Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Dokotorska dilema: Između saopštavanja surove istine i davanja lažne nade

post objavio/la reuw prije 11 godina 3 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Biti dobar lijecnik zbilja jeste jedna vrsta umjetnosti jer se moraju efektivno povezati znanje, strucnost, humanost, komunikativnost, i jos puno toga. Ja sam, nekad davno, mislila da cu krenuti stopama mnogobrojnih clanova obitelji koji su upravo medicinu izabrali za profesiju. Ali, kad sam na prvoj godini biologije pocela da povracam i gubim svijest na sami pogled pripremljenih specimena u laboratoriji, shvatila sam da to nije za mene. Dovoljno mi se srce lomi kad i najlosijim studentima moram dati losu ocijenu, a ne mogu ni zamisliti kako bih nekome rekla nesto krajnje morbidno, tragicno, beznadno...Zato imam veliko postovanje za lijecnike.

Objavio/la MSKS prije 11 godina 3 mjeseca #

ono sto je meni grozno je recimo kada nasi ljudi odu doktoru ovdje koji im kaze da nema lijeka i da nista za njih ne moze da uradi sem da se sami paze. onda oni odu u Bosnu, neki im tamo doktor obeca da ce im za nekoliko hiljada maraka dati zdravlje nazad i oni tome vjeruju piju neke cajeve i tablete, jedu bijeli luk(?) itd i kao zivjece 4ever... ne znam nekako mi se vise svida ovaj sistem ovdje koji ti realno saopsti kakve sanse imas... pa barem covjek zna na cemu je

Objavio/la uSvijetu prije 11 godina 3 mjeseca #

Moj otac je nakon trećeg srčanog udara dobio savjet od kardiologa interniste, da ide u penziju, da kao malo proživi u penziji, jer je radio stresan posao u prosvjeti. Mi njega nagovorimo, da on ipak nastavi raditi, jer smo kontali da će ga nerad prije uništiti. Za to vrijeme smo mu smislili hobi za penzionerske dane.
I tako, odemo jednog vikenda tetki u Mostar, a njoj došao pastorak, koji je bio kardilog crnomorske flote SSSR. Kada je vidjeo kesu kod oca i kako se "hrani" lijekovima, uzeo mu je sve i bacio u WC školjku. Potom mu je savjetovao da izjutra na tašte ssrce popije 0,3 dcl dobrog konjaka, a tokom dana više voća, naročito neguljene jabuke, više B vitamina i povremeno da zapeče krompira u ljusci, jer ima kalija.
Mi smo ocu nabavljali kobjak Skender beg, pa ako mu mi ne pomognemo, njemu taman dvije boce po pola litra.
Uglavnom, u slijedećih 16 godina nikada više nije imao problema sa scrcem, ali je ipak nosio uza se nitroglicerinske tabletice.
Obolio je od jedne bolesti krvi, pa ga je liječio ovdašnji internista i taman kada je podigao broj crvenih krvnih zrnaca sa 1,8 na 4 miliona, otac je dobio moždani udar i to je bilo sudbonosno.

Objavio/la mdjulbic prije 11 godina 3 mjeseca #

Ja sam za istini i samo istinu, tako mi Bog pomogao, kako se kaze u americkim zakletvama. Mislim da je varanje pacijenta i ponizavajuce i da je to odnos kao prema debilu. Kad tad, sve se sazna.

Objavio/la drinka prije 11 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.