Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Eroteka (105)

post objavio/la cryptoman prije 6 godina 3 mjeseca na blogu Logičke zagonetke

Komentari na post

 

Pratim ovu raspravu od početka. Iako je gospodin Mile objasnio odkud enormna količina radova tj. kako je do nje došao, ja se nad tim činjenicama zgražam.
Pitam se kamo to vodi? Da ne duljim ja sam protiv hiperprodukcije isključivo zbog toga da imam što veći broj radova.
Pitanje svima (i onima 'za' i onima 'protiv')Volite li više transvestita ili pravu ženu (muškarca)!?

Objavio/la Gost_stjena prije 6 godina 3 mjeseca #

Ne slažem se s analogijom: bit ću pošten-bjeline koje je ovdje kolega prezentirao jednako su dobre ili bolje od onih koje sam ja napravio "ručno". Dakle, i jedno i drugo su "prave" žene, vjerojatno je poštenije pitati nešto u stilu "smetaju li vam silikoni?". Umjetno je nekome možda ljepše (da nije, ne bi ni bilo plastičnih kirurga!), ali neki preferiraju prirodno ;)

Tonči

Objavio/la Gost_8870 prije 6 godina 3 mjeseca #

Prošle godine sam organizovao Prvenstvo Srbije u enigmatici, i po izvršenom žiriranju, okrenem telefonom Vojina Krsmanovića da mu kažem kako je prošao na takmičenju. Kažem mu da je osvojio drugo mesto u sastavljanju kvadrata 7x7, a on mene upita ko je prvi. Na moj odgovor da je prvo mesto osvojio Jovan Novaković, Vojin kao iz topa odgovori da Jovan sastavlja kompjuterom. Ja mu odgovorih da to mene ne zanima, i da je njegov rad najbolji.
Sada zamislite drugu situaciju, da sam izbacio Jovanov rad iz konkurencije, posle objavljivanja rezultata Jovan bi me sigurno zvao da vidi gde su njegovi radovi, pa kada bi dobio odgovor da su izbačeni jer su urađeni na kompjuteri, on bi onda osuo paljbu po meni tvrdeći i da su drugi radili na kompjuteru, a ja sam samo njegove radove eliminisao.
Upravo zbog ovakvih slučajeva, ne želim da razmišljam kako je ko nešto uradio, već isključivo gledam kvalitet radova.
Evo kvadrata 7x7 pa sami prosudite da li sam ispravno postupio ili ne.
Prvo mesto (Jovan Novaković) - POZLATA, OSVANAK, ZVRNDOV, LANARKA, ANDROID, TAOKINJA, AKVADAG.
Drugo mesto (Vojin Krsmanović) - ADSTANT, DRVENAR, SVINTON, TENKOVI, ANTONJIN, NAOVICI, TRNINIĆ.

Mile Janković

Objavio/la Gost_9929 prije 6 godina 3 mjeseca #

"Gost_stjena
Pitam se kamo to vodi? Da ne duljim ja sam protiv hiperprodukcije isključivo zbog toga da imam što veći broj radova"

Samo da pojasnim, ja nisam sastavio i objavio ovoliko radova samo da bi imao što veći broj, sada sam prvi put i brojao za jednu godinu (2012), a evo ni ne mislim da ih broji koliko sam sastavio prethodnih godina, već zbog opstanka mojih časopisa na tržištu (neredovna naplata prodatih primeraka, veliki rabati - mala zarada, prevare koje rade distributer, ugase jednu firmu pa otvore drugu, a stare dugove nikada ne plate), prevaren sam ne znam ni sam koliko puta od raznoraznih distributera, tako da nisi u stanju ni honorare da isplaćuješ, i onda ide rad po principu SAM SVOJ MAJSTOR.
Ja se slažem sa mišljenje da se ovo nekome ne sviđa, ali kada budem napisao tekst o enigmatskom izdavaštvu u Srbiji, dobiće se prava slika (evo na primer kada sam imao 2 časopisa bilo mi je bolje nego sada kada imam 32?????).

Mile Janković

Objavio/la Gost_9929 prije 6 godina 3 mjeseca #

Mile, načelno nemam ništa protiv tvoga načina sastavljanja za časopise (kao što sam više puta naglasio u odgovorima), ali zašto, pobogu, kao zadatak na sastavljačkom prvenstvu jedne zemlje koje bi trebalo mjeriti kreativnost pojedinih autora postaviti kvadrat 7x7, koji je algoritamski vjerojatno najjednostavnije automatizirati (Mislim na kvadrate općenito)? Što nekome predstavlja pobjeda u tom kolu? "Moje računalo je bolje od tvojeg?"

U redu, poslani radovi će biti lijepi ( i to i jesu), ali ima li smisla dodjeljivati nagrade i priznanja ako bih ja s istim programom dobio navlas isti rezultat?

Tonči

Objavio/la Gost_8870 prije 6 godina 3 mjeseca #

Samo da dopunim gornji tekst.
Ja se profesionalno bavim enigmatikom (dakle od toga živim) već 18 godina, i normalno je da ja imam drugačiji stav prema ovome od onoga koji se enigmatikom bavi iz hobija.

Mile Janković

Objavio/la Gost_9929 prije 6 godina 3 mjeseca #

Tonči, pa baš što je najjednostavniji kvadrat 7x7 (jer realno gledano tu se "peške" može odupreti kompjuteru) sam ga i stavio, šta bi bilo da sam stavio neki teži zadatak (štitovi 7x11, ili 7x13, ili 8x10), tu čovek nema šanse protiv mašine.
Šta da stavim da budu zadaci?
- Ukrštenice (ima program)
- Osmosmerke (ima program)
- Magični likovi, svi oblici (ima program)
- Piramide (ima program)
- Anagrami (ima više programa)
ostaju samo rebusi i razne sitne zagonetke.
Pozdrav svima, odoh da radim, treba sastaviti, pa jednooooo.........hiljada radova ove godine.

Mile Janković

Objavio/la Gost_9929 prije 6 godina 3 mjeseca #

Nema razloga za zgrazanje i sl. Deshava nam se industrijska revolucija, malko smo razocarani no necemo razbijati mashine, a necemo ni zivjeti u neznanju i zabludama.
Pitanje za kompjuterashe - Mozete li (osim primjera koje je Miroslav naveo gdje je propustena korektura) prepoznati, i u kojem stepenu vjerovatnoce, koja je krizaljka (tematska ili netematska) uradjena potpuno ili uz vrlo znacajnu (znaci - kompjuter je slozio kombinaciju, nije koristen samo da se nadje jedna ili druga rijec...) pomoc kompjutera. Mislim na sadrzaj, odnosno rijeci i raspored crnih polja.

Objavio/la hrid22 prije 6 godina 3 mjeseca #

Poštovane kolege Mile i Miroslave,
nemojte se smatrati negativcima, vi ste i dalje velike enigmate, pravili ste velike beline kada je malo ko to mogao od novije garde, ali ja se ovde ne slažem s vašim "načinom" sadašnjeg rada. Doduše, donekle vas mogu razumeti. Mile ima 32 enigmatska časopisa i jasno je da tu čovek sam ne može ništa svojeručno, dok Miroslav ima dosta "tezgi" pod okriljem firme "Una pres", koja mu uzgred uplaćuje staž. S druge strane ja vas ne razumem zašto ti MIle imaš toliko listova, a ti Miroslave toliko radiš, pošto pretpostavljam da se ni jedan niste ovajdili od te enigmatike, Dakle, smanjite "rad".
Možda je nebitno ko je prvi počeo, ali ako se ne varam, hiperprodukcija je krenula iz Banjaluke. To su bile nemirne devedesete godine prošlog veka, Mladen Spasojević je bio u "Glasu Srpske", kasnije je osnovao svoje izdavačko preduzeće "Bina" i posao je krenuo. Istini za volju, početak je bio obećavajući. Imao je svoje saradnike, između ostalih i moju malenkost, plaćao na vreme honorare i u to vreme bio najveći izdavač enigmatske štampe kod nas. To je išlo sve do kraja devedesetih godina, kada su se pojavili prvi programi za sastvaljanje, gazda je verovatno bio oduševljenjem lakoćom i brzinom rada, kontao što da plaća saradnike, kada mu je bolje i jeftinije da kupi program i da razradi posao. Mile je jedno vreme bio u nekom ortakluku sa Mladenom (zajedničko izdavanje časopisa), no kada je video kako se radi odlučio je da se osamostali i bude sam svoj gazda. Samo da je tada znao na šta će sve to izaći, možda bi ostao na ta svoja 2 lista, koje je izdavao, i kako sam reče bolje prolazio nego sada sa 32.
Mile pomenu svoje prošlogodišnje takmičenje pod nazivom Prvenstvo Srbije u enigmatici, u kome sam i ja uzeo učešće. Kada su izašli rezultati konkursa, moj komentar je bio, u telefonskom razgovoru sa Vojinom Krsmanovićem, da smo se junački držali, ali da je pobedu ipak odneo kompjuter i to u 4 od 6 disciplina. Jedino sam za rebus siguran da tu računar nije umešao svoje prste. Uzgred, to i nije bilo Prvenstvo Srbije (loše odabran naziv), već je to trebalo biti Prvenstvo enigmatskog kluba "Piramida" i tome sl. Sada druga stvar je što, što rganizator nije mogao da eliminiše mašinske radove, jer su bili kvalitetni, a u propizicijama nije pisao način izrade zadataka, odnosno kreacija.
Na Memorijalu Pavle-Libran 2011 zagrebačke revije "Kvizorama", u disciplini - rasputnica 5x9 sa upisanom rečju Kvizorama, na bilo koju poziciju u liku, osvojio sam prva dva mesta, što mi je bilo posebno drago, jer je verovatno u konkurenciji bilo i kompjuterskih radova. Pretpostavljam, da, ako se kao nagradni zadatak daju lakši magični likovi i slično, veće šanse ima autorski rad od kompjuterskog.
Ono što su radili Jadran Goloigra i Danko Kujundžić osamdesetih godina prošlog veka u Vjesnikovom KVIZU (rasputnice 7x11, 8x10, 8x12,...) tek sada rade neki kompjuteri potpomognuti odgovarajućim programima. Kad smo već kod programa, Miroslav reče da je u početku svoje radove u "Osmosmerci" rađene na kompjuteru potpisivao imenom autora programa i oznakom GHz. E, to je bio ispravan i moralan čin, i tu je poenta cele ove priče, jer počelo je sa prebrojavanjem radova objavljenih prošle godine nekih autora. Dakle, poštovane visokoproduktivne enigmate, neće biti problema ako umesto svog imena i prezimena na mašinskom radu stavite neki od sledećih pseudonima: Hal, Asimo, mekintoš, ENIAC, i onda bi svi znali čiji je rad.
Miroslav kaže da mu je žalosno kad vrhunske enigmate tj. veliki kombinatori počnu da prave pomoću kompjutera enigmatske rekorde i sl. Ne bih se složio s tom konstatacijom, mislim da je još žalosnije kada se poluenigmata dočepa dobre baze podataka i program i počne praviti i objavljivati radove koje ni u snu ne bi mogao napraviti "ručno". Ovi prvi su bar nešto ranije uradili, a ovi drugi ništa.
Izvinjavam se za ovoliko pisanije, jebi ga, ponela me tema

Sreten Perić

Objavio/la Gost_16 prije 6 godina 3 mjeseca #

Samo jedna napomena: nisu MOJI radovi bili potpisivani sa "Vladimir Stakić & GHz". To su bili radovi koje je "izbacio" program Vladimira Stakića, baza reči je bila Tošićeva, a pokojni Krle je bio posrednik (menadžer)!
Ja sam to samo objavljivao (dvadesetak komada) u listovima koje sam tada uređivao.
I još nešto važno: "sve tezge u okviru izdavačkog preduzeća UNA PRESS" su, ustvari, jedna jedina - subotnji dodatak u "Politici" ("Osmosmerka" i "Osmosmerka specijalno izdanje" su njihova izdanja). A koliko dobijam za tu tezgu - ne želim reći (smejaćete se). Što bi na jugu Srbije rekli: mački do igranje (smejanje), mišu do plakanje (ovo drugo sam ja!). Jedan poznati i priznati enigmata mi je pre godinu dana ponudio tri strane za "Pressenigmu" (prestala da izlazi pre 4 meseca) za po 1.500 dinara po strani. Kada sam mu objasnio da ja toliko dobijam za svih osam strana, nije mi verovao.
Ko misli da su tezge danas isplative kao nekada, grdno se vara - često je dobro ako nakon pola godine - godinu dana izvučete i delić honorara. Ima ljudi na ovom blogu koji bi vam mogli to bolje objasniti od mene!

Objavio/la emcenakvadrat prije 6 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: