Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Virtuelno putovanje Bosnom: Glamoč, mjesto bogu za leđima

post objavio/la reuw prije 11 godina 2 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Miroslav Čangalović (Мирослав Чангаловић) (rodjen 3.3. 1921 u Glamoču, sin pravoslavnog popa koji je službovao u Glamoču, jedan od najvećih operski pjevača SFRJ.
Umro 1999 u Beogradu

Objavio/la reuw prije 11 godina 2 mjeseca #

Glamoč je interesantan za ljubitelje prirode, geografije, etnologije i istorije. Glamočko polje bude poplavljeno prosječno 5-6 (7) mjeseci, jer podzemne kaverne ponornice u JI dijelu polja ne mogu prihvatiti svu vodu. Prema vjerodostojnim ispitivanjima, cca 90% vode sa Glamočkog polja izvire u Livnu kao Bistrica. U Glamoču je jedan od najmasivnijih nišana. Jezero na planini Šator je fenomentalno. Izletište mislim da se zvalo Hrastovi ili tako nekako je fenomenala. Janjetina je nezaboravna. Dvije porodice su proizvodile prvu ligu Livanjskog sira. Omladina je negdje koncem šezdesetih ili početkom sedamdesetih posadila "Lolin gaj". Prema Vitorozima su u početku jeseni smeđe "Medine kruške" čudo od voćke - dok su na grani nisu ni zašta, a kada panu u travu i odstoje par dana, u med se stvaraju. Na žalost, putni pravci su ih mimoišli, a time i razvoj. Glama je bila ogroman promašaj. Bila zasnovana na Glamočkom krompiru, pa se ispostavilo da političari nisu znali da postoje krompiri za ovo, krompiri za ono itd. Med sa Glamočkog polja ne da je pravi, nego super na kvadrat, jer je u Evropi najčišće područje. I tako redom, sve do Gluhog (glamočkog) kola. Idemo pisati tekst za wikipedie na BHS jezicima!

Objavio/la mdjulbic prije 11 godina 2 mjeseca #

Lijepo je pisac Momo Kapor u knjizi Foliranti napisao :
''Dole krompir,
gore nego.
To je Glamoc
Bog te jebo''.

Objavio/la sexoljub prije 11 godina 2 mjeseca #

@Mirsade, bas ti to lijepo opisa
@sexoljub:mislio si sigurno "gore nebo".

Objavio/la reuw prije 11 godina 2 mjeseca #

gdje nadje glamoc, eh svasta ti iskopas, hahahah! pozdravljam!

Objavio/la MayaBosanSka prije 11 godina 2 mjeseca #

U Sloveniju preko Glamoča

Negdje sredinom ljeta 96. odlućih da malo putujem. Nakon četiri godine sarajevskog pakla već poprilično ''fobični'' supruga i ja spakujemo se, pa put pod noge. Pravac Slovenija,
kod ''bivše braće'' Slovenaca. Do tada poslije ''Dejtona'' nismo makli dalje od Kiseljaka.
Poranimo ujutro u 4.30h. Eh, sad ima kvaka, ne idemo mi na koridor i RS nego okolo preko Travnika, Livna, B.Grahova, Bihaća... Što je sigurno, sigurno. Na ovu stranu preko Livna nikada prije nisam putovao.
Ulazimo u Donji Vakuf. Oči nam ispadoše gledajući s.znakove i putokaze nebi li ugledali gdje se odvaja cesta za Bugojno. Znamo da je u Vakufu ili malo dalje. Na s.znacima jedino razgovjetno je bilo SDA. Kilometar po kilometar mi ih pređosmo 17. Vraćamo se nazad. Previdili smo tada jedinu tablu sa objašnjenjima u sred grada koja se stopila sa okolnim objektima.
Idemo dalje. Bugojno, Kupres, Livno...
Primičući se Kupresu, pa do Livna i dalje, ako je i bilo s.znakova sa njih se rijetko šta drugo moglo pročitati osim HDZ. Po izlasku iz Livna stanemo na prvom raskršću. Stoji par putokaza iz kojih ništa nismo mogli skontat. Otvorim neku staru kartu, još manje.
Odlučimo se za put desno. Cesta dobro očuvana, nigdje žive duše. Krajolik prelijep, nestvaran. Na pojedinim djelovima ceste, sa obe strane, kilometrima žuta traka sa upozorenjem na minska polja. Vozim oko stotinu na sat dok me supruga nije upozorila:
'' Lakše malo, ako sletimo s ceste možda i preživimo, a kako nazad?'' Odma usporih.
Nakon dvadesetak km. parkirano policijsko vozilo. Unutra kunjaju dva policajca.
Nakon šest-sedam km. ugledamo tablu sa natpisom Glamoč. Pogledah suprugu, a ona mene. Šutimo. Svugdje smo mogli biti ali ovde najmanje. Eh tad mi puče feder. Ni sam nisam znao da imam takav repertoar psovki. Glavno da su sve išarali u svoje stranačke boje,
a raja neka luta
Uniđosmo u grad, oko 8.30h, zaustavih auto, ne izlazimo. Prvo što nam je palo u oči je velika (Hr.ili HB ne sjećam se) zastava pružena sa jedne zgrade. Ja nisam vidio vidio veće. Grad djeluje gotovo sablasno, nigdje žive duše. Hajde kad smo već tu da dopunim rezervar, imaju valjda pumpu.
Moramo nekoga pitati gdje je i sad dilema, na kojem jeziku? Vidjeli smo u Kiseljaku crpke, pa ja kao Hrvat među ''svojima'' ja kako ću, nego hrvatski. Nakon pet-šest minuta sa suprugine strane približavaju se starac i starica i ona otvori prozor. Rekoh:
'' Dobar dan!''
Čića zastade.
''Možete li mi reči gdje je benzinska crpka!''
''Haaa!''
Došlo mi da sam sebi svežem šamarčinu.( Kontam, budaletino govori kako si vazda govorio)
''Gdje je benzinska pumpa!''
''Ahaa!''
I čovjek nam lijepo objasni sve što nas je interesovalo.
Nakon tridesetak minuta krenusmo nazad prema Livnu. To je bila moja prva posjeta Glamoču, a vjerovatno i poslednja. Taj grad je još jedan dokaz dokle seže ljudska glupost.

Objavio/la marijan2 prije 11 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.