Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

nadam se da ce ti bar ovo pomoći

post objavio/la merimasuljagic prije 11 godina 3 mjeseca na blogu LEKTIRE ZA PREPISANCIJU

Komentari na post

 

jebote pa ovde niš ne piše o mrvicama iz dnevnog boravka za lektiru

Objavio/la Gost_6195 prije 6 godina 2 mjeseca #

PAVAO PAVLIČIĆ: TROJICA U TRNJU

Bilješke o piscu:
Pavao Pavličić rođen je 1946. godine u Vukovaru. Njegova najpoznatija djela su Plava ruža, Stroj za maglu, Umjetni orao. Ovo mu je prva knjiga za djecu, a poslije je napisao još dvije: Zeleni tigar i Petlja.

Tema: Braco i Tut traže Hrvoja

Mjesto radnje: Trnje i Dugave

Vrijeme radnje: Ljeto

Glavni likovi: Tut, Braco i Hrvoje

Sporedni likovi: Biba, Cvik, dedek Solarić, Valentin, brkati, sestra Fanika, dr. Peterilić...
KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Braco:
-pametan
-razumio je Hrvojeve poruke
-hrabar u potrazi za prijateljem
-domišljat

Dr. Peterilić:
-drži se dogovora
´Zato što me je Hrvoje molio da nikome ne govorim o tome kad dođete.´
- rado će prenjeti poruku
-sluša što mu drugi govore

Glavni problem u djelu: Hrvojev nestanak

Vrsta djela: Dječiji kriminalistički roman

Kratki sadržaj:

Hrvoje, Braco i Tut žive u nezanimljivom zagrebačkom naselju Dugavama. Po cijele se dane igraju pucajući iz pištolja na napuštenom gradilištu. Hrvoje je morao otići u Trnje, naselje u kojem je nekad stanovao, nahraniti bakinog psa i mačka, jer je baka otišla u toplice. No više se nije vratio.

Svi su ga uzaludno tražili, a u isto vrijeme opljačkana je i banka u Trnju. Braco i Tut dali su se u potragu za Hrvojem. Svi su im u tome pomagali i uspjeli su mu ući u trag. Konačno su na bakinoj kući u Trnju ugledali znak koji je Hrvoje uvijek crtao. Dječaci su odmah znali da im Hrvoje želi nešto poručiti. Našli su ključ bakine kuće i ušli unutra. Ugledali su poruku i postalo im je jasno zašto se Hrvoje krije. Dječaci su primijetili čovjeka kojeg je opisao Hrvoje i počinje potjera. Neznanac im je uspio umaknuti i oni se vratiše kući. Sutradan su se uputili u napuštenu baraku, a iz nje je izašao neznanac koji im je jučer umaknuo. Dječaci su se uputili na policiju i sve su ispričali policijskom inspektoru. Vratili su se natrag u baraku i pronašli torbu punu novčanica. U tom trenutku pojavio se Hrvoje. Dok je pričao svoju priču na vratima barake pojavio se susjed Cvik i tetovirani. Pljačkaši su ih vezali i zakucali vrata barake izvana, no nisu daleko stigli. Vani je već bila policija u zasjedi. Dovela ju je Biba po Hrvojevoj uputi. Slavlju nije bilo kraja.

IVAN KUŠAN: UZBUNA NA ZELENOM VRHU


Bilješke o piscu:
Ivan Kušan: rođen je 1933.godine u Sarajevu. Objavio je dvije knjige novela, tri romana i šest romana za djecu i omladinu: Uzbuna na Zelenom Vrhu, Koko i duhovi, Domaća zadaća, Zagonetni dječak, Lažeš Melita i Koko u Parizu.

Tema: Krađa na Zelenom Vrhu
Mjesto i vrijeme radnje: Zeleni Vrh, poslije Drugog svjetskog rata
Glavni likovi: Koko, Žohar, Crni, Božo i Tomo
Sporedni likovi: Ivo, Mario, Kokova sestra i roditelji, Žoharova obitelj, obitelj od Crnoga, Božina obitelj, Tomičina obitelj, Emica

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Koko
-ponosan
-u svakom trenutku je znao ispravno postupiti
-ništa ga nije moglo omesti
-Koko je bio razočaran gradom nakon rata
-dobar prijatelj
Emica
-djevojčica iz susjedstva u koju su svi bili zaljubljeni
- svi su je smatrali ljepoticom
-imala je dugačak jezik
-preuzela je ulogu tješiteljice nakon teških događaja
-ne drži se obećanja

GLAVNI PROBLEM U DJELU: kriminal
VLASTITO MIŠLJENJE: Meni se ovo djelo svidjelo zato što je jako zanimljivo i zato što ne možeš znati što će se dogoditi sve do samoga kraja
VRSTA KNJIŽEVNOG DJELA: dječji kriminalistički roman (komplicirana radnja, napetost, iščekivanje, uzbuđenje, opasnost)


SADRŽAJ:

Na Zelenom Vrhu počinju se iz večeri u večer dešavati provale.Lopovi prvo ubiju psa a onda ukradu sve vrijedno – kokoši, svinje, kozu i dr. Rat je tek završio i policija ništa nemože učiniti jer ima pametnijeg posla. Zato dječaci Koko, Žohar, Božo,Crni i Tomo odluče sami otkriti lopove.Prvo sumljaju na starog Isaka jer jedino njegov pas nije otrovan, ali jedne noći nestane i njegova koza.Nakon toga lopovo opljačkaju Radićeve, čija je kći Emica bila prava ljepotica i svi su bili zaljubljeni u nju.Da joj se dodvore, ispričaju joj sve o lopovima i svojim poduhvatima. Odluče slikati lopove kad ih uhvate na djelu, ali nemaju fotoaparat pa ga „posude“ od pjesnika Marija. Emica sretne Tominog starijeg brata Ivu i sve mu ispriča.
On joj se naruga i ode. Sutra svi dječaci osim Crnog dobivaju prijeteće pismo s upozorenjem da se klone gluposti jer će nastradati. Jedino Crnom lopov nudi partnerstvo, a on to odmah odluči prihvatiti jer je puno puta mislio kako da se domogne novca bez imalo rada. Lopov dođe u dogovoreno vrijeme i Crni ga odmah prepozna. Lopov mu ne želi otkriti ime drugog jer je okrutan i opasan čovjek. Crnom da zadatak da sutra odvuče dečke što dalje od kuće Leibovih koju će sutra opljačkati.
Sve otkriva slučajno mali Tomo, koji je svog brata Ivu pratio i sve shvatio, samo još nezna tko je drugi lopov. Prati i dalje brata i saznaje strašnu istinu i odluči da će ta tajna zauvijek ostati samo njegova!
Emica je krala grožđe u tuđem vinogradu i tako skrivajući se , slučajno čula razgovor Crnog i Ive i tako i ona sve saznala. Odjurila je k Tomi koji je bio na groznim mukama, sve mu ispričala i saznala da i on sve zna. Odluče da će zajedno ići obavijestiti prijatelje. Tomo im sve ispriča, uto dođe Crni i dječaci nasrnu na njega, zavežu ga užetom, strpaju u bunker i odjure saznati tko je drugi lopov.Na kraju šume spaze dvije prilike s kravom i konjem, prepoznaju Ivu koji se popikne i padne, pa ga dječaci zarobe. Jedino mali Tomo trči dalje, hvata lopova jer mora potvrditi svoju sumnju da je lopov njegov tata!
Crni se osobodio, dojurio do šume i vidio pomahnitalog čovjeka kako tuče malog Tomu koji se od silnih batina onesvjestio.Tako nije vidio psa Bobija kako nasrće na lopova.Iza njega je dotrčao Crni i odlučio spasiti dijete od ludog brijača Mirka i tako se bar malo opravdati i iskupiti pred prijateljima.
Kad se mali Tomo probudio, saznao je od majke da mu Mirko nije otac nego očuh, a Ivo polubrat što mu je bilo jako drago.
Sve sretno završi, Mariju vrate fotoaparat koji im on pokloni i kaže neka ga prodaju i provedu par dana na moru.TITO BILOPAVLOVIĆ: PAUNAŠ

BILJEŠKE O PISCU:

Tito Pavlović je rođen 1940. godine u Novoj Gradiški. Objavio knjige za djecu i mladež: Paunaš, Kutija za male i velike igračke, Filipini iza ugla, Otmica Labinjanki. Za Paunaša je nagrađen republičkom nagradom ˝Grigor Vitez˝.

TEMA: Briga dječaka za svog malog prijatelja Paunaša
MJESTO I VRIJEME RADNJE: Dječakov grad, jesen
GLAVNI LIKOVI: dječak i Paunaš
SPOREDNI LIKOVI: Anica, Siga, Gricko,dječakova mama, golub Zirko
KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Dječak
- voli se igrati s praćkom
-dobro je gađao praćkom
-nikada nije htio pogoditi lastavicu
-brižan
-drugima nije htio dati svoju praćku
Anica
- dječaku je bila najljepša djevojka na svijetu
-imala je žute pletenice
- nije se htjela družiti s dječakom zato što je ubio Paunaša

Kratki sadržaj:

Bilo je to davno kad je dječak mogao hitnuti kamen iz praćke stotinjak i više metara. Točno bi kamen odletio na određeni cilj. Tad bi stari Martin izišao vani prijeteći mu sa štapom. Za njegovu praćku bi najbolja bila jedna vrsta automobilske gume. Pronalazio ju je na smetlištu Gavranićeve automehaničarske radionice. Nazivao ju je sirovom gumom. Pivarci i Potočani pravili su praćke od crne i crvene obične gume a dječak koji je pripadao Ciglarcima od sirove gume. Rašlje su bile najbolje od ljeskovine. Okrugli kamen je bio najbolji. I to je bilo sve o dječakovom načinu na koji pravi praćku. On je najbolje gađao praćkom. Bio je pravi praćkaš. Nije nikad ubijao lastavice jer se govorilo: „Tko ubije lastavicu, umrijet će mu majka“. Dječak je imao smeđeg goluba Zirka. Bio je običan i sa dječakom se uvijek igrao. Nije ni njih ubijao jer je mislio da neće biti dobar čovjek. Počela je jesen, i naravno škola. Cijelo ljeto je uz njega bila praćka. Jednog poslijepodneva Siga i Gricko su bili glavni na Malčanskom brdu. Zatražili su od njega praćku. Anica žutih pletenica je rekla da im neda praćku. I nije im dao. Tad su mu pokidali čitanku. Mesar Baždar je imao mesnicu u visokoj zgradi. Bila je zatvorena. Pogledao je gore visoko i ugledao malog goluba. Napeo je praćku da ga uplaši. I…Pogodio ga je. Počeo je plakati. Uzeo je malog, sitnog, nedužnog goluba i odlučio ga pokopati. Dok je kopao malu rupicu naišla je Anica. Kad je ugledala mrtvog golubića dječaka je nazvala ubojicom. Okrenula se i otišla. A dječak koji je tako silno volio Anicu sa velikim krupnim suzama na očima pokopaše golubića i tužno otiđe plačući.

A.S.PUŠKIN: BAJKA O RIBARU I RIBICI


BILJEŠKE O PISCU:
A.S.Puškin veliki je ruski pisac, rodio se u Moskvi 1799. godine. I trideset osmoj godini umro je od rana zadobivenih u dvoboju. Napisao je djela koja su stekla veliku slavu: Kapelanova kći, Boris Godunov...
TEMA: Zlatna ribica
MJESTO I VRIJEME RADNJE: more i dvoru; ljeto
GLAVNI LIKOVI: Ribar i ribica
SPOREDNI LIKOVI: Starica, sluge, lude
KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Ribar
-pustio je ribicu, a nije tražio ništa za uzvrat
- pričao je o tome kako je vidio ribu koja priča
-ribu je tražio ono što je htjela starica

Starica
-pohlepna
-rekla je ribaru da je budala kada nije tražio otkup od ribice
- prema starcu se odnosila ka o prema sluzi

GLAVNI PRPBLEM U DJELU: Starica nikada nije bila zadovoljna, ništa joj nije bilo dovoljno. Što je imala više to je htjela još više od toga.


Kratki sadržaj:
Na obali mora živjeli su starac i starica. Starac je lovio ribe, a njegova žena je prela pređu. Jednog dana je starac lovio ribe i uhvatio je zlatnu ribicu koja govori. Ribica je molila starca da je ne ubije, već je pusti natrag u more, a ona će njemu ispuniti njegove želje. Starac ju je pustio u more, ali nije ništa tražio od ribice. Kad je ribar to ispričao svojoj ženi ona ga je grdila i nazvala prostačinom i budalom i tražila da od te ribe traži novo korito. Kad je to dobila, tražila je novu kuću, željela je biti moćna vlastelinka, a zatim i svijetla carica. Živjela je u dvorcu, imala je sve što je poželjela dok je svoga muža poslala da radi u staji. Na kraju je željela biti vladaricom mora i da joj zlatna ribica služi. Ribica se na to razljutila i ništa nije na tu želju odgovorila, a kada je ribar došao kući, našao je opet svoju kolibu, ženu i prepuklo korito.

MILIVOJ MATOŠEC: STRAH U ULICI LIPA

TEMA: Zgode i nezgode dječaka iz Ulice Lipa
MJESTO I VRIJEME RADNJE: Ulica Lipa; lipanj

GLAVNI LIKOVI: Mungas, Šapica, Cvrkutalo, Veselonozac, Praporac
SPOREDNI LIKOVI: mama, dječaci iz druge ulice, prodavač, Veliki Tom i Tugoljub Prvi
KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Mungos
-grub
-bio je jednostavno odjeven
-bio je neljubazan prema družini iz Ulice Lipa
-sprijateljio se s Tugoljubom

Veliki Tom
-shvaća dječje probleme
-bio je liječnik kojeg su doveli da spasi Tugoljuba
-volio se šaliti s djecom
-bio je Latičin ujak
GLAVNI PROBLEM U DJELU: Novi dječak u Ulici lipa.


Kratki sadržaj:
Jednog dana u Ulicu Lipa je došao Mungos Nevada i unio strah u ulicu. Natjerao je družinu da mu ispunjava sve želje. Mungos je boravio u Alkibijadovu podrumu. Družina se odlučila suprostaviti Mungosu. Mungos je jednog dana našao Tugoljuba Prvog u podrumu. Malo kasnije Tugoljubu se pogorša zdravlje, a Mungos otrči po Velikog Toma koji je doktor. Veliki Tom je smjestio Mungosa i Tugoljuba Prvog u svoju kuću. Mungos je Velikom Tomu ispričao kako je pobjegao od kuće zato što je morao ići na popravni iz fizike i matematike, pa je zato mislio da ga nitko ne voli. Veliki Tom je pomirio družinu i Mungosa.


IVAN KUŠAN: KOKO U PARIZU

TEMA: Dogodovštine Koka i Zlatka u Parizu
MJESTO RADNJE: Pariz


VRIJEME RADNJE: ljeto
GLAVNI LIKOVI: Koko, Zlatko i ujak Pokle
SPORDENI LIKOVI: Marie, Katsarida, Jean Michel, Alles i Nikolas
KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Koko
-žudi za pustolovinama
-ponekad je plašljiv
-imao je 13 godina
-stalno je bio gladan

Marie
-uvijek je snalažljiva
-voli čitati špijunske filmove
-bila je jedna od najhrabrijih osoba u ovom romanu

GLAVNI PROBLEM U DJELU: Svi žele imati sliku Mona Lise


Kratki sadržaj:
Na početku romana saznajemo da Koko s prijateljem Zlatkom putuje u Pariz, gdje živi Zlatkov ujak Poklepović, slikar kojeg Francuzi zovu Pokle. Prije odlaska u Pariz, Zlatko, koji je već bio u Parizu, pričao je Koku strašne priče o Parizu, pa ga je zastrašio. Prestrašeni Koko ipak sa Zlatkom sretno avionom dolazi u Pariz gdje ih dočekuje Zlatkov ujak slikar Poklepović.

Slikar Koka i Zlatka odvodi u svoj skroman stan, gdje im pokazuje čuvenu sliku Mona Lise. Prvi izlazak u Parizu bio je u brijačnicu, iako je Koko htio vidjeti poznate znamenitosti grada Pariza. Koko je primijetio neke nepoznate osobe koje bježe preko terase u crvenom automobilu pa ih je pratio, ali se nažalost izgubio. Dječaci Jean i Michel željni avanture otmu Koka misleći za njega dobiti otkupninu. Koko im je rekao da je siromašan i spomenuo je sliku Mona Lise. Jean i Michel traže od Zlatka da im za otkup Koka donese sliku. Zlatko je donio sliku, ali su i njega oteli. Koko i Zlatko uspiju pobjeći otmičarima noseći sa sobom sliku. Djevojčica Marie Clevere, kći poznatog novinara i njezin prijatelj Katsarida Somais, sin bogatog brodovlasnika, prate Koka i Zlatka. Katsarida je smatrao da njegov otac želi na svome brodu imati sliku Mona Lise, a Marie je iz očevih članaka saznala da je slika nestala. Slikar Pokle trebao je sliku donijeti na snimanje filma “Slika za milijardu”, ali kako je slika nestala, on se htio baciti s Eifelovog tornja.

U potrazi za slikom Mona Lise svaki od likova odlazi najprije u stan slikara Poklea, a nakon toga u stan gospodina Somaisa, gdje svatko iznosi svoj razlog zbog čega je htio tu čuvenu sliku. Zajednički prijatelj, bivši bogalj, želio je razgovarati s Kokom, pa je on trčao beskrajnim stepenicama i probudio se.

Sve to je u stvari bio san dječaka Koka koji je pod utjecajem Zlatkovih priča bio jako uzbuđen i prestrašen, uhvatila ga je groznica i utonuo je u duboki san.

MIRO GAVRAN: ZALJUBLJEN DO UŠIJU

Bilješke o piscu:
Miro Gavran rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Djela su mu prevedena na 25 jezika. Dobio je 20 književnih nagrada, među kojima i „Central European Time“ koja se dodjeljuje u Budimpešti za najboljeg srednjoeuropskoga pisca. Napisao je sedam knjiga za mlade: „Svašta u mojoj glavi“, „Oproštajno pismo“, „Kako je tata osvojio mamu“, „Zaljubljen do ušiju“, „Sretni dani“, „Pokušaj zaboraviti“ i „Profesorica iz snova“. Gavranje najizvođeniji hrvatski suvremeni pisac. Neke od njegovih predstava su: Muž moje žene, Nora danas, Zabranjeno smijanje. Također se ističe biblijska trilogija: Judita, Krstitelj i Poncije Pilat


Mjesto radnje: Nova Gradiška i Zagreb
Vrijeme radnje: Jedna školska godina
Tema radnje: Ljubav Maria i Lane

Ukratko prepričaj:

Nakon što Mario krene u 5. razred, njegovi roditelji počinju raditi gluposti: mama počinje piti alkohol, a tata trčati za mlađim ženama. Kako bi svatko od njih postigao nešto više, sele se u Zagre. Iako zbunjen u novom gradu, Mario pronalazi nove prijatelje. U siječnju Mario svaća da je zaljubljen u Lanu. Mario pokušava impresionirati Lanu, te se pridružuje školskom časopisu. Lana tada stječe još lošije mišljenje o Mariu jer misli da je neodgovoran jer nije donio svoj sastavak za školski časopis. Kada pomisli da je Grga zaljubljen u Lanu i da hodaju, Mario počne skupljati loše ocjene kako bi oduševio Lanu kojoj se to nimalo ne sviđa. Kada mu roditelji sve oduzmu i kažu mu da je u kazni, on bježi baki u Novu Gradišku i ostavlja Lani pismo, koje mu ona uzvraća. Vraća se u Zagreb, ispravlja ocjene te mu Lana ponudi da mu bude cura, a on to prihvati i tako sve lijepo završi.

Opiši Marijev odnos s prijateljima i roditeljima

Iako su se njegovi roditelji u početku svađali, on im pomaže da se pomire i objašnjava im da nema smisla da se svađaju. Nije se priklonio ni mami ni tati već je ostao zajedno s oboje roditelja i jednom i drugom pomagao da se rješe svojih problema.

Mario je isto tako čim je došao u Zagreb pronašao prijatelje- Olivera i Pavu. Jako mi se svidjelo što Mario ništa ne sakriva svojim prijateljima, već s njima razgovara o svemu, o ljubavi, filmovima, stripovima i svim problemima. Oliver i Pavo su sve rekli Mariu, i kad je Grga rekao da bi bilo bolje da ga nema i kada su mislili da Lana hoda s Grgom. To mi se sviđa jer su mu to rekli iako su znali da bi ga moglo povrijediti, a nisu skrivali ili ga ogovarali iza leđa.

Opiši Marijevo mišljenje o ljubavi i prijateljstvu

Mario misli da je ljubav nešto jako neobično kao što i kaže u prvom poglavlju knjige-„Ta ljubav je zaista čudna pojava. Posve mi je izmjenila život i više ništa nije kao prije. “. Pomalo mi se ne sviđa ovo njegovo razmišljanje o ljubavi zbog toga što previše oponaša odrasle, kao i svog oca. To se pokazuje u zadnjem odlomku knjige: „… jer moj tata uvijek kaže da od svih poklona na ovom svijetu žene najviše vole kad im poklonimo brak“. Dječak ima 11 godina i već razmišlja o braku za što je zaista prerano. Pokazuje da mu je jako važno prijateljstvo što se i vidi kada se u svakoj odluci dogovara s prijateljima

Citiraj i objasni pouku:

„Ja sam Slavoniju ostavio zbog ljubavi prema mami. Ja mogu biti sretan tamo gdje je ona sretna- objasni tata.
Ti si Slavoniju ostavio zbog mame, a ja sam je spreman ostaviti zbog Lane.“

Ovo pokazuje kako je Mario jako zaljubljen u Lanu i kako će ostaviti sve, svoj rodni kraj i sve kako bi bio s Lanom, a pouka je da se ponekad moramo odreći nečega za nekoga, tj. da nemožemo imati „ovce i novce“

„Molim te vrati se u Zagreb, ispravi jedinice, postani opet uzoran učenik kao nekad pa ćemo porazgovarati o našoj ljubavi. Prije toga neću s tobom ni jednu riječ progovoriti, a ovo pismo bit će jedini dokaz da te volim“.

Ovo pokazuje kako ništa nećeš postići s jedinicama i slabim ocjenama i da nikog nećeš osvojiti nekoga ako te ona/on nevoli onakvog kakav si zaista, a Mario je zaista bio uzoran i dobar učenik.


ZLATKO KRILIĆ: Zabranjena vrata
Bilješke o piscu:

Zlatko Krilić je rođen 1955. g. u Osijeku. Osim ove knjige napisao je
i ova djela: Prvi sudar, Početak plovidbe, Veliki zavodnik, Zagonetno
pismo, Kazalište lutaka i drugi igrokazi, Jaje, Hod, Krilate lutke,
te knjigu za odrasle Živi pijesak. On piše i za kazalište, radio, televiziju,
kao i scenarije za crtane i igrane filmove. S uspjehom se okušao kao
kazališni redatelj.

Mjesto radnje:

Bolnica

Likovi:Dugi, Sanja, Anđelak, Lidija, Denis, Marko, sestre i
doktori…


Kratki sadržaj:
U bolnici postoje vrata za ženski odjel. Dugome je bolnica šašava,
dešavaju mu se dogodovštine. Dugi svaku noć bježi na ženski odjel
jer je tamo njegova ljubav, Lidija. Od tog Duginog stalnog bježanja na
ženski odjel vrata su se počela zaključavati. Dugi je htio izaći iz bolnice
na jedan dan da bi mogao ići na tulum, ali ga doktori nisu pustili.
Denis je bio ljubomoran na Dugog i zato mu je bilo drago kada ga doktori
nisu pustili da ide na tulum. Dugi je rekao Denisu da će on otići na tulum i
pokazati će mu slike, ali ako mu to uspije onda će smjeti zapaliti Denisov
bicikl. Drugi dan Dugi je donio slike sa tuluma, ali je rekao da će Denisu
jednom iznenada zapaliti bicikl. Denis je stavio šalice iznad vrata i tako
se osigurao. Dugi je tu istu noć došao, a šalice su popadale po podu i
napravile veliku buku. Sestra Gertruda dolazi živčana sa dječjeg odjela
da vidi kakva je to buka. Dugi opet kroz zaključana vrata bježi na ženski
odjel. Zbog toga je sestra Ivanka dobila premještaj na dječji odjel,
a Gertruda je prešla na rad sa mladeži. Dugi je rekao sestri Ivanki da će
joj ispuniti tri želje jer je zbog njega dobila premještaj. Sestra Ivanka je
rekla Dugome da pobjegne na ženski odjel kada dežurna sestra bude
Gertruda. Tako je i napravio. Nabavio je fotoaparat, bocu vina, dvije čaše
i tablete za spavanje. Sestri Gertrudi je podmetnuo tablete za spavanje u
kavu, a u ruku joj je stavio polupraznu bocu i čašu, te je Anđelak sjeo kraj
nje. Dugi ju je slikao i ostavio sliku na stolu. Tada je pozvao sve da idu na
ženski odjel, te su još i proslavili Dugin odlazak iz bolnice. Sestra Ivanka
je bila zahvalna Dugome jer su se sestra Gertruda i ona opet zamijenili za
radna mjesta.Analiza likova:
Dugi
Snalažljiv, mudar, dobronamjeran, odlučan, jakog karaktera,
dobrog srca, drži do svoje riječi, zaljubljen do ušiju …

Sanja
Lijepa, draga, pametna, mudra, zaljubljena u Anđelka.

Lidija
Snalažljiva, dobra, lijepa…

Anđelak
Mudar, sramežljiv, osjetljiv…

Denis
Lakovjeran, ljubomoran, bojažljiv…


Sanja Pilić MRVICE IZ DNEVNOG BORAVKA


Tema
Razlike raspoloženja ljudi kad raspolažu novcem ili su u besparici
Kratak sadržaj
Janko je najmlađi član jedne simpatične i neobične zagrebačke obitelji koja je u problemima zbog nestašice novaca. Najveća tragedija je kad im se pokvare hladnjak i bojler, a mama dobije živčani slom kad god treba nešto platiti. Janko želi postati novinar a u školi mu je dosadno jer sve zna, odlikaš je. Jedino što ne voli je učenje pjesmica napamet. Odluči napraviti robota i time se proslaviti.
Nakon dugo vremena otac dobije posao da napravi pet tisuća komada nakita pa se svi tješe kako će uskoro postati bogati. Janko dobiva pisma sa ružinim laticama za koja misli da mu ih šalje Morana u koju je zaljubljen, što se na kraju i bude točno. Sa dečkima iz razreda osniva Klub slavnih muškaraca i tajno se sastaju da naprave plan predstave za kraj školske godine u kojoj će svatko od njih pokazati svijetu u čemu je najbolji.
Nakon što se izredaju kvarovi po kućanskim aparetima, roditelji padaju u depresiju i ne vjeruju da će se Finac pojaviti na vratima da preuzme naručen nakit za prodaju. I Janko je nervozan kad se priča o novcu jer zna da je to jedini problem u njihovoj obitelji.
Zbunjen je promjenom ponašanja susjede Sović i bude mu je žao, polako svima otkriva da radi na Robotku pa i njoj.Zbunjen je i svojom zaljubljenošću jer ga tjera da se stalno pere što on inače mrzi, a Morani izjavljuje ljubav parizerom i ne zna gdje griješi kad vidi njenu reakciju. Kad je počeo pisati za "Modru lastu", počeo je zarađivati. I Finac se pojavio pa su konačno bili bogati. Tata je kupio kombi i puno odjeće za svih. Robotko je napokon završen i orobotio se (rodio se), progovorio i puno naučio u malo vremena. Svi su se iznenadili. I Morana je upoznala Robotka u kojeg se odmah zaljubila, a zaljubljena je i u Janka.
Predstava je na kraju školske godine bila savršena, Sve se lijepo završilo, svi su bili zaljubljeni, imali su novaca i bili su sretni.
Kompozicija
Uvod: Janko opisuje obitelj i probleme s novcem
Zaplet: Odluka o pomaganju obitelji zaradom od pisanja za "Modru lastu"
Vrhunac: Đozef napokon zaradi novac i donosi sreću obitelji
Rasplet: Svi se planovi ostvare, novac i ljubav su tu, ljetovanje nije izostalo.
M. Twain DOŽIVLJAJI HUCKLEBERRYJA
FINNA


Bilješke o piscu:
Mark Twain rođen je 1835. god. na Floridi u državi Missouri. Umro je 1910. god. Neka od njegovih djela su: Kraljević i prosjak, Doživljaji
Huckleberryja Finna.
Mjesto radnje:
Otok, Ilijanska obala
Vrijeme radnje:
Ljeto
Likovi:
Fin, crnac, Tom, Douglas, tata, Bames, Joe, Harper, Ben, Huck…
Kratki sadržaj:
Dječak Huck imao je pijanog oca kojega je viđao jednom tjedno. Imao je prijatelja Toma Sawyera sa kojim se je puno družio. Njih dvoje su htjeli osnovati razbojničku bandu. Jedne noći je Huck Fin pomogao crncu Jimu da pobjegne. Došli su na jedan otok gdje je Huck bio kod jedne obitelji, a Jim je bio na splavi. Huck je našao Jima i plovili su dalje rijekom tražiti Cairo. Kada su vidjeli da bezvrijedno traže dogovorili su se da će se vratiti doma i reći istinu. Kada su nakon dugog putovanja došli u grad Jima su zarobili. Kada su to saznali Tom i Huck probali su ga osloboditi, ali bez uspjeha. Prije smrti gospođica Watson oslobodila je Jima ropstva.

Citati iz knjige:
"Mislio sam o našem putovanju niz rijeku i za sve vrijeme bio mi je Jim pred očima. Na danu i u noći, nekad na mjesečini, nekad u buri, a mi plovimo, i razgovaramo, i pjevamo, i smijemo se. Nisam se mogao sjetiti bilo čega što bih mu mogao zamjeriti, nego posve obratno. Gledao sam ga kako drži moju smjenu poslije svoje, umjesto da me zove, kako bih ja mogao dalje da spavam... i kako mi je uvijek govorio dijete, i ugađao mi, i kako je za mene činio sve čega bi se sjetio i kako je uvijek bio dobar; i najzad se sjetih kako mi je bio zahvalan kad sam ga spasio rekavši onim ljudima da na splavu vladaju velike boginje..."
"- Slušaj, Jime, govori li mačka kao što govorimo mi?
- Ne, mačka ne govori.
- Dobro, a krava?
- Ne, ni krava ne govori.
- A govori li mačka kao krava, ili krava kao mačka?
- Ne, ne govori.
- Prirodno je i pravo da svaka od njih govori drugačije, je li?
- Razumije se.
- I zar onda nije prirodno i pravo da mačka i krava govore drugačije nego mi?
- Sasvim je tako.
- Dobro, a zašto onda ne bi bilo prirodno i pravo ako jedan Francuz govori drugačije nego mi? Odgovori mi na to!
- Je li mačka isto što i čovjek, Huck?
- Nije.
- Dobro, onda mačka i ne može da govori kao čovjek. Je li krava isto što i čovjek! - je li krava isto što i mačka?
- Ne, ona nije ni jedno ni drugo.
- Dobro, onda krava ne može da govori ni kao čovjek ni kao mačka. A je li Francuz čovjek?
- Jeste.
- E lijepo! Zašto onda ne govori kao čovjek? Dovraga! Reci ti meni to."


Mark Twain - Pustolovine Toma Sawyera


Bilješke o piscu:
Američki književnik Mark Twain, pravim imenom Samuel Langhorne
Clemens, rođen je 30. studenoga 1835. Neko je vrijeme bio brodar na
Mississipiju, kopač zlata, a bavio se i novinarstvom. Godine 1853. odlazi
na istok, u potrazi za poslom, i radi u tiskarama u New Yorku,
Philadelphiji, Washingtonu, St. Louisu. Umro je 21. travnja 1910. godine.
Poznata su mu djela: Pustolovine Toma Sawyera, Život na Mississipiju,
Pustolovine Huckleberryja Finna, Ukradeni bijeli slon, Tajanstveni stranac,
Jenki iz Connecticuta na dvoru kralja Arthura.

Kratak sadržaj:
Jednog dana se Tom Sawyer igrao sa svojim prijateljom.Tom je dobio zadatak od tetke da ofarba ogradu. Tom je jedva povlačio četku po ogradi jer mu je to bilo veoma mrsko. On to nije htio raditi ali je morao a ograda je bila povelika. Posto je kuca bila pokraj puta prođe jedan dječak. Upita Toma da li on može da malo farba ogradu. Tom mu je to dopustio jedino ako mu ovaj dadne kliker. Dječak je pristao i uzeo četku. Naišlo je još dječaka i on je od svih uzeo po nešto a zauzvrat davao im je da ofarbaju jedan dio ograde. Tako je Tom brzo ofarbao ogradu te zaradio mnogo klikera, praćku, sličice i još mnogo sitnih stvari koje je uvijek imao u svom džepu. Oni su se igrali pirata.

Jednom je primjetio da neki čovjek pljačka brod. Tom je to vidio i odmah je to prijavio policiji. Ubrzo su ga uhvatili i kriminalac je bio ljut na Toma. Htio mu se osvetiti. Međutim, kriminalac pobježe prije presude. Jednom prilikom učitelj povede razred u kojem je bio Tom u spilju. Tom i Hack se ubrzo odvojiše od drugih te ušli u potpuno drugi kraj pećine. Nisu ni slutili da se tu krije pljačkaš kojeg je Tom prijavio. Međutim, Tom je primjetio da im se pljačkaš približava. Pošto je imao u ruci svjeću počeo je da pravi rukama razne sjene koje su se oslikavale na suprotnom dijelu pećine. Tako se pljačkaš uplašio te pobježe glavom bez obzira. Tako su Tomovi dani prolazili i jednom je čak sa Hakom pobjegao ne bi li ih svi iz grada tražili jer su mislili da su Hack i Tom mrtvi. Razlog tome je da je Tom bacio svoju odjeću u rijeku. Danima je trajala potraga za Tomom i Hakom a oni su samo sa druge strane obale nijemo posmatrali brodove koji su tražili njih. Ubrzo se Tom sažali na svoju tetku koja je patila za njim, a prethodno im se trebala održati sahrana. Tom i Hack se odaše te svi veselo odoše svojim kućama.

Glavni lik: Tom Sawyer

Analiza glavnog lika
Tom je vrlo interesantan lik. On je symbol sve djece svijeta. On predstavlja sve ono za čim dječaci žude dok su u školi, na ulici ili čak u spilji. Tomu nikad ne može biti dosadno a i kad mu je dosadno on dosadu pokušava uništiti. To se najbolje vidi na primjeru kada je od farbanja ograde napravio čak i veoma vrijednu nagradu za njega.
Tom Sawyer (pravo ime Thomas Sawyer) nije imao majku, pa se o njemu brinula majčina sestra, koju je on zvao teta Polly. On je vrlo neposlušan prema njoj i ponekad joj laže, ali je i pustolovna duha te dobar, pametan i plemenit. Korištenje njegova pravog imena često mu je značilo nesreću (osobito u školi, gdje je često dobivao batine od učitelja).

Sporedni likovi:
* Hucklebery Finn je sin pijanca. Njegova je odjeća sva u dronjcima i ne ide u školu, no, unatoč tome, plemenit je i dobar.
* Becky je plašljiva djevojčica koja se ponekad naljuti na Toma, koji se u nju zaljubio.
* Mary je Tomova starija rođakinja, i kći tete Polly. Odlična je učenica koja je na vjeronauku jednom osvojila Bibliju.
* Sid je Tomov mlađi polubrat.
* Indijanac Joe je ubojica i kriminalac koji je prevario Muffa Pottera.
* Teta Polly je preuzela brigu za Toma kad mu je majka umrla i otada od njega pokušava napraviti pristojnog dječaka, pa mu često daje batine.
* Muff Potter je naivni pijanac koji je smatrao da mu je Indijanac Joe prijatelj.

Mjesto radnje: obala rijeke Misisipi

Ideja: čovjeku je potrebno društvo, veselje, radost ali ne i da to činimo kako bi druge povrijedili

Tema: djetinjstvo Toma Sawyera


J.Verne 20 000 MILJA POD MOREMBilješke o piscu:Jules Verne (1838. – 1905.) je bio slavni francuski pripovjedač i ostavio jepuno djela za mladež: 63 romana i 18 novela pustolovnog, znanstvenog iznanstveno-fantastičnog sadržaja. Polovicu toga čine knjige o moru.U svojim je djelina predvidio mnoge tehničke izume koji su danas dio našestvarnosti i naše tehnologije. Temeljna misao toga velikog sanjara je:"Sve što jedan čovjek može zamisliti, drugi ljudi to mogu ostvariti."Mjesto radnje:U morima i oceanima

Vrijeme radnje:1866. godina

Tema:Kapetan Nemo, Nautilus, posada i tri nesretna putnika (Aronnax, Conseil,Ned Land) doživljavaju mnoga čuda i nevolje putujući pod morem.

Ideja:Mobilis in Mobili (pokretno u pokretnom)

Kratki sadržaj:Kapetan Faragut pozvao je gospodina Aronnaxa da ide s njim naputovanje u potrazi za morskom nemani. Kada su putovali naišli sužna neman. Brod je udario u tajanstveni predmet i gospodin Aronnax,Conseil i Ned Land su ispali iz broda. Pali su pokraj nemani tj. podmornice,a neki morski ljudi su ih grubo odveli u tu podmornicu. Tu su se sprijateljilii počeli pričati o pustolovinama što su ih doživljavali. Putovali su podmorima i ustanovili da se podmornica zove Nautilus, a da se kapetan zoveNemo. Tada su gospodin Aronnax i njegovi prijatelji saznali od Nema da seiz mora dobiva hrana, papiri, zavoji i još mnoge stvari potrebne za život.Putovali su ispod vode, pronalazili su svakakve zanimljivosti ispod Tihogoceana i oplovili svijet.

Najuzbudljiviji odlomak:„Uostalom gledajte, neman se miče. Miče se naprijed natrag! Napast će!“

Mjesto radnje:U dubinama mora

Vrijeme radnje:19. stoljeće

Tema:Pustolovine i plovidba podmornicom

Osnovna misao:Normalan život na zemlji je privlačniji od svega blaga i zlata pod morem.

Likovi:Profesor Aronnax, Conseil, kanađanin Ned Land, kapetan Nemo.

Kratki sadržaj:Godinu 1886. svi ljudi po pojavi morskog čuda. Koji god brodovi išli naistraživanja vratili su se bez rezultata. Neki su mislili da je to čudovišteneprirodne snage, a druči su mislili da je to podmornica sa beskrajnojakom pokretnom snagom. Tako je jedan brod krenuo u istraživanje snamjerom da se ne vrati dok nešto ne sazna. Na tom brodu je bioprofesor Aronnax, njegov vječni pratilac Conseil i kanađanin Ned Land.Profesor Aronnax je rekao svim mornarima da gledaju u more ne bi liugledali čudovište. Na moru se pojavila velika riba i prevrnula brod.Aronnax, Conseil i Ned Land su skočili u more. Ugledali su podmornicui popeli se na nju. Vrata podmornice im je otvorio kapetan Nemo.Sutradan je kapetan Nemo vodio Aronnaxa, Conseila i Ned Landa naronjenje da upoznaju svijet pod morem. Tu su bile razne školjke, ribice irazličite morske trave. Aronnax, Conseil i Ned Land su se čudili ljepotimorskog dna. Kapetan Nemo se hvalio podmornicom koja se zvala„Nautilus“. Podmornica je bila vrlo lijepa. Imala je muzej u kojoj su sedržali zlato, bisere i drago kamenje. Kapetn Nemo im je rekao da tko goddođe na podmornicu mora na njoj ostati do kraja života. Prolazili su dani itjedni. Jednog dana Conseil je gledao kroz prozor pa povika:"Profesore,dođite!". Profesor priđe prozoru, pogleda i vidi čamac.Na palubi je bilo nekolko leševa jer ih je zatekao brodolom.Plovili su ka otocima Australije, gdje su stigli nakon tjedan dana.Profesor je zamolio kapetana Nema da ih pusti da odu na otok.Kapetan Nemo je dozvolio. Ušli su u čamac i bili naoružani električnimpuškama. Otok je bio prekriven divnom šumom. Iz dana u dan su išli naotok. Jednog dana kada su bili na otoku i grijali se na vatri, počelo jepadati kamenje na njih. Uhvatiše puške i pobjegoše u čamac.Uto iz šume izađoše divljaci i počnu ih gađati strijelama.Zaveslaju i odu na podmornicu. Prolazili su mjeseci plovidbe napodmornici. Jednog dana Aronnax, Conseil i Ned Land se dogovoreza bijeg. No nisu uspjeli jer je podmornica zaronila u morske dubine,ali nisu odustajali nego su čekali novu priliku. Podmornica je plovila premajugu do južnog pola. Dok su plovili našli su se u klopci od ledenih stijena.Podmornica je radila punom parom i sljedećeg dana su se probili.Podmornica je jurila velikom brzinom ka sjeveru. Jednog dana Ned rečeprofesoru: "Noćas bježimo!". Došla je noć. Profesor, Conseil i Nedukrcaše se u čamac. U tom trenutku podmornica se našla u vrtologu.Čamac se otkvačio i našao usred vrtloga. Ujutro kada su se probudili bilisu u kolibi. Pitali su se da li se podmornica izvukla. Svi troje bili su sretništo su živili.

Roald Dahl CHARLIE I TVORNICA ČOKOLADE


Tema radnje: Posjet dječaka Charlia fantastičnoj tvornici čokolade Williya Wonke.
Vrijeme radnje: Zima
Mjesto radnje: Neki sivi velegrad

Kratka bilješka o piscu:

Roald Dahl rođen je 13.09.1916. godine u Llandaffu u Walesu. Englez je norveškog podrijetla. Iako je kao RAF-ovac ozlijeđen u II. svjetskom ratu, počeo je pisati o svojim zgodama u Saturday Evening Postu. Prvi njegovi roman bio je „Gremlini“ (1943), napisan za Walta Disneya, te je iz njega nastao uspješan film. Nakon njega uslijedio je roman koji ga je proslavio, Charlie i tvornica čokolade, ekraniziran dva puta: 1. put Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) i 2. put Charlie i tvornica čokolade(2005.). Od romana za odrasle nalazimo „Someone like You“ i „ Kiss, Kiss“. Uz Charlia i tvornicu čokolade nalazimo i sljedeće romana: „Vještice“, „Matilda“, „BFG“, „James and the gigant peach“. Od knjiga mu je također ekranizirana „Matilda“(1996.) knjiga o djevojčici koja ima nadnaravne sposobnosti. Napisao je scenarije za „You live only twice“, popularni film o najpoznatijem agentu na svijetu, agentu OO7 u službi Njenog veličanstva i film Chitty Chitty Bang Bang (1968). Poznat je po suradnji sa Engleskim ilustratorom Quentinom Blakeom čije ilustracije krase gotovo sva njegova izdanja. Preminuo je u Oxfordu

Osvrt na knjigu

Ova knjiga koja govori o vickastom Willyu Wonki, magičnom proizvođaču čokolade u sebi nosi jedan čaroban svijet, kombinaciju prekrasne priče i surove stvarnosti, te nam želi kazati kako nije svo blago na ovom svijetu novac. Naime, mali Charlie i njegova obitelj sa šestero odraslih osoba živi u maloj siromašnoj kućici. Dok četvero staraca leži u jednom krevetu, on i njegovi roditelji spavaju u maloj sobi na podu. U priči se spominje i još četvero pohlepne djece koji su redom: Augustus Gloop, debeli i pohlepni dječak koji cijelo vrijeme nešto jede, Veruca Salt, razmažena djevojčica koja želi sve na svijetu, Mike Teavee dječak koji cijelo vrijeme gleda televiziju te na posljetku Violeta Beauregard, djevojčica koja cijelo vrijeme žvače žvakaču gumu. Svaki od to četvero djece dobio je ulaznicu za ulazak u Wonkinu tvornicu, no među njih se uključi i jedan siromašan i skromni dječak, potpuna suprotnost njima, to je Charlie. I dok ostala djeca iritiraju gospodina Wonku i Oompa-Loompase, Charlie mu se dopada kao samozatajan i tih dječak. Tijekom putovanja kroz tvornicu ostala djeca polako nestaju zbog svojih mana: Augustus Gloop zbog svoje pohlepe za hranom, Violeta Beauregard zbog žvakače gume, Veruca Salt zbog razmaženosti te Mike Teavee zbog televizije. Charlie tako, iako siromašan dobiva nagradu, njegova obitelj se doseljava u tvornicu. Ova knjiga iako se radi o vrhunskoj bajci, prikazuje neke od stvarnih problema današnjeg svijeta. Iako ovo nije prava klasična bajka, sve na kraju završava sretno. Ova bajka prikazuje i patuljke koje ćemo primjetiti nakon malo pažljivijeg čitanja, a to su kritički i cinički postavljeni Oompa-Loompasi koji pjevajući svoje pjesme zapravo iskazuju kritike. Uglavnom, ova mi se knjiga svidjela zbog toga što pokazuje koje su prave vrijednosti, a sve uz određenu dozu mašte.

Karakterizacija likova: Charlie Bucket

Siromašan „Nemoj to mene pitati. Sigurno ga ne može kupiti“
Mršav „To je sigurno onaj mršavko što stoji odmah pored nas“
Darežljiv „Podijeliti ćemo je. Hoću da svatko kuša komadić“
Suosjećajan „Ali to je strašno“
Pametan „A onda, vrlo mirno, sa čudesnom mudrošću koju često
pokazuju mala djeca u trenucima nevolje, malo po malo
počeo je uvoditi sitne promjene.
Izgladnjeo „To je za njega u tom trenutku značilo samo jedno: HRANU!“
Ljubitelj čokolade „Ono za čime je žudio više od ičega bila je ČOKOLADA.“


Kratki sadržaj

U početku upoznajemo Charlia i njegovu obitelj. Saznajemo o njihovim životnim prilikama. Charlie saznaje za natječaj fantastičnog slastičara Willya Wonke, te se nada da će dobiti jednu od 5 zlatnih ulaznica. I Charliju se posrećilo te je našao jednu od ulaznica. Djed Joe ga odvodi u tvornicu, te tamo upoznaje uobraženu djecu Mike Teavea, Verucu Salt, Augusta Gloopa i Violetu Beauregard. Iako gospodin Wonka upozorava da se drže roditelja, no prvi tom upozorenju podlaže August, dječak koji samo žudi za hranom. On upada u rijeku čokolade, nakon toga nastrada Violeta Beauregard koja želi samo žvakati, tada uslijedi Veruca Salt zbog njene želje za svačim što ugleda. Na kraju stradaje Mike Teavee kojem je jedina želja televizija. Mali Charlie ostaje sam te mu Willy Wonka otkriva pravu stranu svoga nauma: želju za nasljednikom tvornice. Tako se mali Charlie i njegova obitelj iz kućice na kraju grada seli u raskošnu tvornicu čokolade, najmagičnije mjesto na svijetu.
Home


Facebook Share

http://gan.doubleclick.net/gan_click?lid=41000613802290506&pubid=21000000000532726

Moto
Search This Blog

CALENDAR

Stranice
Početna stranica
lektira za sve
Lektire za 4. razred osnovne škole
Lektire za 5. razred osnovne škole
Lektire za 6. razred osnovne škole
Lektire za 7. razred osnovne škole
Lektire za 8. razred osnovne škole
Lektire za 1. razred srednje škole
Lektire za 2. razred srednje škole
Lektire za 3. razred srednje škole
Lektire za 4. razred srednje škole

Total Pageviews
48716


Followers

Support My Blog

Share it

lee

Blog Archive
▼ 2011 (1)
▼ August (1)
DOBRO DOŠLI!!!!
Powered by Blogger.
4WD

Objavio/la Gost_6195 prije 6 godina 2 mjeseca #

mozete mi molim vas pomoc
znaci imam lektiru od sanje pilic:o mamama sve najbolje
i trebam napisati vrijeme i mjesto radnje(citati)

Objavio/la Gost_3668 prije 6 godina 2 mjeseca #

Molim te za danas (16.04.)napiši mrvice iz dnevnog boravka treba:temu,mjesto radnje vrijeme radnje,likove-osobine,kratak sadržaj,i izmisli tvoje mišljenje o djelu molllllllllllllllliiiiiiiiiiiimmmmmmmmmmmm ttttttteeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Objavio/la Gost_7339 prije 6 godina 2 mjeseca #

mj. vrjeme radnje mrvice iz dnevnog boravka plizzzzzzzzzzzzzz

Objavio/la Gost_3553 prije 6 godina 1 mjesec #

ajooooooj , tu nema NISTAAAAAAA¨!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Objavio/la tamara.durdevic@gmail.com prije 6 godina #

Jeel može netko napisati lektiru o mamama sve najbolje treba mi hiiiiitnooo!

Objavio/la Gost_8587 prije 6 godina #

jebote

Objavio/la Gost_4571 prije 6 godina #

JEBOTE ISUS KRIST I BOG DRAGI

Objavio/la Gost_4571 prije 6 godina #

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Objavio/la Gost_4571 prije 6 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: