Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

U posjeti Novom Sarajevu

post objavio/la reuw prije 11 godina 11 mjeseci na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Bas fino u riječi i slici!:))

Objavio/la photohamic prije 11 godina 11 mjeseci #

Evo i jedne zgodne pricice o frizeru i pjevacu Fadilu Toskicu. On je bio dobro niskog rasta. Neko je na zidu kraj njegove radnje bio napisao grafit: "FADIL JE KONJ" a neko drugi je prekrizio ono konj i preko toga napisao PONI, aludirajuci na njegov stas. Nikad necu zaboraviti dan kad je Grbavica oslobodjena i kad sam sa sestrom otisla da obidjem stan njenog poginulog sina. Zgrozio me izgled Grbavice: Gomile i gomile smetlja, izgoreli i nagoreli stanovi, drvece "ukraseno" stvarima pobacanim s prozora, rovovi oko i ispod kuca. Kad smo usle u stan, sve je bilo "opuhano", a u sobama gomila smetlja. Rovile smo po smetlju da bi nasle koju sliku njenog sina i u tome smo imale srece, nasle smo tri netaknuta albuma sa slikama.
To naselje, s obzirom na ono kakvo je izaslo iz rata, je dosta uredjeno, a neboderi kraj Miljacke nisu naseljeni jer su samo sredjene fasade, a ne i unutrasnjost.

Objavio/la drinka prije 11 godina 11 mjeseci #

Volio bih cuti Vas komentar na tekst:
Sarajevska prica-Peđa Kojović.

Objavio/la Gost_6338 prije 11 godina 11 mjeseci #

pa što ne svratiste na kafu,a bili u komšiluku,cccc,nema smisla,pozzz

Objavio/la mamaludica prije 11 godina 11 mjeseci #

Dobro si ovo napisao i u meni probudio neka sjećanja na Grbavicu. Nekako mi uvijek prvo iz sjećanja izađe noćna buka od rada "londonaca" - dvospratnih autobusa, koji zimi nisu gasili motore noću. Bio sam do sada nebrojeno puta na Grbavici i svaki puta skoro da zalutam. Zadnji puta kada sam bio, moj sin je primijetio "šibicu", pa sam mu pokušao objasniti, a kada smo se vratili kući, dugo sam tragao po internetu da mu pokažem TV snimak kada šibica nakon granatiranja gori, tsanarai se dovikuju itd. Vjerujem da znaš taj slučaj.

Objavio/la mdjulbic prije 11 godina 11 mjeseci #

@Fotohamic : hvala
@Drinka: Hvala na dopunama
@Gost:posalji mi link ako ima na internetu
@Mama: Ne znam ti adresu
@Mirsad: Dvospratnjaci, linija 11 do Grbavice 1, linija 12 do Grbavice 2.sada mi se ta rastojanja cine mnoo manjim nego sto su prije izgledala. A na Grbavici se lako izgubiti, sve je napravljeno bez ikakvog reda

Objavio/la reuw prije 11 godina 11 mjeseci #

Evo jedan link za Sarajevku pricu Pedje Kojovica

http://www.zokster.net/drupal/node/2681

Objavio/la Gost_330 prije 11 godina 11 mjeseci #

gost 6338: procito sam pricu zahvaljujuci linku gosta 330. Pedjin otac je moj kolega koga dobro poznajem, a o dogadjanjima tokom rata nisam sa njim pricao, a bilo je tokom rata raznih glasina povodom njegovog boravka na Palama. Ne bih u to sve ulazio, a prica njegovog sina je poput desetina hiljada sudbina Sarajlija koji su se pokrenuli iz grada, i ja imam o tome napisan cijeli roman. Takodje se nisam mogao vratiti na posao, niti biti izabran za docenta, iako sam imao daleko najbolje reference, i iako su u bolnici bili uglavnom ono "moje nacije".
Malo je nevjerovatna africka beolest ociju kod Ibrinog unuka, koja se ne moze lako prepoznati, radi se o jednom crvicu koji se nakon ujeda muhe razvije u oku, i on se obicno vidi pri pregledu, a sansa da neko u Evropi oboli, a da nije bio u Africi, je skoro ravna nuli.Mwedjutim moguce da je pisac spojio stvarnost i mastu.

Objavio/la reuw prije 11 godina 11 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: