Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Jože Stabej

post objavio/la cryptoman prije 6 godina 10 mjeseci na blogu Logičke zagonetke

Komentari na post

 

Zahvaljujem na interesantnim (i za mene do sada potpuno nepoznatim) informacijama.

Gazda bloga nije naglasio, ali nadam se da je ovo početak nove redovne rubrike

Objavio/la slavko prije 6 godina 10 mjeseci #

I ja se nadam da je ovo početak rubrike koju će nadalje ispisivati Štefan Markovič, ako baš ne redovito, a ono makar povremeno.

Objavio/la belirac prije 6 godina 10 mjeseci #

Zdravo,
imam dve primedbe oko mog teksta.
Prva se odnosi na sam tekst. Naime Miša Molk je bila voditeljica TV kvizova, kasnije urednica zabavnog programa na RTV Slovenija, a danas je "čuvar prava TV gledaoca". Na našem jeziku je naime MIŠA žensko ime, recimo MARGAN (manekenka), MARINČEK (rukometna golmanica, reprezentativka), NOVAK (bivša Miss Slovenije), PENGOV (slikarica), GRČAR (Filmska publicistinja), PUŠENJAK (hortikulturologinja). Izvor imena potiče iz oblika Mihaela (vidi Leksikon imen Janeza Kebra,Celjska mohorjeva družba, 2008). Uistinu postoji po registru imena stanovnika Slovenije 228 stanovnica Slovenije sa tim imenom. Postoje i kombinovana imena gde je Miša prvo ime, a drugo Aleša, Angelika, Ela, Ljudmila, Marija, Miriam, Mojca, Nika s tim, da ih je manje od 5. Koliko ih je u kombinacijama gde se Miša pojavlja kao drugo ime, morao bih prelistati oko 50 stranica registra u papirnatom obliku. Sa druge strane ima i 7 osoba muškog pola sa tim imenom. Najpoznatiji je Miša CIGOJ (sportski plesač). Slično je i sa imenima Saša, Vanja, .... (Podaci se odnose na dan 31.12.2007. Inače o Miši Molk moguče je više videti na linku http://en.wikipedia.org/wiki/Mi%C5%A1a_Molk
Do toga je došlo mislim, da mojim nepoznavanjem pravilne upotrebe padeži na jeziku, koji nije moj materini i kog na savladavam korektno.
Druga primedba stoji na mome mestu stanovanja. Naime ja živim u mestu Mengeš, ne u Domžalama. Rodom sam inače iz Ljubljane i do ženidbe i preseljenja u Mengeš 1979.godine živeo sam u Ljubljani. Mengeš je od Domžala udaljen oko 5 km, je manji grad sa oko 4.500 stanovnika (sa tri naselja Topole, Dobeno i Loka pri Mengšu, koja su uključena u opštinu Mengeš ta ista broji oko 6.000 žitelja). Sa Domžalama me vezuje samo to, da sam od 1982 do 1986 radio u Domžalama, te da je današnja opština Mengeš bila do 1994 sastavni deo opštine Domžale, koja se je kasnije transformirala u 5 opština - uz ove dve i Trzin, Moravče i Lukovica. Inače među Domžalama i Mengšom je velik lokalni rivalitet, te je bio Mengeš do kraja 19. stolječa veči i značajniji od Domžala. Domžale danas inače broje oko 12.000 stanovnika. Naime, Mengeš je u 19. stoljeću imao vrlo razvijen transport sa konjima i razne delatnosti (pivovarstvo, izrada proizvoda iz slame,...). Kada je austrougarski car Franjo Josip krajem 19. stolječa planirao željezničku prugu do Kamnika, "furmani" (to je naziv za vlasnike konjskih doprega za transport) su se pobunili, da ne bi izgubili posao, pa je željeznica napravljena po trasi iz Ljubljane preko Trzina do Domžala, i od tu prema kamniku. Inače prirodan put je u Trzinu levo za Kamnik preko Mengša. I tako su se Domžale razvile brže i jače od Mengša. Pruga mislim, da je bila otvorena 1892. (morao bih proveriti, pišem iz glave).
Inače, sa Adnanom sam bio u kontaktu oko manje više redovnih priloga. Planirao sam nešto o 1000. broju KIH-a, gde me je preduhitrio kolega Branko, a spremam nešto oko sutrašnjeg početka 21.sezone turnira u kvizovci, te oko enigmatike za mladež u Sloveniji, te pregled enigmatskih izdanja iz prostora bivše države, koje se može dobiti u Sloveniji.
Malo sam skrenuo, i nadam se, da nisam bio preterano dosadljiv sa tim napisom.
Štefan Markovič

Objavio/la Gost_545 prije 6 godina 10 mjeseci #

evo ispravljeno je. izvinjavam se zbog grešaka.
meni je ovaj tekst kolege Štefana dosta zanimljiv jer, kao i većina posjetilaca ovdje, malo znam o slovenačkoj enigmatici. i drago mi je sto imam priliku na ovaj nacin (a i kroz Štefanove komentare) saznati vise.
i ja se nadam da će ovakvih tekstova u budućnosti biti više.

Objavio/la cryptoman prije 6 godina 10 mjeseci #

@ Rođen 1932. u Mariboru, na lijevom brijegu rijeke Drave proveo je prvih devet godina svoga života.
@
Mali jezički faulovi nisu problem. Lako se da shvatiti da je lijevi brijeg rijeke Drave u stvari LIJEVA OBALA..
Dakle, mnogo važnija nam je suština teksta od sitnih jezičkih i pravopisnih mana.
Štefane, samo naprijed!

Objavio/la slavko prije 6 godina 10 mjeseci #

Štef se baš raspisao o Mengešu, ne kaže naš narod džabe "odakle si, odakle i žena"(ha.ha..)Samo da malo dopunim pisanje u kolegi Stabeju. Prvi rad je objavljen februara 1949. 2009 godine se je navršilo 60 godina aktivnog bavljenja enigmatikom. Pošto se niko nije sjetio tog jubileja, objavio sam u Problemu br.32. 20.11 na zadnjoj (12) strani ukrštenicu na tu temu. Uz njegovu osamdesetogodišnjicu objavio sam križaljku u Skandi križankam br. 46. 15.8. 2012.takođe na zadnjoj (12) stranici.
Obadvije ukrštenice mogu se vidjeti na portalu www.kriptogram.com u arhivu. Možda blogo-gazda može, ako hoće, skinuti i prestaviti ukrštenice na ovoj strani.

Objavio/la Gost_ Rok Ban prije 6 godina 10 mjeseci #

Ovo je zaista lijepo pročitati! Hvala Štefane!
Čestitke Joži na zavidnom jubileju!

Ljubica

Objavio/la Gost_8155 prije 6 godina 10 mjeseci #

@Rok Ban
hvala za link.
pošto je ovo Štefanov tekst ne bih dodavao sadržaje bez izričite autorove želje.

Objavio/la cryptoman prije 6 godina 10 mjeseci #

Veliko hvala za ovaj prilog ... krasan primjer kvaliteta u bash svakom pogledu. Ozbiljno i zanimljivo o ozbiljnoj i zanimljivoj osobi, te o enigmatici (pored ostalih) kao ozbiljnoj i zanimljivoj aktivnosti. Bilo bi super kad bismo imali priliku vidjeti neki od radova popracen znalackim komentarom na temu pravila, kriterija i kreativnosti.

Objavio/la hrid22 prije 6 godina 10 mjeseci #

Sa moje strane nema nikakvih problema, slobodno se može dodati link.

@ Bilo bi super kad bismo imali priliku vidjeti neki od radova popracen znalackim ...
Evo primjer (skinut sa sajta društva Križemkražem http://www.drustvo-krizemkrazem.si) Primjer je akrostihoid, u slovenačkoj enigmatici redak primer zagonetke. Mislim, da če biti razumljiva.

Akrostihoid

Igro to, ki je za dva,
Marsikdo prav rad ima.
Ko na vrsti je, iz vreče
Željno črke vleče,
Že iz njih besede zlaga.
Enigmatsko se napenja,
Moč možganov mu pomaga,
Resno tuhtati ne jenja.
Rad zahaja na turnir:
("Enkrat bom morda prvak,
Ampak s Petrom je hudir,
Ker zmaguje, ta silak.")

Jože Stabej

Iz početnih slova stihova anagramiranjem dobiješ rešenje KRIŽEMKRAŽEM (naziv igre - igra slična kvizovci). Peter, koji se spominje u zagonetci je Peter Skrbiš, predsednik društva i najbolji igrač, aktuelni državni prvak. Pošto baš danas počinjemo sa 21. sezonom učinila se mi to dobra ideja. Spremit ču još neki primer.

Štefan Markovič

Objavio/la Gost_545 prije 6 godina 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: