Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Tuberkuloza, jedan od dokaza evolucije

post objavio/la reuw prije 12 godina na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

meni je u biti drago što je sada tuberkoloza izlječiva i ima lijeka, a ne kao nekada kada je bila smrtonosna,pozz

Objavio/la mamaludica prije 12 godina #

Ma šta se taj Koh zezao? Šta mu bi da otkriva TBC?! Fina gospodska bolest.
Mene pred odlazak u vojsku pitaju, hoću li 10 dana na more ili 14 dana u brdo iznad Tarčina gdje je bila bolnica za liječenje tuberana. Ja izabrao Tarčin, ali bila su još tri istomišljenika. Smjestili nas u direkciju, ali smo u objekat gdje liječe tuberane išli na jelo, šahanje i zezanje. Meni se dopadali doručci: pune male ćase suhog ovnujskog iliti bravećeg mesa, podobro masnoga i krupni češnjevi lijepog zbilja mirisnog bijelog luka, a kiselog mlijeka koliko hoćeš. Okolina fantastična za šetnje itd. Pravo mi je lijepo bilo, a i ovih moje troje jarana se oslobodilo negdje par dana po dolasku. Naime prvih dana su vadili maramicu iz džepa pa stavljali na šteku, dok im ljekar nije objasnio da se prenosi udisanjem - kapljično!

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina #

Zaboravih dopisati: Tuberani imaju izgleda pojačan nagon za seksom?! Bar sam ja tako tada skontao, jer sam ih viđao kako uživaju u prirodi "berući gljive".

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina #

@Sad cu ja tebe, Mirsade, napasti sto zoves oboljele od TBC tuberanima.
Tuberkuloza se kod nas zvala i susica, a specijalizacija iz tuberkuloze ftiziologija (ftiza na latinskom znaci susenje). Susicav je onaj koji je mrsav, jer su tuberkulozni bolesnici bivali sve mrsaviji, i obicno i umirali ili od kaheksije ili od krvavljenja u plucima. Zato im se u sanatorijima davala masna i jaka hrana, a vjerovatno je to izazivalo povecanu potenciju, te odatle ubjedjenje da su tbc bolesnici imali povecani libido.Osim toga su dugo bili zajedno u sanatorijima, gdje je bilo podosadno, pa se bavili sirotinjskim zabavama.
Inace pored Tarcina oko Sarajeva je bila jos Bolnica za tuberkulozu u Kasindolu, i sanatorijum u Stambolcicu, te Klinicka bolnica za tuberkulozu pluca Podhrastovi (danas Bolnica za plucne bolesti). Tuberkulozu pluca je zamijenila druga posast, rak pluca.

Objavio/la reuw prije 12 godina #

jedan od gradova sa najvise slucajeva TBC-a u svijetu je New York.

Objavio/la ahava prije 12 godina #

@Ahava, nije ni cudo, tuberkuloza je bolest gradske sirotinje. Ljudi koji su sa sela stizali u industrijske gradove, neimuni, su brzo oboljevali.

Objavio/la reuw prije 12 godina #

Znam taj sanatorij u Stambolčiću. Zadnji puta bio oko 1973 ili 74. Odmah do tunela, na uzvišenja. To je za nas bila polazna tačka uspona na Hidžu, jedan od vrhova Ravne planine, koja dalje veže na Jahorinu.
Izraz tuberani mi je ostao iz tih vremena. Simpatičan izraz. A bijaše i jedna poskočica (bećarac) uz šargiju, samo se ne sjećam svih riječi, ovo šta se sjećam, nije za ovaj kulturan blog.

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina #

@Bio sam ja an Ravnoj, ima tamo i neka planina Klek, jednom je neki planinar napisao o njoj ( u planinarskoj novini) "Klek bosanski, neki ga i planinom zovu"

Objavio/la reuw prije 12 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: