Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Prst prema drugome, tri prema nama, jedan prema gore

post objavio/la oBloze prije 6 godina 10 mjeseci na blogu DRAGI B(l)ože...

Komentari na post

 

mogu ti reci, da vec para dana razmisljam kako stavljamo ljude u kalupe. Kako se zalimo "ne prihvata me jer nosim crnu boju majice", a u isto vrijeme ne prihvatamo ni mi tu osobu "jer nosi roze."

Objavio/la alisacudesna prije 6 godina 10 mjeseci #

Da, stavljamo ljude u kalupe...baš sam i o tome htjela pisati...a tvoj me zadnji post inspirirao :)

Objavio/la oBloze prije 6 godina 10 mjeseci #

"kada u nekoga upiremo prstom, tri prsta okrenuta su prema nama, jer tako više govorimo o sebi samima. Još jedan prst ostaje okrenut prema gore, što simbolizira da sve to vidi Onaj koji vidi i zna sve"
odlicno receno zaista

Objavio/la uSvijetu prije 6 godina 10 mjeseci #

To nisam ja smislila, negdje sam to čula.

Objavio/la oBloze prije 6 godina 10 mjeseci #

Svidja mi se post. Na neki nacin predstavlja nastavak mojih razmisljanja od prije neki dan. Mnogo je nijansi sive boje...

Objavio/la brusnica prije 6 godina 10 mjeseci #

znaci - ako mislimo a ne kazemo sve je ok? ne slazem se.

Objavio/la Slovka prije 6 godina 10 mjeseci #

Ne, ne...samo ako nešto zlo mislimo, onda se ne pika. Ako, recimo, u mislima nekog želim da ubijemo, ali to ne izgovorimo na glas. Ako o nekom mislimo da je šmizla, a to ne izgovorimo.
Ako vidimo neku lošu stvar, naravno da treba da kritikujemo, ali osobi u lice, ne iza leđa. U Bhagavad giti se navodi da je istinoljubivost nazvati lopova lopovom.

Objavio/la oBloze prije 6 godina 10 mjeseci #

to vec ima smisla, posebno drugi dio pojasnjenja. to znaci da ako otvoreno kazemo nesto sto je lose kao djelo, a da pri tome jasno znamo da je nase vidjenje istinito - onda, cak stavise, trebamo to i reci? jesam li sada ispravno razumjela?

Objavio/la Slovka prije 6 godina 10 mjeseci #

Da, da, baš trebamo reći...ali direktno, toj osobi, u formi konstruktivne kritike.
E sad, ne može se za sve reagovati, niti se svakome može reći, pogotovo ako nas neće čuti ili ako mi nismo osba koja to treba reći. Ali ako nas taksista proba odvesti na Baščašriju preko Vogošće, naravno da ćemo reagovati.
Razlika je u tome što se u postu govori o tome da loše, često potpuno crno mislimo o pojedincima...ali ako to ne izgovorimo na glas, pogotovo ako pojedinca naglas proglasimo crnim, osudimo njega a ne loše djelo, ako to pogotovo radimo u formi trača i prikupljanja ljudi za našu stranu...e to je onda loše. S druge strane, ako nešto lijepo pomislimo (recimo željeli bismo nekome odnijeti narandže u bolnicu i brinuti se za njega, a to ne stignemo, z to se po Šrimad Bhagavatamu ubiru plusevi, mali, ali plusevi.

Objavio/la oBloze prije 6 godina 10 mjeseci #

sad razumijem :)

Objavio/la Slovka prije 6 godina 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: