Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Vjerovanje u nauku, nauka o vjerovanju

post objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca na blogu DRAGI B(l)ože...

Komentari na post

 

da ti budem iskrena, tri puta sam počela čitat u novinama taj članak o svemu tome, i zapela već na drugoj rečenici jer mi nije ništa bilo jasno. I onda shvatim da ja od te činjenice da oni jesu ili nisu nešto ili ništa otkrili nemam apsolutno ništa. I odustala sam.
Ako oni vjeruju, neka ih.... to što su otkrili je iznad mene, i meni nedokučivo...
odlučila sam jednostavno se ne obazirat. Jedino što sam prihvatila je činjenica da su oni nešto otkrili, nešto što mom djetetu neće donijet kruha na stol....
Ili hoće? Ipak mislim da neće.....

Post je odličan! Odlično sročen i sviđa mi se linija argumentiranja.

Objavio/la graciasalavida prije 7 godina 3 mjeseca #

FENOMENALNO :))))))))))))

Objavio/la Ra prije 7 godina 3 mjeseca #

naucnici su, kao i mnogi drugi, vec otkrili boga. samo je razlika kako ga ko kojim imenom zove, naziva, zaziva, negira....

Objavio/la ssium prije 7 godina 3 mjeseca #

Gracias***Naravno, gracias! (Omiljeni komentat tebi :). I moja zadnja rečenica upravo govori isto što i ti-hoće li bilo koje od tih otkrića imati nekog praktičnog uticaja na naš život ili će ostati,kao i obično, samo sebi svrha? BTW, Maria još nisam poslušala :).
RA***Gracias, i tebi :)
SSIUM***To je diskutabilno. Šta mi kaže grah, grah je egzaktniji od ovoga? :)

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

ma neeeee, ja to malo o brahmanu divanim :)

Objavio/la ssium prije 7 godina 3 mjeseca #

Aaa, pa pričaj bre tako, na sanskritu, da te ceo svet razume!

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

Mario je toliko tužan što ga ti ignoriraš! brzo brzo ga slušaj :D

Objavio/la graciasalavida prije 7 godina 3 mjeseca #

Hvala na ovom postu.

odlično si to rekla ;)

Objavio/la zlaja1978 prije 7 godina 3 mjeseca #

WoW!
Super napisano, palac gore.

Objavio/la SenoritaBandida prije 7 godina 3 mjeseca #

..ja ovih kurtona od likova,laprdate ni o čemu,nesposobni u svemu,vi se našli da pričate o nauci,lafo,mojne čitat a v a z ,moreš nešta i naučit..

Objavio/la ko pedala prije 7 godina 3 mjeseca #

u sustini niko od nas nije primoran da vjeruje u nesto. sve je to licni interes (zelja i volja) neko vjeruje u boga a neko drugi u nauku, neko u neku sredinu a neko opet ni u sta... da svi vjerujemo u istu stvar svijet bi stao...

ali jedno stoji da nije nauke danas nebi imali ljekove koji spasavaju i produzavaju zivote...

Objavio/la uSvijetu_off prije 7 godina 3 mjeseca #

Ni tv, radio, telefon, xrays, ultrazvuk, tac, laser, lijekovi..samo mali dio onoga sto su bogohulni i ne znaju - sta- bi- drugo- od sebe naucnici otkrili i dali VAMA na rapolaganje. Hajd budite toliko intelektualno posteni pa ne vodite dijete na snimanje rentgen aparatom kad ima upalu pluca ili ako slomije ruku ili nogu; ili ne idite drage zene kad vam otkriju maligni cvor na dojci ni na mamografiju ni na ultrazvucni pregled, niti se podvrgavajte kemio ili radi terapiji pa neka vam dijete ostane bez matere jer je prezirala tekovine naucnickog rada. De malo, zdravog razuma.

Objavio/la noone_pxni prije 7 godina 3 mjeseca #

A Bogami, ne koristite niti ovaj isti internet.z

Objavio/la noone_pxni prije 7 godina 3 mjeseca #

U svijetu i Noone***Izgleda da se nismo dobro razumjeli. Nisma ja ovdje minimizirala doprinos nauke. Nema to veze sa bogohulnošću, ljudi su uvijek tražili odgovore na pitanja.
Ipak, moram razdvojiti dva dijela nauke-jedan dio se stvarno zasniva na vjerovanju i ne daje potpune odgovore, više graniči sa filozofijom...Naučnici još nisu dali konkretne odgovore o smislu života, nastanku svemira, sta se dešava poslije smrti i slično. O tome pišem u postu.
A drugi dio nauke je ovaj svakodnevni, zahvaljujući kojem imamo internet, savremenu medicinsku dijagnostiku i ostalo što navodite. Ko je rekao da je to prezirem? To nije tačno.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

Naučnici materijalnim uređajima i tehnikama, induktivno mogu analizirati pojave i elemente materijalnog svijeta. Tako znamo kako se pare podvodne zmije u Patagoniji, znamo sastav ćelije, molekule, atoma...i tako je nauka dovela do savremene tehnologije. To što je savremeni život dovede do karcinoma za koji nam trebaju mamografija i kemoterapija, to je valjda manje važno. Manje važno je onda i to što naučnici bukvalno otvore flašu, npr. sa nuklearnom energijom, ali onda kako je nisu izučili do kraja, ne znaju vratiti čep, tj. ne znaju je držati pod kontrolim, pa imamo Hirošimu, Fukušimu, Černobil.
Naučnici nisu stovrili život iz materije, jer je to nemoguće. Ovdje znači pišem o odgovorima na suštinska pitanja života, savremena nauka nema odgovore na njih. Ipak, nauka o vjerovanju, naučni pristup Bogu je potpuno moguć, raztokriven u Vedama i kao takav nije u suprotnosti sa naučnom metodologijom, niti poziva na negiranje savremenih dostignuća, a kamoli na bojkot savremenih tehnologija, samo sve treba znati korsitit na pravilan način.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

"Naučnici materijalnim uređajima i tehnikama, induktivno mogu analizirati pojave i elemente materijalnog svijeta. Tako znamo kako se pare podvodne zmije u Patagoniji, znamo sastav ćelije, molekule, atoma...i tako je nauka dovela do savremene tehnologije. To što je savremeni život dovede do karcinoma za koji nam trebaju mamografija i kemoterapija, to je valjda manje važno. Manje važno je onda i to što naučnici bukvalno otvore flašu, npr. sa nuklearnom energijom, ali onda kako je nisu izučili do kraja, ne znaju vratiti čep, tj. ne znaju je držati pod kontrolim, pa imamo Hirošimu, Fukušimu, Černobil."

Za ovaj dio skidam kapu
ili kako bi francuzi rekli chapeau bas. (gosca znas koja)

Objavio/la Gost_2908 prije 7 godina 3 mjeseca #

Ne znam koja, al nema veze.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

Možda znam, ako uvrstim francusku referencu :). N. jesi ti?

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

sorry nisam mislila reci da ti to prezires (oprosti ako je tako zvucalo) on the contrary samo sam htjela dati primjer nauke u koju svi (manje ili vise u modernom svijetu) vjerujemo... sto si i ti potvrdila u proslom komentaru...

Objavio/la uSvijetu_off prije 7 godina 3 mjeseca #

U svijetu***Dala sam komentar na dva komentara, tvoj i osobe Noone, pa sam se na neki način obratila oboma, na dva raličita načina ste rekli istu stvar. Izvini ti ako sma bila grupa, pozz!

Objavio/la oBloze prije 7 godina 3 mjeseca #

Vidis da znas...
N.

Objavio/la Gost_8581 prije 7 godina 3 mjeseca #

Ma super je kad osoba procita jednu knjigu koja je lose prevedena i onda zakljucke donosi na osnovu te jedne knjige. Naucnici imaju dokaze da se univerzum siri, proguglaj malo i procitaj neke prave naucne radove o tome. A ako ti nauka i naucnici toliko smetaju, skini se s interneta i posveti se duhovnom zivotu. toliko hipokrizije, nevjerovatno.

Objavio/la Gost_5387 prije 7 godina 2 mjeseca #

Možeš li ti pročitati moj post malo pažljivije? Naučnici nemoju odgovore na najvažnija pitanja, pitanja o životu, smrti, porijeklu svemira, duši, mozgu...S druge strane, imamo internet, imamo savremenu medicinu (koja takođe ne rješava probleme bolesti, starosti i smrti), imamo sve i svašta, ali iako koristimo tehnologiju (nadam se za prave stvari), to ne znači da smo licemjerni. AKo se tehnologija koristi za duhovni život (da, moguće je!), onda tu nema hipokrizije. Ne vjerujem da ćeš iovo razumjeti, ali moje je da napišem.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: