Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Sedam cuda socijalizma u SFRJ:

post objavio/la sjecanjabezreda prije 9 godina 9 mjeseci na blogu SJEĆANJA BEZ REDA +13 - HARDIN HORION

Komentari na post

 

Ja sam (sa svoji 11 pajtosa) s ovim pasošem ušao preko Andore, mislim 1968. g. čak u Španiju, istina uz pomoć pogranične straže Andore i Španije, iako je general Franko bio na vlasti!
Istina zato nismo mogli u tadašnji Salazarov Portugal i Enver-Hodžinu Albaniju. Tog ljeta smo obišli komplet Evropu sem te dvije zemlje i Islanda (bio nam predalek).
Ovo sedam čuda je više zeza. Ne sjećam se da je baš tako bilo. Znam da su bila čuda, koja još niko nije prevazišao, kao npr. 4 pruge za 2 godine, a najveće čudo je bilo pruga Šamac - Sarajevo za manje od 8 mjeseci. To više niko ni sa najmodernijom mehanizacijom neće uspjeti. U pitanju je volja i motivacija.

Objavio/la mdjulbic prije 9 godina 9 mjeseci #

mdjulbic, kada uporedis sa ovim danas i vise je od istine:)

Objavio/la sjecanjabezreda prije 9 godina 9 mjeseci #

haha :D

Objavio/la Avadon prije 9 godina 9 mjeseci #

Ja ga eto ne dozivih, al' dozivih da mi se na sadasnji posrala vlast koja ga je i nastancala. A i to sam mislio da ne bi trebao dozivit nakon kraja 1995.

Sad dozivljavam da me Madjar ko malog cigu kucka po blatobranima otvara gepeke i vraca zbog 8 kutija cigara viska na HR stranu, Madjar koji nije znao sta je zivot dok ne proda zenu za par "črvenih".

Objavio/la Kameni Spavac prije 9 godina 9 mjeseci #

Nisam dodao, a važan je podatak: tada smo bili članovi unije studenata, te uz potvrdu sa fakulteta i pasoš, imali smo povlastice u svim vrstama prevoza. Sjećam se da su najveće povlastice bile na željeznicama SR Njemačke i DDR-a, a kada je u pitanju zračni prevoz, najveće povlastice su bile kod Sovjeta u SSSR-u, ali i u zapadnoj Evropi, ali ako sabereš dvije povlastice - studentsku i onu što im puniš avion u zadnji čas. Najmanje povlastice su bile na brovima za Veliku Britaniju i obratno za kontinent. Gotiva. Gdje god dođemo u hostele, nešto bolje od naših tadašnjih ferijalnih domova, samo na recepciji izraziš želju da radiš nešto i dobiješ posao koji obezbjeđuje plaćanje troškova hostela i da ostane podobro za dalje putovanje.
To postoji i sada, ali kako su naši studenti u kafezu, mogu samo surfati ugradnjom Google Earth-a. Da uživo putuju, kao mi 1968. godine, nema ni teoretske šanse niko iz ex YU sem Slovenskih studenata, koji su u EU.

Objavio/la mdjulbic prije 9 godina 9 mjeseci #

Ma znate sta,bas je tada bilo nebo plavo.mislili smo da nam je lose,e bogami nije bilo.Moze se svtko zezati..Evropa rasturi nas,a po istom sablonu,ali malo kulturnije sasatvi EU.Pa nas izbacise...I sada moramo cekati na red.A mi vec bili prije sviju tamo u EU.Eh,Eh,Al cuda se desavaju..ironija zivota...Hajd treba biti pozitivan...Svi smo mi mali misici koji se u ovoj bosni moramo mjenjati...Od najmnjeg do najviseg..Al bi trebalo poceti od najviseg(politicara-jer njih je tesko promjeniti)..A za jednostavne insane je jednostavno.lahko....

Objavio/la Plavo Nebo prije 9 godina 9 mjeseci #

@Plavu Nebo.

Bogumi jarane, u pravu si - to bi ti i stoci mog'o dokazat al' hajvan ljudski je nedokazan.

Dzaba i steta.

Objavio/la Kameni Spavac prije 9 godina 9 mjeseci #

Odlicno.

Objavio/la Zijancerka prije 9 godina 8 mjeseci #

Sretan ti rodjendan (sa malo manjim zakasnjenjem) :)

Objavio/la EmiraH prije 9 godina 8 mjeseci #

Avadon :)
Kameni Spavac, ee jah! Pozdrav Domovini:)
mdjulbic, znam da je bilo i onih koji nisu voljeli Tita i onih koji su u onom sistemu patili, ali svi su imali mogucnost otici ako im se ne svidja. A danas!?
Plavo Nebo, dohakat ce njima (politicarima) taj nacionalizam...
Zijancerka, je li vakat da nam se vratis:)
EmiraH, hvala. Ja se zadeverao sa onim FB-om pa i zaboravio da imam prijatelja i ovdje. Halali na kasnom odgovoru:)))

Objavio/la sjecanjabezreda prije 9 godina 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: