Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Plate zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj: nije se maklo dalje od samoupravnog socijalizma

post objavio/la reuw prije 11 godina 10 mjeseci na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

sada je već uvriježena privatna praxa, ja imam jedno vrlo lijepo iskustvo sa jednom našom privatnom klinikom,sve je jako dobro organizovano ,vrlo ljubazno osoblje i ljekari da nemam riječi,mada nisam bila ni nezadovoljna uslugama na našim klinikama, u kakvim uslovima rade i kako su plačeni izuzetno su ljubazni, pozz

Objavio/la mamaludica prije 11 godina 10 mjeseci #

Ma ti si doktore u pravu. To liči na samoupravljanje. Jedan liječnik specijalista ima iza sebe najmanje 19 godina školovanja, pa još ako magistrira i odbrani doktorat, opet je podaleko ispod resornog ministra.
Nejse, u ona doba, koja sada jedan dio ljudi evocira kao super, ja sam upamtio da su poštanske i bankovne šalter radnice imale plaće više od glavnih inženjera, pa tako i medicinske sestre. Moj frend bio gl. inženjer za proizvodnju, a žena mu medicinska sestra zarađivala podobro više.
EVO SAD jedan životni primjer: moj jedan frend bio doktor nauka i jedva sastavljao kraj s krajem te tako vozio Jugu 45, a njegov prijatelj sa SSS imao na preljevanje čega hočeš, jer je bio u takvoj firmi.
Sada su oba u SAD. Ovaj doktor nauka je profesor na univerzitetu ima godišnju plaću cca 450-500.000 USD, a njegov pomenuti frend jedva da dobaci sa godišnjom plaćom do 18.000 USD, pa se bio javio malo i u Irak, a kada je vido da je tamo najeftinija glava, vratio se natrag u SAD.
Sada je ogromna razlika u standardu života njih dvojice.
Po meni to je uspostava pravih vrijednosti. Imamo i sada anomalija. I sada pomenute šalterske službenice iz privilegiranih JP i banaka koje šišaju plaćama osobe koje rade daleko složenije i odgovornije poslove.

Objavio/la mdjulbic prije 11 godina 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: