Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Beta blokatori razlicito djeluju na promjene u vidnom polju kod glaukoma

post objavio/la reuw prije 9 godina 4 mjeseca na blogu Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Komentari na post

 

Ja bi pitala o glaucomu,mom "prijatelju" :(
Od aprila 2007 mi je otkriven akutni glaucom u desnom oku (prve probleme sam osjetila u augustu 2006) te sam od tad imala jako cesto sto upale sto pritisak da vise ni ja sama neznam kad je sta. Trenutno koristim "Azarga"- Timolol i nemam veci problema. Moj ocni ljekar negovori bas puno,nikad nije ni spomenuo operaciju a citala sam da se vrse operacije takvog tipa. Jel ima neko vrijeme koje je odredjeno za operacije glaucoma?
Do prije tri sedmice sa lijevim okom nisam imala niti jedan problem medjutim onda se pojavila upala :(:(:( postoji li mogucnost da se i na lijevom oku pojavi glaucom? Da nezaboravim, pritisak na desnom oku je u najgorim situacijama 45. Sto se tice vida,nisam imala nikad problema.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Objavio/la hendikepirani djecak prije 8 godina 11 mjeseci #

O glaukomu sam pisao, vidi http://ocnidoktor.blogger.ba/arhiva/?start=10
Akutni glaukom je obicno posljedica zatvorenog ugla izmedju sarenice i roznice. Nekad je potrebno napraviti mali otvor na sarenici. To se radi i laserom, bezbolno je i potpuno bezopasno, u ambulantnim uslovima. Ne znam ko te lijeci, ali za glaukom bih preporucio prof.dr. Kojovica, koji radi u poliklinici Sanasa na Grbavici. Puno pozdrava. Dr Cengic.

Objavio/la reuw prije 8 godina 11 mjeseci #

Postovani imam dioptriju -19 i -20 cilindri 0.5.sto mislite o ugradnji Iris claw iol leci? Martina 23godine

Objavio/la Gost_5989 prije 7 godina 3 mjeseca #

Postovana, ne znam gdje se nalazite i gdje bi namjeravali da uradite operaciju.
Ja sam nemam iskustava sa tim zhvatom kod refrakcionih gresaka, mada smo ranije ugradjivali te prednje i iris klips lece kod operacije katarakte.Danasnje su lece mnogo savremenije. Operacija nije teska, a komplikacije su rijetke.
Ja se nalazim u Holandiji i malo sam procitao ovaj sajt holandskih ocnih ljekara.
Ugradjuju se lece kod miopije do 23,5 dioptrije. Cilindre ne koriguju, a kod tebe to i nije potrebno. Minimalna starost je 21 godina.
vidi http://www.oogartsen.nl/oogartsen/refractie_chirurgie/lens_implantatie_artisan_artiflex/
Pisu da su komplikacije, kod ovih savremenih leca, rijetke.
Potreban je detaljan prethodni pregled, gdje ce se vidjeti postoje li uslovi, odnosno kontraindikacije.Vazno je stanje roznjace, lece, dubina prednje komore , itd.
Znaci trebalo bi da se javis u neki dobar i pouzdan centar gdje se ti zahvati obavljaju, pa da uradis pregled i da se posavjetujes i eventualno odlucis.

Lijep pozdrav. Dr F. Cengic

Objavio/la reuw prije 7 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: