Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu

post objavio/la reuw prije 10 godina 1 mjesec na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

"....Liječenje AMD je veoma teško i nezahvalno. Neki se oblici (suhe forme) ne mogu skoro nikako uspjesno liječiti. Vlažne forme ( gdje postoji izliv tečnosti u makuli) su se liječile raznim injekcijama, laserom, itd., bez nekog značajnog rezultata...."

Moram se ne složiti sa drugim dijelom ove konstatacije.
Naime, moja majka boluje od navedene bolesti (iako to nije bolest, nego stanje) uzrokovano puknućem žute pjege u vlažnoj formi.
Vid na desnom oku izgubila je prije 26 godina iz upravo istih razloga, samo što tada tadašnjom tehnologijom nije bilo moguće ustanoviti ni razlog a kamoli liječenje vida.
Problemi sa lijevim okom počeli su početkom 2002. da bi se njeno stanje saniralo i vid spasio upravo laserom, tzv. fotodinamičkom terapijom. Prošla je dvije terapije laserom i "curenje" oka je uspješno zaustavljeno.
Mislim da je potrebno napomenuti da moja majka nije dijabetičar, jer to oštećenje oka, makularna degeneracija je puno češća upravo kod dijabetičara.
Njeno liječenje je uspješno obavljeno u klinici u Udinama, jer se to tada u Hrvatskoj nije radilo.
Redovnim kontrolama stanje njenog oka je stabilno, nema pogoršanja.
U Hrvatskoj se sada ta terapija radi, čini mi se ipak samo deklarativno, jer je za naše pojmove to preskupa terapija. A čini mi se da ni doktori za to baš i nisu obučeni kako bi trebalo.

O navedenim lijekovima u postu ne znam puno, ali pitanje je da li bi mi u Hrvatskoj uopće to mogli sebi priuštiti.

Jer kad se sjetim samo svog iskustva sa hrvatskim zdravstvenim osiguranjem i peripetija oko naplate terapije i liječenja vani, pada mi mrak na oči......

Objavio/la graciasalavida prije 10 godina 1 mjesec #

@Graciasalavida: Trebalo je da procitate cijeli tekst, na blogu Oftalmologija, jer ovaj tekst, zbog specificnosti teme, upucuje na specijalizovani blog.
Kada se je ovdje spomeuo laser, nije se mislilo na fotodinamicku terapiju uz upotrebu verteprofina. U cijelom tekstu mogli biste procitati da "Ranibizumab se pokazao efektivnijim od ranije korištene terapije verteprofinom ili terapije sa pegaptanibom" . Kad sam spomenuo laser mislio sam na argon lasersku fotokoagulaciju, koja je primjenljiva samo u malom broju slucajeva.I danas se koristi za slucajeve koji su udaljeni od samog centra vida.
U postu navedeni novi lijekovi su umnogome potisnuli fotodinamicku terapiju.
U Hrvatskoj se na nekim klinikama provodi terapija ovim novim lijekovima.Lucentis je jako skup. a Avastin znatno jeftiniji, i pruza mogucnosti siroke upotrebe. Cilj posta je bio da ukaze na napredak u terapiji ove bolesti.
Fotodinamicka terapija je bila zaista veoma skupa,verteprofin je bio 1500 maraka za jednu injekciju, plus posebni laser koji je iznosio oko milion maraka, pa se to nije bas moglo svugdje imati. Rezultati takodje nisu pouzdani na duzi period, srecom kod vase majke je to dobro proslo. Pozdrav.

Objavio/la reuw prije 10 godina 1 mjesec #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: