Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Od Sarajeva do Neuma (4): Kroz Ilidžu i Blažuj

post objavio/la reuw prije 10 godina 3 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Jedna nasa bosanka se takmici za najbolji tekst u Svedskoj.
Sada je trenutno u vrhu među prve tri. Sa vasim glasom doprinosite njenoj pobjedi. Njen nick je: Jennie Ramic
Ako zelis glasati klikni na slijedeci link:

http://www.ahlens.se/magasin/modemissen.jsp?sms_ss=facebook&at_xt=4d0b60a84884e2d5%2C0#5058819098216554375

i onda na: Rösta på missen

HVALA ZA VAS GLAS I VAS BOSANSKI PATRIOTIZAM!

Objavio/la mozis prije 10 godina 3 mjeseca #

Mozis, patriotizam na jednu stranu, a kvalitet na drugu. Nikad ne bih glasala naslijepo, dok ne vidim za sta glasam, pa da je u pitanju i moj babo. Bosanki zelim srecu, neka pobijedi ako je najbolja.

Objavio/la Gost_9902 prije 10 godina 3 mjeseca #

Odličan članak, uživala sam čitajući, gledajući.
Nisam badava došla na tvoj blog:))

Objavio/la anam prije 10 godina 3 mjeseca #

Svi tekstovi su ti za 5PLUS !

IME

Objavio/la Gost_5901 prije 10 godina 3 mjeseca #

Od Ilidže, kupališta svjetskog glasa, do podnožja šumovitog Igmana 1249 m visokog, nekoć Smartnica zvanog, koji na jugozapadnoj strani poput kakva zida zatvara Sarajevsko polje, vodi kestenovim drvoredom zasadjena cesta duga 4 km. Odmah uz cestu, a ispod visokog Igmana izvire rijeka Bosna. Iz pedeset izvora mili tu voda što u većim, što u jačim mlazovima i teče izmedju prudja i zelenila, da se tamo malo dalje slije u jezero, gdje hitre pastrve kolo vode. Ima tu više umjetno načinjenih jezera i voda iz jednog jezera teče u drugo, dok se ne slije u rijeku Bosnu, koja odmah na početku tjera mlinove i pilu. Divno je tu boraviti i promatrati brzi rad vode osobito kad sjedneš pod stare topole, koje tu hlad čine, pa u skromnu gostionu, gdje te svaki čas čekaju pečene pastrve, koje se tu umjetno goje.

Bosna je odmah na izvoru pod Igmanom gotova rijeka. Vrelo joj pripada u prava krševita vrela, koja u početku obiluju vodom, jer se sva uzdušna voda skuplja pod zemljom, da se onda svom silom pojavi na površini u obliku jakih izvora. S toga i nema vode na Igman planini. Toplina vrela 7 C° stoji ispod srednje godišnje topline Sarajeva 9 C°. To je dakle hladno vrelo, jer mu voda dolazi s velike visine i to s Igmana i s Bjelašnice. Voda je u rijeke Bosne bistra, u zimsko doba zelena poput smaragda; to zelenilo dolazi od vodenog bilja, što raste na dnu. Dubina Bosne od izvora joj do ušća rijeke Miljacke u Bosnu iznosi poprečno 1 metar, a dotle se rijeka na mjestima može pregaziti, dok joj je širina do ušća Miljacke 25 metara, a dalje i 50 metara.

preneseno sa http://www.gacko.net/prirodne_ljepote_bih.htm

Objavio/la reuw prije 10 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: