Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Eroteka (105)

post objavio/la cryptoman prije 7 godina 6 mjeseci na blogu Logičke zagonetke

Komentari na post

 

Najprije cestitke kolegama na izuzetnoj produktivnosti, zaista impresivno… nekad sam radio puno, ali ni blizu ovakvim brojevima. Nisam bash siguran da se slazem sa strogoscu u dokazivanju tacnosti podataka. Ako neko tvrdi da ima odredjen broj objavljenih radova to treba prihvatiti cak i ako nema savrsheno sredjenu dokumentaciju koja dokazuje tvrdnju (koja hiljada gore-dolje, pretjerivanje ce samo nekoga uciniti smijesnim). Razlog je jednostavan – to zaista nije previshe vazno, jasno je da je rijec o vrlo produktivnim autorima. Josh ako je tu i dugi niz godina aktivnog sastavljanja, uredjivanja, izdavanja, organiziranja i sl rada onda se moze govoriti o ukupnom doprinosu enigmatici, a tu su brojevi samo prvi (i za navodjenje najlaksi), no nikako najvazniji faktor. Za ocjenjivanje necijeg opusa tu su josh i faktori kreativnosti, originalnosti, rezultata na takmicenjima, doprinosa teoriji, popularizaciji… sve se to, naravno, preklapa. Osim impresivnih autorskih brojeva iznenadjen sam i brojem izdanja. Bilo bi zanimljivo da to neko upucen malko pojasni – je li rijec o potraznji na trzistu, isplativosti i malih tiraza…. ?

Objavio/la hrid22 prije 7 godina 6 mjeseci #

U dobroj mjeri slažem se sa Hajrom.
Tačno, na svakom je odgovornost za ono što govori i tvrdi.
Ovo što sam napisao, samo govori sledeće: "Imam potvrdu za ono što govorim (ako neko sumnja)".

Drugo. Naravno, slažemo se da produkcija uopšte nije važan kriterijum za ocjenu kvaliteta nečijeg rada.

Treće(pitanje o broju izdanja).
Ni sam ne znam otkud i čemu? Ovakvi podaci me uvijek iznenade jer bih se usudio da kažem da je malo enigmatskih izdanja koja liče na ona kojih se sjećamo (npr. Vjesnikov kviz, Politika Mozaik, Orbis)

Objavio/la slavko prije 7 godina 6 mjeseci #

Mene ineresuje svaka priča sa enigmatskim prefiksom pa tako I ova. Impresionirana sam Slavkovim ciframa, godinama sam svjedok njegovog enigmatskog stvaralaštva, I raznih drugih aktivnosti poput kvizova, takmičenja I sl. I nemam ni jedan razlog da mu ne vjerujem. Slavku svaka časti! A zašto bi neko, ko objavi duplo, posumnjao u istinitost Slavkovih ili bilo čijih podataka, nije mi jasno. Time sam dovodi upitanje tačnost svojih podataka.

Drga stvar, svjedoci smo velikog broja “mašinskih radova” , kojima nažalost pribjegavaju urednici u borbi za opstanak novina, u ovim godinama recesije. Ja to s ekonomske strane opravdavam, samo ne bi bilo korekno, statiskičke podatke takvih radova, nuditi u istu konkurenciju sa “ručnim radovima”.

Ljubica

Objavio/la Gost_8155 prije 7 godina 6 mjeseci #

U jednom od enigmatskih listova, a gdje se uz objavljeni rad navodi i ime autora, ponekad-vrlo rijetko-pojavi se ime autora Fudara.Radi se o tome što urednik, kad je u škripcu s vremenom, uz pomoć računara, pripremi pristojnu ukrštenicu....
Brojke o kojim Slavko govori u prvom dijelu teksta neshvatljivo su velike pa makar da je neki Fudara radio non-stop (to je teško i komentarisati jer su radovi nepotpisani).
Inače većina ovakvih radova pa i listova odavno se zove "konfekcija" koju ja poštujem jer, uvjerio sam se, ima svoje čitaoce. A, koliko čitaoca je u pitanju i da li se to nekom dopada ili ne, to je druga stvar.
Pozdrav,Mesud

Objavio/la Gost_7977 prije 7 godina 6 mjeseci #

Ja sam u prošloj godini objavio nešto malo manje radova od Mileta Jankovića, a neeeeeešto više od Slavka - malo više od 5.000. Za razliku od Mileta koji uglavnom ima ukrštenice, ja sam objavljivao i anagrame (oko 150), konjićeve skokove (oko 100), magične likove i kvadrate: 7x7, 8x8, 6x8, 7x9, 7x11... (oko 200), rebuse (pedesetak), osmosmerke (oko 500), skandinavke 13x19 (oko 500), skandinavke 15x22 (oko 350), ukrštenice (klasične, bele, kombinovane, mozaičke, domino...) 23x15, 15x22, 15x21... (oko 250), velike skandinavke, bele, klasične i mozaičke ukrštenice 22x33, 21x31, 32x22, 18x32... (oko 120), sudoku kvadrate (oko 1900), sitne radove, logičke i matematičke probleme, male skandinavke (naslovne), ukrštenice bey crnih polja (7x7, 7x8, 6x9, 7x9... stotinak)... Ima još mnogo toga. Pored svojih pregledao sam i nekoliko hiljada radova svojih saradnika, i pripremio za štampu (kao i 99% svojih). Krajem jeseni ostao sam bez jednog nedeljnog dodatka u dnevnom listu na 8 velikih strana i bez jednog mesečniga malog formata na 68 strana. Dakle, bilo bi još nekoliko stotina radova u prošloj godini. Koliko me je to "istrošilo" možete samo zamisliti. Reći ću vam samo da, iako mi se poslednjih meseci obim posla dosta smanjio još uvek ne mogu da uđem u valjani ritam, pa često strepim od probijanja rokova. Radove ne opisujem automatski kao većina enigmata čija je produkcija više hiljada komada godišnje već klasično - iz glave, gledajući u rečnike, leksikone i neke priručne baze koje sam dobio od dobrih ljudi (kolega) ili ih sam napravio.

Objavio/la emcenakvadrat prije 7 godina 5 mjeseci #

Bogami Miroslave, sve ovo je za veliko poštovanje i respekt obzirom na dokazani kvalitet tvojih radova!

Objavio/la ilijadj prije 7 godina 5 mjeseci #

Hvala Ilija. Ako u ovu površnu statistiku ubacim i koliko sam čistog novca za sve to dobio, sve bi izgledalo jadno - ispada da sam za svoje radove, sastavljene i pripremljene za štampu i tuđe pregledane, ispravljene i pripremljene za štampu (kucanje teksta, pronalaženje fotografija, dizajniranje svake stranice, uklapanje, provera... dobio nešto oko jednog i po evra po radu!!! Jedina uteha mi je da, od kad se bavim isključivo enigmatikom (1. januar 2004.) imam (pored pomenutih čistih prihoda) i socijalno i zdravstveno (sve redovno uplaćivano), kao i dok sam radio u firmi, a enigmatika mi je bila dodatni izvor prihoda.

Objavio/la emcenakvadrat prije 7 godina 5 mjeseci #

Hvala Miroslave, a i cestitke naravno, zaista niste "normalni", toliko cevapa pojesti bi bio ogroman posao a kamoli uraditi i pripremiti enigmatske priloge gdje su greske ekstremno nepozeljne... U racunici o zaradi po komadu bi bilo zanimljivo vidjeti po satu, saznali bismo nesto i o brzini. Kako je sa ocima, sjecam se kako bi mi znalo sve zatitrati dok bih letrasetom upisivao brojeve (narocitu u kriptogramke i sl gdje svaki polje ima neki broj ili slovo). U tolikoj produkciji, sa takvom zaradom zaista je dovoljno da je rad korektan. Moze li se na kakvom linku pogledati neke od tih visestranicnih priloga u neenigmatskim listovima?

Objavio/la hrid22 prije 7 godina 5 mjeseci #

Ljubica je lepo primetila da postoje "ručni" i "mašinski" radovi, i da jedni s drugima ne idu u isti koš.
Zvuči nepojmljivo objaviti preko 5000 radova godišnje, odnosno 15 dnevno, i tako iz dana u dan, osim ako nisu u pitanju "mašinski radovi". To bi možda moglo nekoliko dana, ali svaki dan u godini sastaviti, opisati, izvršiti korekturu, naći slike... maltene je fizički nemoguće.
Mojih 7000 radova objavljenih za 34. godine bavljenja enigmatikom deluju smešno.
Lozničanin

Objavio/la Gost_16 prije 7 godina 5 mjeseci #

Takođe, sve što radim uradio sam svojeručno.

Objavio/la slavko prije 7 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: