Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Prilog liječenju umišljenih bolesnika

post objavio/la reuw prije 11 godina 9 mjeseci na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

The story begins by introducing George, Harris, 'J.' (Jerome's narrator) and Montmorency, the dog. The men are spending an evening in J.'s room, smoking and discussing illnesses they fancy they are suffering. They conclude they are all suffering from 'overwork' and need a holiday. J thinks he has every illness. A stay in the country and a sea-trip are both considered, then rejected (J. describes the bad experiences had by his brother-in-law and a friend on sea-trips). The three decide upon a boating holiday, up the River Thames, from Kingston upon Thames to Oxford, during which they'll camp, notwithstanding more anecdotes from J. regarding previous mishaps with tents and camping stoves.

Objavio/la reuw prije 11 godina 9 mjeseci #

Nije dzabe Mile Tarot preporucio starici od 80 godina da pije puno piva i da ce se bolje osjecati. Ona je postala pijanica, stalno izjavljuje da je bolje, a sin trazi Tarota da ga prebije. Biftek je fina stvar, ali za mnoge kod nas mislena imenica. U svakom slucaju, treba biti aktivan i klopati sto se ima, sto rekao nas narod "od sta sit, od toga i debeo".

Objavio/la drinka prije 11 godina 9 mjeseci #

kada je napisana ta knjiga? ja sam nedavno citala da ne treba jesti vise od pola kile crvenog mesa sedmicno-inace je pojacan rizik od raznih bolescina, u prvom redu raka debelog crijeva...kome sad da vjerujemo?

Objavio/la Gost_5476 prije 11 godina 9 mjeseci #

Ima kod piva još jedna veoma važna karakteristika: utjecaj hmelja. Hmelj je jedina biljka koja sadrži hemijsku tvar, koja lišava čovjeka straha, a naročito u ratu. Germani su prvi počeli u pivo stavljati malo hmelja upravo iz tih razloga. Uostalom, poznato je, da se nakon par piva i kukavica počne drčiti i konta da je jači od ostalih. Ja sam znajući za tu osobinu hmelja, u ratu brap šišarke hmelja, sušio i dijelio po susjedstvu, da si sprave odvar (ono što svi ipak pogrešno nazivaju čaj). Naravno - rezultat je bio izuzetan. Ko ne vjeruje, neka proba, pa nakon dvije čaše odvara od šišarke hmelja, pravo i gostionicu, da sredi sve odreda, koje prije nije smjeo ni očešati.
O hipohondarima i tabletama od čiste krede, mislim da sam jedne prilike ostavio komentar. Te tablete su vrlo fjelotvorne, još ako se hipohondaru kaže da je veoma skupa, da će je samo on dobiti i da je dovoljna jedna, te je popije u prisustvu liječnika, pa još mora zinuti, da dokaže da ju je popio.

Objavio/la mdjulbic prije 11 godina 9 mjeseci #

@Drinka: upravo tako
Gost: Knjiga je napisana 1889. Tada nije bilo ovoliko raka debelog crijeva. Jelo se zdravo meso, a i ostala hrana nije imala onih E i drugih dodataka. Da je do mesa samog, svi bi vukovi i lavovi pocrkali od raka debelog crijeva
Mirsad: u pravu si sto se tice hmelja u pivu. Kao mlad ljekar u Kiseljaku imao sm priliku vidjeti kako rahm. doktor Cemerlic vadi specijalne americke tablete iz zajkljucanog ormara, i daje injekcije destilovane vode. A ima i onaj vic kad je onaj imao musicu pred okom, pa kad ju je doktor kobajagi uhvatio.

Objavio/la reuw prije 11 godina 9 mjeseci #

ja sam imao par, srecom kratkotrajnih faza, psihosomatskih napada za koje sam poslije skonto da su cisti najcisci ptsd
ali je pravo zeznuto u nekom momentu pred fakat realnim fizickim problemom reci majmune od recimo marta 93. ti je ...
a sad me zadeveraste sa pivom i hmeljom, nije valjda da volim pivu zato sto sam kukavica :)

Objavio/la umorni prije 11 godina 9 mjeseci #

@umorni: toliko ljudi pije pivo, pa nisu svi kukavice.Pivo ima blagu sedativnu moc, ono utice na percepciju svijeta, pa se on cini ljepsi. Nesto nas lijepo obuzme.

Objavio/la reuw prije 11 godina 9 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: