Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Optuzujem

post objavio/la ponor prije 13 godina 5 mjeseci na blogu Vikicev Specijalac o Ponorima Rata

Komentari na post

 

kiseljak-nemoj nam pomagati .

Objavio/la 2ceta2vod prije 13 godina 5 mjeseci #

Mi smo cijeli rat cuvali ledja od HVO saveznika. U "zajednickoj" borbi oko Kupresa malo su nas tukli i granatama. Ali ih zapravo i ne osudjujem zbog toga, jer je nasa strana prihvatila tako.
a mis e raspravljamo ko je u stvari pravi Sarajlija, a ko papak iz provincije. Da nije bilo papaka i saljaka nebi bilo ni 7. korpusa.
A, vjerovatno ni pola Prvog.
Zivjeli!

Objavio/la borac sa vlasica prije 13 godina 5 mjeseci #

HVO Kiseljak
Ti si malo polupao lončiće. To za novu Srebrenicu i spasonosnu HV, hrvatska štampa (tisak) piše za Bihać i Oluju.
A što se tiče deblokade, ti možeš samo halu deblokirati ako prestaneš da sereš toliko.

Objavio/la koševo_republika prije 13 godina 5 mjeseci #

Kameni
Mislim da je ova priča na relaciji Sarajevo-Zenica besmislena i dobro je da ste je završili.
Evo ako treba ti kao robijaš imaš punu podršku od jednog pitara. I to je moguće:))))

Objavio/la koševo_republika prije 13 godina 5 mjeseci #

HVO Kiseljak, vasa topnicka vatra se oglasavala jedino kada ste tukli po Sarajevu. I to haubicama koje ste dobili od Srba, u zamjenu za gorivo.

Objavio/la Tufi prije 13 godina 5 mjeseci #

@SANTO, da pokusam dio odgovora:
Da su cetnici, kojim slucajem, ovladali stupskom petljom (ovo pretpostavlja da, eventualno, stave pod kontrolu / zestokom artiljerijskom vatrom / nasu osmatracnicu i polozaje na sokolju, kao i druge polozaje na prednjem nagibu na sirem rejonu zuci - sto bi zasigurno i pokusali u toj konstelaciji), te na istu (stupsku petlju i hladnjacu simes kao najdominantniju tacku u sirem rejonu ilidzanskog ratista) instaliraju svoja orudja (PAT-ove, BST-e, PAM-ove, pa i PRAGU - mislim da im drugo nista nebi vise trebalo), te iz dubine podrze dejstvo istih artiljerijskom (haubickom i minobacackom) vatrom - zasigurno bi stavili pod kontrolu glavnu gradsku komunikaciju i zadeverali Grad sve, pa skoro, do veterinarskog fakulteta (popni se u kafe bar u onom objektu vila park i ako imalo poznajes tehnicke karakteristike orudja koje sam pomenuo, domet, efekte, rezultate u grupnom dejstvu i sl. - sve ce ti biti jasno).
Sljedeci potez neprijatelja pretpostavlja 'aktiviranje' boka (bokova) i to na potezu: lukavica --> vraca --> grbavica --> ... (da ne nabrajam sad sve njihove tadasnje polozaje poput ozrenske milinkladske, jevrejskog i sl. ... ), a na drugoj strani: rajlovac --> vogosca --> ugorsko --> mrkovici --> spica --> .... a sto bi ucinilo da nam se, ionako razvucena pamet na tadasnjih cca 63 km fronta oko grada, sad ta ista pamet rascijepi u cjelosti. Najvece i najstrasnije bi bile civilne zrtve.
Fakticki, vise od pola grada (stup - c.vila) bi bilo 'popolovljeno' uzduz, a 'novoaktivirani bok' pa samo do jevrejskog bi nas (uglavnom civile) definitivno dotukao (ne mozemo zaboraviti to neminovno kretanje gradjana u to vrijeme - voda, hrana, mijenjanje cigara za konzerve, svakodnevne odlaske gradjana u bolnice, razne sanitete u obilazak svojih najblizih ranjenih, konacno odlasci - dolasci i boraca na - sa linije(a).
Eto, sad uglavnom imas bar minimum pretpostavljenih spoznaja koliko je bilo vazno ovo ratiste za grad Sarajevo i koliko su znacile samo te dvije otporne tacke: hladnjaca simes i stupska petlja za onemogucavanje neprijatelja da ovlada, prvo dijelom, a kasnije i cijelim Gradom, a sto je bila njegova intencija cijeli rat.
Sorry za duzi komentar.
Pozdrav

Objavio/la saborac prije 13 godina 5 mjeseci #

NE topnistvo smo dobili od HV iz Splita,a to 'po Sarajevu' kada smo krenuli u akciju proboja blokade topnistvo nam je davalo potporu pa je ponesto teskog streljiva iskljucivo greskom palo na vase i nase crte u sarajevu.vidite da smo spasili cijelu HB od Bihaca preko Mostara do Gorazda,pa u Velikoj Kladusi sam HVO-HOS je porazio fikretove cetnike bez pomoci armije,ali veliku pomoc je dala HV.

Objavio/la HVO Kiseljak prije 13 godina 5 mjeseci #

HVO, vasa akcija proboja se obicno zavrsavala na cetnickoj jagnjetini u Ilijasu i na Ilidzi. A granate na Alipasinom, dalje niste mogli dobaciti cetnickim haubicama.

Objavio/la Tufi prije 13 godina 5 mjeseci #

svasta ovdje ljudi pisu , i onaj iz cikaga a i ovaj i z kiseljaka , mi smo u sarajevu bili jebena stana ,nikog mi nismo hvatali , vec su nas hvatali da kopamo loool

Objavio/la HVO Sareajevo prije 13 godina 5 mjeseci #

AHAHAHAHAHA TAKO JE HVO

Objavio/la prenj 69 prije 13 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: