Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Preseljenjem na selo nestalo astme

post objavio/la reuw prije 12 godina 2 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Ja bih zabranila auta u gradu ili ih zamjenila elektricnim auticima (ako se bas mora)

Objavio/la WhoKilledBambi prije 12 godina 2 mjeseca #

Prijatelju,
Ja se sjećam jedne metode liječenja astme i opstruktivnog bronhitisa. Zenica je zarad razvoja ex-Yu bila žrtvovani grad sa ogromnim koncentracijama svih vrsta kakača. Nije se mnogo pričalo, mediji su ćutali, ali su liječnici imali jedan od načina liječenja: letenje avionom.
Ako se dobro sjećam, nekako od 1958. ili 59. se za lijepa vremena išlo u Sarajevo, Zagreb, Beograd na tzv. medicinske letove. Letovi su trajali 15-35 minuta. Lakši slučajevi su polijetali iz Sarajeva i letili oko Sarajeva, a teži su išli u Begrad i Zagreb i letjeli tu relaciju. Svaki pacijent je letio tako tri dana i bila su značajna poboljšanja.
Taj metod je izgleda bio preskup, pa je potom uslijedila gradnja ceste za Smet (1001 m/m), gradnja savremenog planinarskog doma, forsiranje planinarenja itd. U svim školama su oformljene planinarske sekcije, tako da je u jednom momentu, mislim 1962. bilo preko 12.000 mladih do 27 godina u planinarima, a starijih od 27 pa na dalje, mislim oko 9.000 članova, plus tzv. rekreacijskih planinara. Vlast je tada dobro finansirala čak 9 planinarskih društava u Zenici, te boravke na planinama i planinskim jezerima (Boračko, jezera Zelengore itd), a lako se moglo dobiti i talasoterašija u Crikvenici. U okviru Zavoda za medicinu rada je bio super kabinet sa svim vrstama inhaliranja od pare do jonizovanog suhog. Itd.
Ja sam također bio jedan od onih koji je liječio teški bronhitis letenjem i nisam više imao problema, s tim da su me "ubacili" u planinare. Već sa 13 godina sam bio i na Olimpu u Grčkoj. Planinario sam 32 godine. Nikada više nisam imao problema sa disaajnim organima, iako je Zenica postajala sve zagađenija polutantima. Imali smo čak epizodu kada je u zraki zabilježeno, ali neobjavljeno tada, 3.600 mikrograma sumpordioksida i 2.500 mikrograma lebdećih čestica u jednim kubnom metru zraka.
Čelična konstrukcija je u željetazari propadsala unatoč antikorozione zaštite, a ljudi su opstajali. Istina čekaonice ordinacija su uvijek bile krcate, naročito u prelaznim periodima godine, kada je slabo prirodno vjetrenje kotline.
Studija je over!

Objavio/la mdjulbic prije 12 godina 2 mjeseca #

@Bambi:
@Mirsad: Tebe samo treba malo pobosti, ispada iz tebe Wikipedia

Objavio/la reuw prije 12 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: