Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Stanje zdravstva ogledalo društva

post objavio/la reuw prije 12 godina 2 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Nazalost, problemi u zdravstvu su samo jedna karika u veoma dugom lancu problema s kojim se susrecu gradjani BiH.
A, kad je medicina upitanju, evo ti jedan moj primjer. Za vrijeme agresije kada sam ranjen u stomaku mi je pukao rasprskavajuci metak i tako da imam problema sa pojedinim organima unutar stomaka, a posebno sa crijevima. Tada sam upozoren na neke simptome i ako se pojave da se odmah javim u bolnicu. Prije par mjeseci mi se pojave ti simptomi i odem u ambulantu da uzmem uputnicu. Docekala me je sestra "na noz" s pitanjem zasto se nisam narucio. Na moju srecu ja sam ratni invalid i imam prednost, pa sam uspjeo doci do doktorice preko reda. A, sta je sa onim ljudima koji nisu ratni invalidi, a moraju hitno u bolnicu???

Objavio/la hamza96 prije 12 godina 2 mjeseca #

Ja sam trenutno izmeđi čekića i nakovnja. Vodim udruženje gdje pola u okviru zakonskih izmjena a pola ispada da tako kažem. Mi smo cijelo vrijeme upozoravali i ranijeg i sadašnjeg ministra rada i socijalne politike.
U provedbi zakona su nam najveći problem lijelnici. Bio sam u ekipi koja je radila na Zakonu o osnovama socijalne zaštite. Ministarstvu smo kazali da neće biti u početku više od 23.500 korisnika, a kasnije da može dostići max 27.000. Polazni podaciu su nam bili osobe sa invaliditetom njih cca 16.600 koje je novi zakon o PIO od 01.08.1998. skinuo sa Fonda PIO.
Na žalost Institut za medicinsko vještačenje nema uslova provjere nalaza koje aplikanti donose. Ja sam bio par sati gost stručnog liječničkog tima rečenoga Instituta, da se uvjerim šta im kolege liječnici šalju. Žena donosi uvjerenje da kje 95% slijepa, a došla autobusom, bez pratuioca, pa umjesto normalnim prilazom ona preko 7-8 kolosjeka željezničke stanice. Drgfi dolazi sa 3 ugrađena stenta, žena operiurala rak dojke i dobila 70% invaliditeta i još joj liječnik napisao potrebu za tuđom njegom, operiranje jajnika (ekstrakcija) je cca 80%, ugradnja bajpasa 80-90%, i na posljetku tzv. preddijalizno stanje je 100%. Pa u tom stanju može biti svako.
Eto tako su nam liječnici FBiH zeznuli Zakon, te zeznuli istinske osobe sa invaliditetom koji će sada ostati bez prihoda, naročito oni koji su invalidnost stekli rođenjem. Ja sam veoma malo susreo liječnika koji se pridržavaju međunarodne zakletve. Za većinu njih je zakon euro, marka, dolar, ljetovanje i slično sve do placa za vikendicu. Nasuprot njima ima divnih ljekara koji maltene liječe svojom pojavom, osmijehom i razgovorom sa pacijentom.
Uglavnom, u budžetu je bilo predviđeno malo više od 154 miliona KM, a sada će trebati 106 miliona KM, pa će Vlada imati dovoljno novca da zakrpi tamo gdje im nedostaje - kod omiljene im populacije.

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina 2 mjeseca #

naklon

Objavio/la TetkaSlovka prije 12 godina 2 mjeseca #

Ako smijem da kazem da mi nemamo znanje da rijesimo te probleme. Zao mi je tih ljudi, zao mi je svakog ko nije situiran u nasoj zemlji ili na ovoj planeti a nije sposoban da zaradi svoj novac. Drustvo, tacnije drzava bi trebala biti duzna da se pobrine o tim ljudima.
Reuwe jesi li znao da je u socijalana skrb na zapadu pocela nakon istrazivanja da ce ti ljudi, kojima bude pojeljeno malo novca, trositi taj novac i da ce se isti obrtati, tj. drzava ce brati porez i a i otvarace se radna mjesta. Ta "socijala" je i motivacija da bi se ljudi pokretali na rad, a ne samo zastita.
Eto, da nasi celnici imaju to na umu, radili bi na tome da se ti slucajevi rijese, pa i sami dobili mogucnost na bolje plate.
Zalosno!
Samo se pitam, sta ce biti kad se dijaspora pocne polako odricati, kad ljubav pocne da blijedi, ili ne bude se imalo para da se dodje u domovinu.

Ugodno vece!

Objavio/la MayaBosanSka prije 12 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: