Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Ramayana

post objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca na blogu DRAGI B(l)ože...

Komentari na post

 

predivno
iako nikad nisam dovoljno citala o tome, citajuci ovo tvoje ja stvorih sebi savrsenu sliku svega toga pred ocima ...

Objavio/la shizika prije 7 godina 2 mjeseca #

"balkanski magarci" smisno, sasvim i bolno istinito.

A mit, divna prica.

Objavio/la ~Anatomy prije 7 godina 2 mjeseca #

Ovo za magarce napisala sam, jednostavno pitajući se koliko mi sve to mozemo razumjeti. Nekad, proučavajući vedsku kulturu, stvarno se osjećam kao nezgrapni balkanski magarac.
Prema nekima Ramayana je mit, ipak-istorija svjetskih civilizacija ne počinje sa starim Egiptom. Postoje brojni naučni dokazi koji potvrđuju Mahabharatu i Ramayanu, jedan od njih je snimak NASE koji je otkrio postojanje mosta (koji nije prirodna tvorevina ) između Indije i Šri Lanke.
http://rense.com/general30/nasa.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Adam%27s_Bridge

Objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca #

Ima li danas muzeva zbog kojih se moze sve ostaviti i slijediti ih poput Site:)

Objavio/la niral prije 7 godina 2 mjeseca #

Rama jeste bio savršen muž i Sita ga je slijedila, ali u Ramayani se pominje i Mandodari, žena demona Ravane. Ona je svoga muža slijedila i služila i oplakivala, kao da je bio najbolji na svijetu...i njena se odanost i vjernost stoga veličaju ne samo u Ramayani, nego i u drugim spisima.
U Mahabharati se pominje i kraljica Gandhari, koja je nakon vjenčanja za slijepog muža, stavila povez preko očiju.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca #

A imal kakav muški primjerak žrtvovanja na sličan način...ona stavila povez jer je on slijep,jbt patak,samo ženska pamet može biti tako kratka,ili joj je kosa bila preduga?

Objavio/la rum pop prije 7 godina 2 mjeseca #

Rum pop-prema tvome, ispadne da su inteligentne osobe one koje se ne daju drugima, samo one čija je riječ zadnja?
Da, ima jako puno i muških primjera. Ne bih to nazvala žrtvovanjem, nego iskazivanjem svoje ljubavi i predanosti u praksi, jer je ljubav glagol, a ne parola.
Danas nekako svi djeluju i razmišljaju ovako: Ako mi ne ugađaš, ako nisi po mom, ako mi nešto u ovom odnosu nije udobno, ako zahtijeva žtrvovanje-odmah ti je voz, doviđenja, jer ja prvo mislim na svoju sreću. Ramayana, ja kao i sva vedska kultura, zasnovana na nesebičnosti i poštivanju moralnih principa, a to donosi drugu vrstu sreće. Gandhari jeste stavila povez, ali je time dobila i veliko poštovanje, prije svega od svoga muža, koji joj je bio odan do zadnjeg trenutka.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca #

PS Gandhari (iz današnjeg Kandahara), je navedena u Mahabharati koja je stara 5000 godina, a Ramayana je još puuno starija. Tako su žene živjele nekada, pa čak i naše nane su slično živjele. U zadnjih 100 godina, žene su postale tako inteligentne i emancipovane feministice, da su im se kose i suknje značajno skratile, ali se i mnogo toga u društvu promijenilo.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca #

Da li i u ovom dobu treba slijediti takve primjere, ma kakav muz bio i ako da, zasto?
Mozda si vec jednim dijelom i odgovorila u komentaru iznad...

Objavio/la niral prije 7 godina 2 mjeseca #

Ti su primjeri tu zbog nas, da radimo na sebi i svojim životima. Lično se trudim slijediti takve primjere i mislim da mi je sve to skupa donijelo puno, puno pozitivnih promjena u životu, braku i slično.
Zašto? Savršeni muževi su vrlo rijetki i mala je vjerovatnoća da će nas baš takvi zapasti. Ni mi nismo savršene žene, i one su rijetke. Ono što možemo učiniti je da možemo postići harmoniju i mir u svojim životima, u svojim porodicama, sbog sebe, muža, svoje djece. Možemo dati sve od sebe da stvorimo lijepu atmosferu u svojim domovima. Možemo svojom predanošću i dobrotom izvući najbolje iz osoba oko nas, ponekad ošutati, ne prigovarati, prilagoditi se i prihvatiti da nije sve tako kako mislimo da treba biti, onako kako mislimo da mi zaslužujemo. Možemo prvo dati i davati nesebično, čak i ako nam nije uzvraćeno.
To zahtijeva dosta visok stupanj duhovne snage i rada na sebi. Jer, živeći na takav način, mi djelujemo za zadovoljstvo Boga, koje je i naše zadovoljstvo. Čak i ako predmet našeg služenja (muž, djeca, prijatelji) ne uzvraćaju kako bismo očekivali, Bog uzvraća i sigurnost u to se ne može promašiti, sigurna je i opipljiva.
To ne znači da ćemo na sve klimati glavom, trpiti udarce i bez pogovora slijediti sve što nam se kaže. Ne kažem ovdje da žena treba trpiti zlostavljanje bilo koje vrste i slično. Potrebno je uključiti malo inteligencije i moći diskriminacije, jer nije sve crno-bijelo.
Sve je stvar ličnog izbora, pa tako i izbora kakve ćemo osobe, žene, supruge, majke biti. Koliko ćemo svoj duhovni život i materijalno tijelo i okolnosti u kojima jesmo učiniti barem ugodnim za život, ako ne i sretnim i svetim.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: