudjuju zbog toga. U postu sam napisao da je lijepo da postoji vise klinika i konkurencija izmedju njih.
Za obavljanje laserskih korigirajucih operacija u Holaniji postoje veoma strogi standardi ustanovljeni od strane veoma jakog Drzavnog oftalmoloskog udruzenja (koje daje i specijalisticke diplome, za razliku od nas gdje to daje ministarstvo). Tu se odredjuje ko moze raditi korekcione zahvate (ne mogu svi oftalmolozi, znaci kakav prethodni trening mora uraditi), gdje se to moze obavljati, i posebno kriteriji za svakog pacijenta, koliko se i sta se moze uraditi( ovisno od debljine roznice, velicine i vrste refrakcione greske, itd. Ne znam da li postoje ovi standardi u BiH, i posebno da li se kontrolise njihovo sprovodjenje.
Radeci u jednoj komercijalnoj klinici u Amsterdamu vidio sam da cesto (posebno kod grancinih slucajeva) komercijalni razlozi prevagnu nad medicinskim, nadam se da to kod vas nije slucaj.
Sto se tice tih prica o meni, to ne bih uzimao u obzir, takav je svijet, i kad cinis sve najbolje, nadaj se zlim jezicima. Ja uvijek izbjegavam bilo kome lijepiti etikete, ali kada se radi o faktima, presucivanje cinjenica moze biti veoma opasno.
Tebi dragi kolega zelim sve najbolje u tvom radu, kao i klinici gdje radis, s tim da uvijek imate u vidu onu staru medicinsku "Primum non nocere", i onu da je najbolji hirurg onaj koji zna kada ne treba operirati.
Pozdrav i ocu.
Dr F. Cengic

Objavio/la reuw prije 8 godina 9 mjeseci #

Da zakljucim diskusiju na ovu temu, dajem primjer dobre brosure za pacijente, sa jedne belgijske klinike za laseriranje ociju ( vidi http://www.laserkliniek.be/lasik_risicos.htm ), gdje je jedno poglavlje posveceno i rizicima kod tretmana (gdje se kao rijetka , ali ipak moguca komplikacija spominje i infekcija postoperativno, najcesce usljed nesterilnih kapi).
Ovo poglavlje o riziku laseriranja zavrsava zakljuckom, koji bi ja uzeo kao zakljucak posta i komentara:

Refractieve chirurgie, ook met de beste apparatuur en in handen van de meest ervaren chirurgen, houdt een zeker risico in.

Kandidaten voor behandeling die zorgvuldig onderzocht zijn, realistische verwachtingen hebben en weet hebben van de risico�s en de beperkingen van de ingreep, kunnen voor zichzelf voor- en nadelen afwegen en een weloverwogen beslissing nemen.

De kans op een bevredigend resultaat na de ingreep is dan zeer groot.

Prevod: Refraktivna hirurgija, i kod najbolje aparature, i u rukama najiskusnijeg hirurga, zadrzava odredjeni nivo rizika.
Kandidati za tretman, koji su brizljivo ispitani, koji imaju realna ocekivanja i koji su upoznati sa rizicima i ogranicenjima zahvata, mogu sami za sebe odvagati prednosti i nedostatke tretmana, i nakon sto dobro promisle donijeti odluku.
Kada je tako uradjeno sansa da rezultat nakon zahvata bude zadovoljavajuci, je vrlo velika.

Interesantan je i formular koji pacijent treba da potpise prije tretmana. U njemu izmedju ostalog pise kakopacijent potpisuje da je upoznat sa nacinom tretmana i sa rizicima koji mogu iz toga proizaci (vidi http://www.laserkliniek.be/toestemmingsformulier.htm )


Na formularu pise i ovo:
Ondergetekende verklaart bij deze uitdrukkelijk dat hij heeft begrepen dat zijn gezichtsvermogen door deze ingreep mogelijks niet geheel kan worden verbeterd en dat zowel op korte als op lange termijn geen perfect en geen stabiel resultaat kan worden gegarandeerd, zonder eventuele bijkomende visuele hulpmiddelen.

Ondergetekende bevestigt dat hem werd medegedeeld dat eventuele bijkomende ingrepen noodzakelijk kunnen zijn om een optimaal resultaat na te streven.


Dole potpisani posebno naglasava da je upoznat da postoji mogucnost da njegove vidne sposobnosti poslije ovoga zahvata nece upotpunosti biti poboljsane, te kako u kratkom, tako i u dugom vremenskom intervalu se ne moze garantovati perfektan i stabilan rezultat, bez da se koriste pomocna sredstva za vid.
Dole potpisani potvrdjuje da mu je receno da u obzir mogu doci naknadne intervencije u cilju postizanja optimalnog rezultata.


Mislim da su nakon ovako jasnog neutralnog misljenja jedne privatne belgijske klinike dalji komentari suvisni. Zahvaljujem se piscu teksta i komentatorima. Nadam se da su citaoci mogli steci uvid u ponekad kontraverzne poglede na ovu tematiku.

Mislim da su nakon ovako jasnog neutralnog misljenja jedne privatne belgijske klinike dalji komentari suvisni. Zahvaljujem se piscu teksta i komentatorima. Nadam se da su citaoci mogli steci uvid u ponekad kontraverzne poglede na ovu tematiku.

Objavio/la reuw prije 8 godina 9 mjeseci #

Mislim da je odluka da se ovo prekine dobra jer je diskusija skrenula sa onoga sto se zeljelo postici. Nije mi jasno zasto se lijecnici koji se bave refraktivnom hirurgijom toliko zivciraju kada se spomenu moguce komplikacije koje su rijetke, ALI KOJE SU REALNOST. To treba pacijent da zna. Ove operacije nisu hitne i pacijent ima pravo da se raspita, da istrazi, da nadje odg. operatera , odg. ustanovu etc. U pisanju " druge strane medalje..." nema nista upereno protiv ove NAJPROFITABILNIJE grane oftalmologije...Moje postovanje lijecnicima koji se bave realnim problemima okulistike: glaukomi, degeneracije, upale, infekcije, mane, tumori etc. Nazalost oni imaju manje novaca, ali bez njih bi cijela struka bila znatno osiromasena......KRAJ

Objavio/la Gost_1104 prije 8 godina 9 mjeseci #

Dg. Visoko komplikovana katarakta i visoko komplikovana mrena.
Strabizam.
sociva -17 su propisana prije 20 godina ( nisu koristena)
izuzetno visok ocni tlak
ne vidi ni na jedno oko

Osoba ima 72 godine. Molim cjenjene ljekare za savjet. Gdje i kod koga se obratiti i koji tretman - operaciju koristiti. Unaprijed hvala.

Objavio/la Gost_3608 prije 8 godina 2 mjeseca #

Gost 3608: Tesko da kod tog pacijenta mozemo govoriti o refrakcionoj hirugiji. Obratite se najblizoj vecoj Ocnoj klinici.

Objavio/la reuw prije 8 godina 2 mjeseca #

Life is not a trap set for us by God so that he can condemn us for failing.<a href='http://www.moncleroutlet12.com/'><strong>Moncler Outlet</strong></a>Life is not a spelling bee, where no matter how many words you’ve gotten right,<a href='http://www.moncleroutlet12.com/'><strong>Moncler Jacket</strong></a>you’re disqualified if you make one mistake. Life is more like a baseball season, where even the best team loses one third of its games and even the worst team has its days of brilliance. <a href='http://www.cheapugg-boots-outlet.com/'><strong>Ugg Outlet</strong></a>Our goal is to win more games than we lose. When we accept that imperfection is part of being human, and when we can continue rolling through life and appreciate it,<a href='http://www.moncleroutlet12.com/'><strong>Moncler Vest</strong></a>we will have achieved a wholeness that others can only aspire to. That, I believe, is what God asks of us --- not “Be perfect”,<a href='http://www.michaelkorsoutlet12.com/'><strong>Michael Kors Outlet Online</strong></a>not “Don’t even make a mistake”, but “Be whole”.

Objavio/la Moncler Outlet prije 7 godina 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: