Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

In memoriam: Prof Dr Viktorija Tomić – sjedinila anatomiju i slikarstvo

post objavio/la reuw prije 8 godina 1 mjesec na blogu Sarajevski medicinari,zlatna generacija

Komentari na post

 

Profesoricu dr.sc. Viktoriju Tomić sam poznavao iz viđenja i sa predavanja. Bila mi je susjeda iz Hajduk Veljkove ulice. Ispit iz anatomije, kao student stomatologije, položio sam kod prof.dr.sc. Faruka Dilberović. Sarajevsku medicinu izuzetno cijenim. UJ ugoslaviji doktori koji su u Sarajevu završili medicinu nisu imali ni pred kim nikakav kompleks. Vrlo brzo su bili dobro afirmirani i cijenjeni zbog znanja i stručnosti koje su dobili na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ništa manje dobro kotirao je i moj Stomatološki fakultet, koji je proizašao iz Medicinskog fakulteta, a i kada se je 23.5.1974. formirao kao samostalni fakultet, nastavio je organski biti povezan sa svojim fakultetom utemeljiteljem. Ipak, korektnosti i istinoljubivosti radi, moram reći i ovo, da je prof.dr. Hajrudin Hadžiselimović završio je medicinu u Beogradu 1940. i jedno vrijeme bio asistent na katedri za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu
(pogledajte linku koji ima enciklopedijske bibliografske podatke o profesorima i nastavnicima sarajevske medicine – Avicena , Sarajevo 2006, Prof.dr. Izet Mašić http://www.academia.edu/6516234/Nastavnici_i_saradnici_Medicinskog_fakulteta_u_Sarajevu_1946.-2006).
Ako anatomski institut i katedru Medicinskog fakulteta u Zagrebu, sa prof.dr. Dragom Perovićem na čelu (diplomirao i promoviran u Beču sa počastima i dobio poseban prsteno od cara Franje Josipa "K. und K.", kao najbolji student univerziteta), niste nazvali najboljim na Balkanu, ili onaj institut sa katedrom u Beogradu, koji je imao jednog prof.dr. Branka Šljivića, nemojte ni institut i katedru prof. Hadžiselimovića nazivati najboljim na Balkanu, uz to još bečkim đakom, uveo germanski duh i disciplinu, itd. Ako je prof. dr. Hajrudin Hadžiselimović uspio napraviti jedan jako dobar institut i katedru u Sarajevu, uz to često imao imao veoma samovoljno, nadmeno i pomalo faraonsko ponašanje, to ga ne čini najboljim na Balkanu. On je bio vrhunski, među najboljima, u Sarajevu nije bilo lako položiti anatomiju dok je dobro nisi savladao (a ponekad ni tada), ali zbog toga nikako nije bio obavezno najbolji na Balkanu. Osim toga, od moje gazdarice iz Hajduk Veljkove, koja je bila i sama zdravstvena djelatnica te je poznavala prof.dr. Viktoriju Tomić kao susjedu i kloegicu, čuo sam jednu veoma ružnu priču, koja ne mora biti točna, ali ako je i djelomično točna, to baca ružnu sliku na prof. Hadžiselimovića. Profesorica Viktorija Tomić je preko jedne decenije radila na svom anatomskom atlasu te kada ga je dala na recenziju prof. Hadžiselimoviću . Kada je saznala da profesor Hadžiselimović misli taj atlas objaviti pod svojim imenom, taj atlas, to svoje uistinu čedo, svojim je rukama iskidala. Tako je Sarajevo, BiH i Jugoslavija ostala bez svog prvog i jedinog anatomskom atlasa, za koji neki kažu da je trebao biti bolji i od Toldovog i od ruskog koji smo svi koristili. Ako netko više i bolje zna o tome neka me ispravi.

Objavio/la Gost_5262 prije 2 godine 1 mjesec #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: