Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Karma i Reinkarnacija (Šta je Hare Krišna 4. dio)

post objavio/la oBloze prije 9 godina 1 mjesec na blogu DRAGI B(l)ože...

Komentari na post

 

mene je recimo uvijek znimalo zasto bi neko ko te je stvorio i ko te voli, bacio te u vatru jer si pio alkohol ili imao predbracni sex? Zar ljudi koji piju alkohol i imaju sex ne mogu da vjeruju u Boga?

Objavio/la alisacudesna prije 9 godina 1 mjesec #

pa ne mogu jer -ne žele,Alica,nije dovoljno reći ja vjerujem, prakticirati vjeru znači biti upoznat sa sa propisima i pravilima vjere,najlakše ti je proći kakav vjerski kurs,mejtef i sl.sve će oni objasnit ako nema roditelja koji znaju ili neće da se bave tobom u tom smislu.Evo zbog čega je vjeronauka bitna da djeca saznaju o tome ko ih je stvorio,kome će se vratiti,šta će sa dušama biti kasnije,a ne da pod starost valjaju idiotarije,kako sami odlučujemo kojim roditeljima doći i bili sad bio malo mačka ili amerikanac.Blago budalama,al ne zadugo

Objavio/la Fikreta ( na dunjaluku) prije 9 godina 1 mjesec #

Alisa***Da, i to su pitanja koja se pojavljuju. Vjerovati može svako, ali praktična primjena je nešto drugo, ako smo nešto shvatili onda to živimo i potvrđujemo svaki dan, svaki trenutak.
Fikreta***ne odlučujemo mi sami: da je se sad želim roditi kod meme Fikrete i bebe Ibre, ne, nego svojim djelima odlučujemo gdje idemo dalje. Zato ću ispraviti taj dio teksta u postu. Bog nas jeste stvorio i smisao života jeste vratiti se Njemu, a za sve ostalo tu je materijalni svijet. Znam da ja ovo uzalud objašnjavam, jer vrijeđaš i pristupaš sa predrasudama, ali nema veze.

Objavio/la oBloze prije 9 godina 1 mjesec #

Greška u kucanju, babo Ibro, ne beba :)

Objavio/la oBloze prije 9 godina 1 mjesec #

Ali i ovdje ponovo imamo koncepciju nagrade i kazne, recimo rajske i paklene planete, te ponovno radjanje u "obliku" (nedostatak boljeg izraza) onoga kome si nanio zlo.
Princip slobodne volje je ono sto me buni u svim religijama, pa i ovoj. Bog te stvori onako kako on hoce, unaprijed odluci da li ces biti dobar, posten, zao, ubica... i onda te nagradjuje ili kaznjava za dobra i/ili losa djela.
Recimo, u ovom zivotu si ubica. Hajde recimo da je i to tvojom voljom, a ne Bozjom (u sta sumnjam, ali eto, teoretski). Onda umres, i rodis se kao dobra, postena osoba koja ce biti ubijena na isti ili slican nacin kao ona/j koga si ubio u proslom zivotu. Dakle, niti si sam odabrao da budes dobar (to ti je predodredjeno djelima iz prethodnog zivota), niti kao dobar covjek mozes dozivjeti zivot ne-nasilnom smrcu.
Koncept mi je jasan, osim onog dijela u kojem je rijec o slobodi volje.

No, ipak priznajem, ovaj mi je koncept daleko razumniji nego, recimo, koncept krscanstva ili islama. Jer, po ovom shvatanju, u svakome od nas cuci i dobro i zlo (jer je i dobro i zlo od Boga). Sam biras sta ces i kako ces, ali ti se to vraca u narednom zivotu/obliku. To objasnjava onda i stradanja nevinih, ubijanje novorodjene djece, itd. (Za razliku od ostalih religija)

Objavio/la kurtizMama prije 9 godina 1 mjesec #

Slobodna volja ne dolazi ovim u pitanje. Mi smo vječni, odvojeni djelići Boga i u trenutku kada poželimo da budemo sam Bog ili da uživamo odvojeno od njega, On (pošto ispunjava sve želje živih bića), pušta nas da odemo u materijalni svijet, koji je takođe njegova kreacija i on ga prožima kroz svaki atom, ali nije direktno prisutan. Za početak dobijamo najuzvišenije tijelo, tijelo Brahme koji je vrlo pobožno biće i iz te pozicije se lako možemo opet vratiti, ali kako se naša vezanost za materiju i naša zavist produbljuju, mi padamo u sve niže i niže oblike. Bog nas pušta da idemo, kao neke buntovne tinejdžeree ali kao nad duša uvijek ostaje sa nama u srcu, njegova ljubav je uvijek uz nas, ali on se ne miješa u našu slobodnu volju.
Tu je vrlo važno za razumjeti da naša slobodna volja biva ograničena našim trenutnim tijelom, mjestom, okolnostima. Neka pravila moraju postojati u svemiru, ne možemo neigraničeno činiti zlo i očekivati da i nas neko neće ubiti, silovati, strpati u konc. logor ili žive u lonac. Patnja opet ima ulogu, da probudi u nama taj osjećaj da tu ne pripadamo, da želimo stalnu sreću, pravo prijateljstvo i vječnu ljubav, da smo vječni sluge (ne oni jadni, nego sretni sluge) Boga koji neograničeno uzvraća i naš je najbolji prijatelj, koji nas nikad ne napušta.
U svakome od nas čuči i dobro i zlo kao što kažeš i u svakom trenutku imamo izbor. I dobro i zlo, ako nisu nemotivirano povezani sa Bogom, nas i dalje ostavljaju u ovom svijetu, rađanja i umiranja, smjenjivanja sreće i nesreće.
Svjesnost Krišne je zapravo povezivanje individualne duše sa Bogom, buđenje iz amnezije, oživljavanje naše izvorne duhovne prirode i kada se povežemo, postajemo sretni, svijetlimo kao sijalice prikopčane na elektranu i onda živimo u duhovnom svijetu, ma gdje god da se nalazili.

Objavio/la oBloze prije 9 godina 1 mjesec #

Vjerovatno se opet pomijesao termin vjerovanja i religije.. posto sam uvijerena da su to dvije razlicite stvari. Medjutim, jasno je da mogu da grijesim, razumijem da su granice i propisi potrebni kako bi svijet funkcionisao kako treba, ali mislim da covjek koji se ne drzi religijskih propisa (bilo koje religije), ne mora da znaci da iskreno ne vjeruje u Boga.
Kada bi uzeli religije u obzir, to bi znacilo da svi idemo u pakao. Posto po svakoj religiji, samo je jedna ispravna a sve su ostale pogresne, i ko ne vjeruje u bas tu religiju ide u pakao.
Kroz tebe sam shvatila da u HK to i nije BAS tako. Zapravo je proces HK, jedini kod kojeg nisam nasla "ako ovo ne prihvatis, gorit ces u uzasnim mukama vjecno"

Objavio/la alisacudesna prije 9 godina 1 mjesec #

Mene je zanimalo koje je to prvo tijelo koje imamo i evo odgovorila si da je to tijelo Brahme. Nekad sam cula da je sve ovo Bozija zabava, citava materijalna kreacija i mi u njoj. Ako je tako, kako Bog koji je pun milosti moze da se zabvlja na takav nacin?

Ja sam ti pisala na email koji si dala ali nisi mi nista odgovorila pa cu nastaviti ovdje s pitanjima. Radujem se sto si pokrenula opet ovu temu.

Objavio/la Gost_2813 prije 9 godina 1 mjesec #

Objema ću komentirati čim stignem, sada mi je gužva oko ručka :)
A Gošćo, da sam mail dobila odmah bih ti odgovorila, molim te pokušaj ponovo na revati_bvks@yahoo.com

Objavio/la oBloze prije 9 godina 1 mjesec #

Pretpostavljala sam da ne mozes jer znam kako je s djecom, pa sam cekala i cekala i eto docekala...

Objavio/la Gost_2813 prije 9 godina 1 mjesec #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: