Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Enigmatika s potpisom

post objavio/la cryptoman prije 5 godina 10 mjeseci na blogu Logičke zagonetke

Komentari na post

 

Lijepo napisano, a i lijepo prezentirano. Bravo i za Hajru, i za Cryptu!

Objavio/la belirac prije 5 godina 10 mjeseci #

Upravo je Hajro opisao moj današnji trud i uživanje u sastavljanju jedne posebne ukrštenice. Iako sam rad počeo pre par dana tek sam danas sastav završio, i mogu reći da sam na kraju ipak zadovoljan kreacijom. U mnogome mi je pomogao i svemogući Gugl bez koga bi rad bio kudikamo teži. O čemu se radi?
Uspeo sam poređati pet pojmova od 18 slova jedan ispod drugog (moleraj - moj izraz za ovakvu vrstu radova)a pri tome gledao da i rešivost bude na visokom nivou. Naravno, edukativnost se podrazumeva. Koliko je meni poznato, ovo je prvi ovakav pokušaj kod nas i u svetu!
Rad sam pripremio za "Enigmu" ali nije isključeno da osvane i pre na nekom blogu.

Objavio/la Gost_9051 prije 5 godina 10 mjeseci #

Zaboravih da se potpišem:
REŠAD

Objavio/la Gost_9051 prije 5 godina 10 mjeseci #

Hajro nam je još jednom, na samo njemu svojstven način, predočio šta je (ili bi to trebala biti) želja većine sastavljača, a Spaha to ukusno prezentirao. Je li to znak da se nešto giba među eks-orbisovcima?
U svakom slučaju čestitam za prilog, a kad sam već tu-pozdravim Hajru i Spahu. Njima, njihovim porodicama, kao i svim posjetiocima bloga želim sretnu 2014. god.

Objavio/la Gost_7977 prije 5 godina 10 mjeseci #

Malo sam bio odsutan i s blogova i iz sastavljackog "korpusa", pa sad gledam uokolo što se radi i što se piše, i vidim puno različitih pristupa, komentara, kriterija što je dobro, a što nije... Ne bih se bavio svime time, ali naletio sam nedavno dok sam čitao komentare o novoj križaljci iz NY Timesa na vrlo zanimljiv link koji bi sve pretrage googlea onima koji nisu navikli na to trebao učiniti lakšima:

onelook.com

Ovdje možete pretraživati veliki broj izvora istovremeno za određene sekvence slova, za razliku od googlea koji traži i zadan početak pojma.

NPR.

*O MANDŽ* će uspješno pronaći MARIO MANDŽUKIĆ
*tzkr* će pronaći blitzkrieg i sl.

Sigurno će pomoći kada naletite pri sastavljanju na grupu slova koju je teško provući!

Dobru zabavu!

Tonči

Objavio/la Gost_8870 prije 5 godina 10 mjeseci #

Pravo je uživanje pročitati ovakav tekst. Nije nimalo čudno što je dobar - napisao ga je čovek koji izvrsno poznaje temu o kojoj piše i koji ume izvrsno da piše. Da je ovakvih tekstova više...
Bravo, Hajro!

Objavio/la emcenakvadrat prije 5 godina 10 mjeseci #

Da pohvalim i Tončija: sajt "OneLook" je prava stvar. Dobar za sve one kojima sastavljanje ukrštenica nije puko popunjavanje praznog dijagrama slovima i crnim poljima. Ima sve opcije koje pruža, na primer MSACCESS (pronalaženje reči kad imate: početak, kraj, sredinu, početak i kraj, početak i sredinu...), ali je sada na raspolaganju još nekoliko izvrsnih mogućnosti: opis zadate reči, traženje pojmova na zadatu temu, definisanje skraćenica...). Uz sve to nije vam potrebna baza pojmova za čiju izradu bi vam bile potrebne godine rada.
Da objasnim početak: ja volim ukrštenice čija se tema ne svodi na "ličnost sa slike" i "zanimanje ličnosti sa slike". Volim ukrštenice koje, na primer sadrže sve sinonime nekog pojma (npr: div, džin, orijaš, titan, ispolin, golijat, kolos...; sidro, kotva, lenger, anker...), koje imaju učaurene pojmove (svrZIMAntija, beSNE Gliste...), sve vrste mačaka, sve vrste prica trkačica, sve filmove Džejmsa Dina... Dosta toga ovaj sajt olakšava.

Objavio/la emcenakvadrat prije 5 godina 10 mjeseci #

Hvala svima, uzvracam cestitke i dobre zelje... nista se posebno ne deshava, tek nastojanja da se blogovska druzenja malko unaprijede ("U svakom pogledu ..."), nadamo se ukljuchivanju drugih (puno je sutljivih koji bi nam imali mnogo sta reci). Idemo u novu godinu sa novim elanom.
Hajro

Objavio/la Gost_5201 prije 5 godina 10 mjeseci #

- Tekst je upravo napisan, kao da sam ga ja naručio. Izvrsno !!!
- Iako je ova sledeća informacija kompatibilnija proslavi
stogodišnjice Vinovog dijamanta, dajem je kao odgovor na
pitanje da li je u nekom časopisu sa ovih prostora pisano
o jubileju ukrštenice. Da ! Riječki FENIKS je doneo dvadesetak
tekstova o raznim aspektima ukrštenih reči.
Slovarim

Objavio/la Gost_8875 prije 5 godina 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: