Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Eroteka (105)

post objavio/la cryptoman prije 6 godina 3 mjeseca na blogu Logičke zagonetke

Komentari na post

 

Svojerucno ili svojemashinski, razlika je vazna, nama autorima pogotovo. No, ako su svojerucni radovi odstancani, svi nekako isti i bezlicni, ako je u mnogima sa malo truda moguce izbaciti koje crno polje, poboljsati kombinaciju... onda mi je potpuno svejedno jesu li svojerucni ili nisu, jer tu nema pravog autorstva, nema onog sto odvaja Mesudovu konfekciju od kreacije. Da ne bude zabune, konfekcija je ne samo nuzna (s aspekta cijene koju je narucilac spreman platiti) vec i pozitivna jer, sve dok rjeshavac dobije korektan rad, sve je u redu. I sam sam radio konfekciju i ne vidim u tome nista loshe. Govoriti o autorstvu, nekakvom vrednovanju necijeg rada (recimo dodjeljivanjem godisnje nagrade i sl) je potpuno druga prica i zato, kao sto rekoh u prvom komentaru, brojevi zaista nisu narocito vazni. Josh nesto - kad je rijec o svojerucnom ili svojemashinskom radu tu ima medjuvarijanti, mnogo nijansi sivog. Valjda bi totalno svojerucno bilo ono sto Stanislav Zeleznik odgovori kad smo bili gosti u nocnom programu Radio SA "Ma nemam vam ja rjecnike, to oni u redakciji trebaju"..., pa onda ide koristenje hrpe rjecnika (najprije standardnih pa onda specijaliziranih), pa onda Google, Wikipedia i sl, pa kompjutersko pretrazivanje baze podataka i, na kraju, kompjuter radi sve. Bilo bi zanimljivo napraviti natjecanje sastavljaca bez ikakvih prirucnika, totalno svojerucno, da ne kazem svojeglavo. Pokojni Zesta bi bio zadovoljan, a i rjeshavaci.

Objavio/la hrid22 prije 6 godina 3 mjeseca #

Hajro spomenu Stanka i opet navru sjećanja.
Jednom prilikom sam Železnika posjetio doma i kroz razgovor uz kafu dođosmo i do korištenja literature kod sastavljanja križaljki i sl. radova. Stanko je uz škrto i skromno odgovorio da on nema ništa izuzev Klaićevog Rječnika stranih riječi. I pokazao mi tu knjigu: bilo je to džepno izdanje ovog rječnika iz 1951.
POzdrav svima, Mesud

Objavio/la Gost_7977 prije 6 godina 3 mjeseca #

Na Susretima enigmata Srbije (ali i Hrvatske) održava se i takmičenje u sastavljanu uživo (bez pomagala). Meni se takva takmičenja dopadaju,te rado učestvujem, ali uvijek se postavlja problem kratkog vremena za stastavljanje.

Objavio/la slavko prije 6 godina 3 mjeseca #

Žao mi je što, zbog velikog vremenskog škripca, ne mogu da se više uključim u ovu diskusiju o poštenim šljakerima i pokvarenim kompjuteristima. Jedno je više nego jasno: nijedan isključivi stav nije dobar. Hajro me iznova oduševljava (uvek sam ga poštovao kao enigmatu i čoveka) - nakon toliko godina odsustvovanja iz ove naše enigmatske bare i izuzetno smanjenog obima "enigmatisanja",on još uvek bolje poznaje ovu materiju od mnogih koji su sve vreme bili ovde i nisu prestajali da se veoma aktivno bave enigmatikom.
Može "društvo iz prikrajka" kritikovati Mileta Jankovića zbog više od 5000 ukrštenica objavljenih, uglavnom u NJEGOVIM enigmatskim listovima. Treba biti realan i rešiti nekoliko od tih 5000 radova, pa ćete videti da su svi uglavnom NATPROSEČNOG KVALITETA. Mile Budić i još neki su druga priča, ali i oni imaju svoju rešavačku publiku. A šta se dešava pojedincima koji sebe smatraju poštenim enigmatama? Pokrenu list, potroše ušteđevinu i on propadne posle nekoliko brojeva (dobije TAPŠANJE od trojice-četvorice kolega istomišljenika). Zašto? Verovatno, pre svega zbog loših ekonomskih prilika, neregulisane naplate dugovanja, skupog papira i štampe... Zar te probleme nemaju i oni "nemoralni kompjuteraši"? Ipak, postoji još nešto što nekima "dozvoljava" opstanak na tržištu, a nekima zatvara vrata pre no što su na njega i kročili. Neka od ovih, oštro sukobljenih strana u nečemu, očigledno greši... Koja i u čemu greši lako je otkriti svakom pametnom, ali pre svega OBJEKTIVNOM čoveku.

Napisaću još i ovo, svidelo se to nekom ili ne:
U ovih mojih 40 enigmatskih godina bezbroj puta sam slušao od običnih rešavača sličnu priču: ko je ovo sastavio; pa zar ovo neko može da reši; možda ta reč i postoji, ali zar baš mora da se ubaci u ukrštenicu; ovaj list više nikada neću kupiti... Nažalost, ovo poslednje se u 99% slučajeva odnosilo na listove koji su mnogo hvaljeni u biltenima ESS (pre svih "Beokviz"!).

Objavio/la emcenakvadrat prije 6 godina 3 mjeseca #

Da ne bude zabune.
Kada kažem da sam sve svojeručno sastavio, to znači samo to - (Dosad) mi kompjuter nije ništa sastavio. Služi mi kao alatka za pripremu za štampu.

Naravno, nemam ništa protiv da se ta mašina koristi i više od alatke (ako neko ZNA da izvuče maksimum, MOŽE da izvuče maksimum i HOĆE da izvuče maksimum).

Objavio/la slavko prije 6 godina 3 mjeseca #

Evo da se javi i glavni "krivac" za ovu raspravu. Za dan-dva napisaću opširniji tekst u kojem će tema biti kompjutersko sastavljanje, kvalitet sastavljenih radova, broj enigmatskih časopisa u Srbiji, i još ponešto.
Mile Janković

Objavio/la Gost_9929 prije 6 godina 3 mjeseca #

Evo dao sam si truda i pročešljao svoje mailove i ispada da sam u 2012. objavio točno 90 zagonetki, odnosno da sam za dva reda veličine ispod najmarljivijih (dobro, netko mora i Dalmatinac biti). Šalu na stranu, za jedan povremeni hobi, i više nego dobro, i uvijek je lijepo vidjeti nešto "tvoje" objavljeno.

Od literature, na Korčuli imam Kljaića i Anića, u Rovinju samo internet. Od pomagala, 90% vremena sastavljam u Excelu jer mogu brže isprobati različite kombinacije, ali konkretnih softvera za sastavljanje nemam (preveo sam jedan engleski softver bio na hrvatski da vidim kako funkcionira, ali to je bilo iz programerske znatiželje više nego za potrebe sastavljanja (iako mi je pronašao zanimljiv anagramni par MAGNEZIJ+CERIJ=GERMANIJ+CEZIJ)).

Moja produkcija za prošlu godinu:
SITNE ZAGONETKE:

36 anagrama u stihu
12 anagrama
6 premještaljki (zagonetke na koje sam najponosniji)
3 rebusa
2 mijenjaljke
2 indirekta
2 čitaljke
1 kriptogram
1 pomicaljku
1 potiraljku
1 P-priču

MREŽASTE ZAGONETKE:

16 križaljčica 11x6 (Kvizoramina "Dokažite se" križaljčica, meni jako draga)
1 križaljčicu 10x6
1 par križaljki na format 8x15 (klasična+s prečkama)
1 17x13
1 19x7
1 20x14
1 21x12
1 saće s križaljčicom 5x5

Poslao sam po mojoj procjeni oko 150 zagonetki, pa sav zadovoljan i prosjekom i raznolikošću. Budući da mi enigmatika ne predstavlja izvor prihoda već način ubijanja slobodnog vremena, korištenje nekih pomagala bi mi zapravo smanjilo količinu zabave, no jasno mi je da je perspektiva nekog profesionalca (posebno urednika) drugačija.

Tonči Milat

Objavio/la Gost_7531 prije 6 godina 3 mjeseca #

Za Tončija!!!
Idi na http://www.filecrop.com/, pa možeš skinuti sledeće knjige u PDF:
Rečnik MS, Anic, Klaic, Domovic - Rjecnik stranih rijeci (ima 2 verzije, veća 450 MB je urađeno kao slike, manja 12,9 MB mogu se kopirati slova), Ivan Klajn - Recnik jezickih nedoumica, Ivica i Filip Gusic - Rjecnik Dalmatinske Zagore i zapadne Hercegovine, Vladimir_Anic_-_Veliki_Rjecnik_Hrvatskoga_Jezika (ovde ti treba program Alcohol 120 7 + serial -TrT), Petar_Skok_Etimologijski_rjecnik_hrvatskoga_ili_srpskoga_jezika, Abdulah Skaljic-Turcizmi_u_srpskohrvatskom_jeziku, Pravopis_Crnogorskoga_jezika_i_recnik, DanijelPopovic-Lovacki_leksikon, MEDICINSKI LEKSIKON, Vujaklija 3 izdanje, YU Kinematografija 1945-1995, Yu Rok Enciklopedija (PDF), Školski leksikon, Pravopis.
Ima tu svega i svačega da skineš, ako voliš stripove ima i toga.
Mile Janković

Objavio/la Gost_9929 prije 6 godina 3 mjeseca #

Da ne bude zabune: nisam ovde napisao koliko sam prošle godine objavio radova da bih se hvalio ili nečiji enigmatski rad nipodaštavao, jednostavno toliko sam objavio i ne stidim se NIJEDNOG SVOG OBJAVLJENOG RADA, bilo da sam ga sastavio iz glave, uz pomoć Accessa, uz pomoć rečnika, leksikona, svojih beležaka i Interneta, ili ga je (delimično ili u celini) napravio neki kompjuterski program za sastavljanje ukrštenica, anagrama ili sudoku kvadrata... Ili sam sve ovo iskombinovao. Zar bi neko bio lud da ručno (iz glave, iz k.... ili palca) sastavi skoro 2000 sudoku kvadrata za ovolicni honorar? Ili potroši ris papira, pet olovaka, tri gumice i 1000 sati vremena za 100-tinak anagrama (uz mogućnost da pogreši zbog nepažnje), ako je Nenad Savić napravio programčić (i stavio ljudima besplatno na korišćenje) koji vam pomaže da sve to brže uradite bez materijalnih troškova, a uz njega ide i popis već objavljenih anagrama koje je vredni Dinko Knežević godinama sakupljao i upisivao u bazu...
Zašto bih kopao po rečnicima tri sata ako imam bazu reči koju sam pravio i dopunjavao, korigovao... više od deset godina u koju mogu uneti nekoliko slova i simbola i brzo dobiti sve reči koje se uklapaju, pa da izaberem najbolju...

Objavio/la emcenakvadrat prije 6 godina 3 mjeseca #

Za Tončija i sve koje zanima: hvala i kad krenem nešto sastavljati siguran sam da će biti od koristi! Usput, zujim ja tako pregledavajući enigmatiku po internetu (zapravo sam tražio i pronašao Savićev program-izgleda zanimljivo!) i vidim da je jedan anagram koji sam prije koji mjesec poslao-duplikat (I JAVNO SKIDANJE)...srećom mi nije objavljen. Opreza nikad dosta.

Tonči Milat

Objavio/la Gost_7531 prije 6 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: