Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Citati koji žele doći do jedne osobe

post objavio/la oBloze prije 10 godina 5 mjeseci na blogu DRAGI B(l)ože...

Komentari na post

 

Sorry bayb, no "nije kome je namijenjeno, nego kome je sudjeno" :-)

"... Takve velike duse su veoma rijetke..."

Objavio/la ReaLupus prije 10 godina 5 mjeseci #

Mislim da vecina onih koji svracaju ovdje znaju veoma malo o tvojoj religiji. Mene licno veoma zanima, ako ti nije problem napisati neke osnovne postulate ili nas uputiti na neku stranicu? ovi svi citati su divni i podsjecaju pomalo na sufije, cini mi se da su duhovni aspekti svake religije jako bliski, ali se sami postulati razlikuju.

mene malo zbunjuje cinjenica da ti uvijek spominjes jednog Boga - a i izjasnjavas se ko Bhakta - koji( po wikipediji) ipak imaju više božanstava - Different traditions of bhakti in Hinduism are sometimes distinguished, including: Shaivas, who worship Shiva and the gods and goddesses associated with him; Vaishnavas, who worship forms of Vishnu, his avatars, and others associated with; Shaktas, who worship a variety of goddesses.

Nadam se da neces zamjetiti na pitanju;)

Objavio/la Gost_3792 prije 10 godina 5 mjeseci #

Rea***Hajd kad si ime bloga promijenila, barem ostani Rea :) Malo ćeš mi pojasniti ovaj komentar...može?
Gost***MEni je ovo odlično pitanje, nema se tu šta zamjeriti. Više o svemu ću pisati u narednim postovima, odavno sam planirala, ali sad je nekako vrijeme za to.
Što se tiče ovog drugog, amlo je iscrpniji odgovor, ali evo, pokušat ću, nadam se da će biti razumljivo.
Riječ bhakta ima izvor u sanskritskoj riječi BHAKTI, koja se odnosi na čistu i nemotiviranu ljubav prema Bogu. Bhakta je jako rijedak, ali eto, mi koji se trudimo razviti tu ljubav, se između sebe nazivamo tako.
Bog je jedan, inače ne bi bio Bog, tj. ono što se pod pojmom Bog podrazumijeva. Kada bi bila dva izvora svega, stvoritelja, vrhovne osobe...onda to ne bi bio Bog.
Hinduizam je naziv za sve religije koje su Muslimanski osvajači susreli nakon rijeke Sind/Ind...pa su govorili Indusi, Hindusi...U Indiji ima na stotine religija, mahom politeističkih kao što je to Hinduizam. Zapravo, VEde objašnjavaju da u materijalnom svijetu postoje razni planetarni sistemi (rajski, zemaljski, pakleni) i shodno tomee bića koja tamo žive. Na rajskim planetama žive bića viša od čovjeka, bića čija su tijela ponekad sačinjena od čiste inteligencije. Oni su jako pobožni i neki od njih imaju važne funkcije u materijalnom svijetu, Surya je recimo zadužan za sunce, Soma za mjesec, Vayu za vjetar...To su smrtna bića...ali recimo Hindusi ( i stari Grci, Egipćani i slično...) obožavaju tako pojedine smrtnike za neke materijalne dobrobiti koje im trebaju (novac, zdravlje)...U VEdama se ta bića nazivaju DEVATE, što je malo nespretno prevedeno kao polubogovi i njih mahom obožavaju Hindusi.
Kada je Bog stvorio svijet, dao je VEde kao upute ljudima kako sretno živjeti i vratiti se nazad Bogu, u duhovni svijet. Bhagavad gita, koja je najvažniji dio VEda, oštro osuđuje obožavanje bilo koga osim Vrhovnog Bića, Višnua/Krišne. U Indiji se to naziva Vaišnavizam ili Višnuizam i to je najstarija monoteistička religija na svijetu, upravo zasnovana na poruci Bhagavad gite, koju je izgovorio sam Krišna.
Kao što to obično biva u ljudskom društvu, to se izvorno znanje gubilo i dolazili su poslanici koji su ti objavu vraćali ljudima. Ponekad su poslanici i reformirali ta učenja. 1534. u Zapadnom Bengalu pojavio se Sri Caitanya Mahaprabhu i donio proces povratka Bogu za ovo doba, opet zasnovan na Bhagavadd giti-vrlo jednostavno pjevanje Božjih imena. To je posljednja objava u Vaišnavizmu. Tako je nastao sankirtan pokret koji je zasnovan na pjevanju Hare Krišna mantre. ŠEzdesetih godina prošlog stoljeća, AC Bhaktivedanta Swami Šrila Prabhupada je to učenje i taj pokret donio na zapad...što je poznato kao Hare KRišna pokret.

Objavio/la oBloze prije 10 godina 5 mjeseci #

Što se tiče sufizma, ima sličnost, a najveća je ta nemotivirana predanost, koja nema interesa, čak ni za sretnim životom u raju i slično. Vaišnave samo žele služiti Krišnu, u tome nalaze najveću sreću i nije im važno da li će biti u raju ili u paklu. Poznata je jedna molitva gdje se Bhaktivinod Thakur moli samo da se uvijek može sjećati Krišne, makar to bilo i u paklu.
Najvažnije pravilo je UVIJEK SE SJEĆATI KRIŠNE/BOGA I NIKAD GA NE ZABORAVITI.
VAišnave uvijek ovise samo o Krišninoj milosti, samo se njemu obraćaju za utočište, samo Njega obožavaju...

Objavio/la oBloze prije 10 godina 5 mjeseci #

Odlicno!Hvala! Nisam imala pojma... Stvarno interesantno, mnogo se paralela moze povuci sa islamom, Devati dodju kao evlije u islamu. a i postoji hadis da ce u svakom stoljecu Allah dz.s slati po jednog "obnovitelja vjere" pa ima i ta paralela. Sjecam se nekad da sam citala opis ovih svjetova, a i tu imaju paralele;) Ukratko - oduevljena sam i daj jos, kad stignes:D pokusacu i sama naci, sad me bas zainteresova, ja trenutno i ne vidim nikakve razlike...Allah dz.s. - Bog - Vrhovni Stvoritelj, kako god, je slao 313 poslanika...sasvim je logicno da ih je bilo i na najvecem potkontinentu
kakav je inace stav prema drugim monoteistickim religijama? a apsolutna ljubav je svakako jedini pravi put

hvala jos jednom

Objavio/la Gost_3792 prije 10 godina 5 mjeseci #

Što se tiče drugih monoteističkih religija, zapravo postoji samo jedna religija, a to je predanost Bogu. NEko ga zove Allah, neko Jahve...ali svi se molimo istom Bogu. Svako slijedi svoju objavu, i one se razlikuju u skladu sa vremenom, mjestom i oklonostima objave. Muhamed a.s. i Isus/Isa a.s. se smatraju velikim čistim bhaktama i poštuju u skladu sa tim.
Ima jako puno sličnosti između svih religija (izvornih). Postoje i neke razlike, ali ako shvatimo da je Bog jedan, a da smo mi njegovi vječni sluge, razlike nestaju, među vjerama, nacijama, ljudima, pa čak i životinjama :)
To je ono što me uvijek najviše oduševljava u Svjesnosti Krišne: što nije važno ništa izvanjsko, samo ta čista predanost, nigdje ne piše da je onaj ko nosi sari bolji od onog ko nosi hidžab, da je Bosna nešto Bogu važnija od Aljaske. "Nikome ne zavidim, niti sam prema kome pristrasan. JEdnak sam prema svima. Ali onaj ko me služi s predanošću utemeljen je u Meni. Moj je prijatelj i Ja sam njegov prijatelj." (B Gita 9.29.)
Opisano je da je Vedsko znanje staro kao i sam Univerzum, tako da je opisan čitav vjerodostojan način prenošenja duhovnog znanja (guru-parampara ili učeničko naslijeđe). Bhagavad gita je (ne postoje tako stari naučni dokazi), još tada prvi put izgovorena, a zadnji put prije 5000 godina. Ostale monoteističke religije su puno mlađe.
Izvana svjesnost Krišne izgleda kao neki mističan indijski kult, sa čudacima koji u narandžastim plahtama skakuću po ulicama..ali to je vjerodostojan proces buđenja čovjekove uspavane ljubavi prema Bogu...
Što se evlija tiče, ja bih prije rekla da su Devate nešto kao Meleci.

Objavio/la oBloze prije 10 godina 5 mjeseci #

hvala ti, neprocijenjivo blago mi dajes :) nedostaju mi rijeci da opisem osjecaje...

Objavio/la alisacudesna prije 10 godina 5 mjeseci #

opet hvala:) Sad sam malo temeljitije procitala, danas su mi u ushicenju promakli detlalji - da, meleci. Bila sam nekad davno na jednom hare krišna "sijelu":D Sasvim slucajno...jos mi odzvanja i dan danas, a proslo je sigurno jedno 7-8 godina - hare krishna hare krishna krishna krishna hare hare...steta sto tad to neko nije objasnio ovako jezgrovito kao ti.

Objavio/la Gost_3792 prije 10 godina 5 mjeseci #

poslije svega, ostaje jedna najveca istina. kako god da se postavis i bez obzira odakle dolazis potrebna ti je ljubav. ovo mi je proslo kroz misli dok sam citala ovaj tekst. et..

Objavio/la MayaBosanSka prije 10 godina 5 mjeseci #

"Pravo duhovno razumijevanje znači shvatiti da je svako živo biće Božji sluga.<<

Tebi je ,izuzev odsutnosti ljubavi ,Pocela, u korijenu" najpotrebniji razum i razumijevanje ovih gluposti sto citiras i sa istima se poistovjecujes.

Koje samo blejanje ovcica i zatrpava Pocelo,dusu i razum!!

Objavio/la Gost_2733 prije 10 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: