Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Eroteka (105)

post objavio/la cryptoman prije 6 godina 6 mjeseci na blogu Logičke zagonetke

Komentari na post

 

Usputno zapažanje:
Ovaj nastavak "Eroteke" - 71 komentar (najmanje 60-65 konstruktivnih)
Najnoviji nastavak "Eroteke" - 4 komentara

Sada ste mi dali zadatak. Treba dobro da se zamislim šta pisati u utorak. Mislio sam o rebusima, ali izgleda da ću morati malo da razmislim :)

Objavio/la slavko prije 6 godina 6 mjeseci #

Anagrami (tema posljednje Eroteke) su ovdje pomenuti samo uzgredno, a mozda i tu ima stofa - koliko je kompjuter upotrebljiv recimo za takmicenja tipa aktuelnih oko 100-godisnjice krizaljke ili Kvizoraminog "Segrta Hlapica"?

Objavio/la hrid22 prije 6 godina 6 mjeseci #

Postoji i program za sastavljanje anagrama. On (kompjuter) ti izbaci ključne reči, a ti onda domiruješ ostalo. Ovo sam samo čuo onako u prolazu.
Lozničanin
P.S. Jedino su rebusi, za sada, van domašaja kompjuterskog programa!

Objavio/la Gost_16 prije 6 godina 6 mjeseci #

Osim enigmatskog imam i desetak godina izdavačkog iskustva. Većina rečenog, u većoj ili manjoj mjeri, ima uticaja na plasman enigmatskih izdanja. Ja bih izdvojio dva, po meni, najvažnija elementa : minimalan broj grešaka(grafičkih i onih iz oblasti pismenosti, te rad sa distributerima, posebno kad je u pitanju naplata.
Inače, priči nema kraja, jer se bavljenje enigmatikom kao hobijem ili umjetnošću kako neko pretenciozno tvrdi s jedne , te biznis sa druge strane često razilaze, a njihov spoj, bar putem pisanih medija ne daje baš neki profit.
Pomenuto je ime Simona Rackovića pa evo male anegdote iz 1967.
Racković je povremeno pregledao radove početnika u enigmatskom klubu, odnosno uredništvu Enigme u Beogradu. Kad mi je pogledao ukršetnicu energično je reagovao rekavši:"Šta će ti ovo crno polje, međede jedan"....
Pozdrav svima,Mesud.

Objavio/la Gost_7977 prije 6 godina 6 mjeseci #

Ne sjecam se da je pominjana rijec umjetnost, bilo je govora o kreativnosti, autorstvu ... svejedno. Gdje prestaje zanat, a pocinje umjetnost, slicno i sa kreativnoscu u poredjenju sa konfekcijom ... koliko se preklapaju… nije najzanimljiviji dio ove nashe price. Ipak evo par zanimljivosti – Sarajevski casopis za knjizevnost “Nada” (krajem 19, pocetkom 20-og vijeka, 8 godina je urednik bio Slivije Strahimir Kranjcevic...) je enigmatiku objavljivao na naslovnoj strani. Autorski honorar za nedjeljnu krizaljku u New York Times-u je 1000 dolara, penzioniranje vrhunskog autora je znacajan dogadjaj...

Ono sto mislim da je najvaznije je vidjeti i prihvatiti realnost, ne odustati od “rucnog rada”, kreativnosti i kvaliteta (nekvalitet je izvan ove price), naci nacina da se sve uskladi – zasto kompjuterash izdavac ne bi obezbjedio pehar za najboljeg sastavljaca “iz glave”. Nismo mi na suprotnim stranama, svako ima svoje mjesto.

Objavio/la hrid22 prije 6 godina 6 mjeseci #

Pa u neku ruku, ovo što mi radimo, i jeste umetnost. Ne može svako (mislim na "ručne radove") sastaviti enigmatski rad, samo što imam osećaj da to kod nas nije vrednovano kako bi trebalo. U Francuskoj su enigmatski stvaraoci poštovani, posebno anagramisti, mislim da je u to bolje upućen Slovarim, i ako bude imao volje da se uključi u priču dobićemo potpuniju sliku. Ovde treba videti kako da se autorska enigmatika održi i opstane. Bojim se da nam, kao što je primetio Hajro, autorska enigmatika ne bude prisutna samo na "živim" takmičenjima, prvenstvima i sl. Postoji još nešto, što je pominjano, a to je kako prepoznati rad koji nije autorski, a poslat je na konkurs, odnosno ja mogu da tvrdim da je moj rad "iz glave", a ono "iz kompjutera".
Sreten

Objavio/la Gost_16 prije 6 godina 6 mjeseci #

Nakon Sretenove ,,prozivke'',ponovo se javljam. Nije bilo komentara
povodom mojih predloga o preimenovanju termina, vezanih za kompjuterizaciju.
Imao bih puno šta da kažem o tome kako se cene enigmate u drugim
zemljama sveta. No,to neka bude neka naredna tema za diskusiju.
Očekujem da se što potpunije privede kraju ova dobro izabrana tema.
Slovarim

Objavio/la Gost_5108 prije 6 godina 5 mjeseci #

Slažem se sa "Slovarimovim" mišljenjem da ne bi trebalo koristiti iste termine za autorsko i kompjutersko sastavljanje zagonetaka. Ako je npr. cijelu ukrštenicu ili njen najbitniji dio sastavio neki kompjuterski program, onda čovjek koji je programu zadao da sastavi tu ukrštenicu ili njen najbitniji dio i postarao se da se ukrštenica završi i objavi ne može biti njen autor. Mogli bismo ga npr. zvati asistentom.

Objavio/la belirac prije 6 godina 5 mjeseci #

Kako ce objavljeni rad biti potpisan nije nevazno, ostaje to pitanje za svakog autora i redakciju. Ako se u ovu diskusiju (a tesko je vjerovati da je nepoznata vecini) ukljucilo tek nekoliko autora/kompjuterasha dok ostali (kolikogod da ih je i gdjegod da su) izabrashe shutnju onda je tesko vjerovati da ce biti nekakvog odziva na poziv za promjenu u nacinu potpisivanja. Ici ce sve to kako ide i sada, softveri i baze podataka ce biti sve bolji i sve jeftiniji, polako ali sigurno rucni rad gubi bitku. Ako se slazemo, a mislim da mogu tako reci, da je steta (kao i u prici o kvizovki) da sastavljanje kao lijep, vrijedan i kreativan hobi propada onda se treba fokusirati na to sta se moze uciniti da se situacija poboljsa. Je li sve ovo puhanje na hladno, gdje su ciji interesi i volja ... ne znam zaista, opet ide ona "Dixi et salvavi animam meam. – Rekoh i spasih svoju dušu".

Objavio/la hrid22 prije 6 godina 5 mjeseci #

Pazljivo sam pratio diskusiju, ali se nisam javljao iz dva razloga.
Prvi je da nikad nista ne sastavljam pomocu kompjutera, a nemam ni program za to,a drugi je sto ionako nisam bas nesto aktivan kao sastavljac posljednjih godina (obaveze, zdravstveni problemi...). Ako cemo posteno, nisam ni neko enigmatsko ime poput vecine vas ovdje prisutnih. Javljam se samo da se upitam (ili da vas upitam): Ako ce onaj ko radi pomocu kompjutera i dalje nastaviti da rad potpisuje pod svojim imenom, kako mi mozemo znati da to nije u potpunosti njegov autorski rad?
Nedavno sam (bas oko pocetka ove rasprave) kupio ovdje dva enigmatska casopisa iz Srbije (eureka i politikina enigmatika), te kao i obicno nisam mogao cekati da dodjem kuci, nego sam odmah u prodavnici poceo da ih pregledam i divim se bjelinama (skoro svaka ukrstenica je ima) i usput se slomio objasnjavajuci neupucenom trgovcu kako je to umjetnost, kako je to teze nego sta ti ja znam sta, pa onda naletim na ovu diskusiju ovdje.
Epilog: Ogadilo mi se, oba casopisa su jos uvijek potpuno "nova". Ne da mi se i pomisliti da krenem s rjesavanjem.

Objavio/la fisek77 prije 6 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: