Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Da i ja nešto napišem o izborima

post objavio/la reuw prije 12 godina 5 mjeseci na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Vala su i meni dodijali. Nismo se rijesili ni panoa od ovih nasih izbora gdje smo "glasali za covjeka", gdje je "Europa 100%", "glasali srcem sarajevskim", itd., sa kojih nam se blagonaklono smijese oni kojima smo zadnja rupa na svirali, a sada poklopili americki.

Objavio/la Gost_9902 prije 12 godina 5 mjeseci #

Piše: Muharem Bazdulj
04/11/08


We Shall Overcome

U oktobru mjesecu 2000. godine, crnogorski pjesnik Aleksandar Bečanović napisao je pjesmu “Neka Bog blagosilja Ameriku“, jednu od najljepših postjugoslovenskih pjesama uopće. Na tragu Borgesove “Druge pjesme o darovima“, u furioznom nabrajanju, Bečanović zahvaljuje Bogu na svemu lijepom što je Amerika dala svijetu. U stotinupedeset stihova on spominje i Poea, i Johnny Casha, i Whitmana i pojedine holivudske režisere. Meni najdraže mjesto, međutim, je distih koji spominje Brucea Springsteena - “jer nakon svakog teškog dana pronađe razlog da vjeruje“.

Ne navodim slučajno dataciju pjesme. Samo mjesec dana kasnije na američkim je predsjedničkim izborima pobijedio George W. Bush, a produkt njegove politike je i broj neamerikanaca koji više nisu spremni iskreno kazati “Neka Bog blagosilja Ameriku“, broj veći nego ikad ranije. A ipak, u američkoj je povijesti Bushova era puka aberacija. Amerika je bila i ostala najveća priča Zapada, najbliži korak ka Novoj Atlantidi, zemlja koja graniči sa Utopijom. Dokazuje to i priča o Baracku Husseinu Obami.

1961. godine, u vrijeme Obaminog rođenja, na velikim prostranstvima Sjedinjenih Američkih Država, rasizam je još uvijek bio institucionaliziran. Tek tri godine kasnije, Lyndon Johnson je potpisao The Civil Rights Act, odnosno zakon koji je u cijelim Sjedinjenim Državama crncima garantirao potpunu ravnopravnost. Dječak rođen u vrijeme kada na cijeloj teritoriji svoje domovine nije imao ni puna građanska prava natječe se, evo, danas za mjesto predsjednika.

Himna borbe za građanska prava crnaca (bila) je stara gospel pjesma “We Shall Overcome“. U augustu 1963. godine, pjevala ju je Joan Baez zajedno s tri stotine hiljada ljudi za vrijeme marša za Washington koji je predvodio Martin Luther King, a spomenuti Lyndon Johnson ju je citirao obraćajući se Kongresu u martu 1965.

Mi ćemo pobijediti jednog dana, kaže pjesma; duboko u svom srcu vjerujem da ćemo pobijediti jednog dana, kaže pjesma; Svi ćemo biti slobodni jednog dana, kaže pjesma; duboko u svom srcu vjerujem da ćemo pobijediti jednog dana, kaže pjesma; Na cijelom bijelom svijetu jednog dana, kaže pjesma; duboko u svom srcu vjerujem da ćemo pobijediti jednog dana, kaže pjesma.

2004. godine, Bruce Springsteen je podržao kandidaturu Johna Kerryja, no Bush je usprkos tome pobijedio. Dvije godine kasnije, Springsteen je objavio album “We Shall Overcome: The Seeger Sessions“ na kojem je naslovna pjesma upravo obrada “We Shall Overcome“.

U recenziji spomenutog albuma Zoran Paunović je primijetio da njime Springsteen zapravo ističe vlastitu kandidaturu za mjesto američkog predsjednika. Tada je zbilja izgledalo da lijeva, demokratska, kosmopolitska Amerika nema političara dostojnog Bijele kuće, političara spremnog da pokrene tektonske promjene; tada se zaista činilo da, ne samo u simboličkom smislu, takva Amerika nema boljeg kandidata od Brucea Springsteena. Tada na obzoru još nije bilo Baracka Obame. Sada, međutim, kad je Obama tu, Boss opet ima koga podržati i može raditi ono u čemu je najbolji - pjevati. Obama će biti predsjednik.

Lijepo je rekao Timothy Garton Ash: makar neamerikanci danas nemaju pravo glasa, ovo su izbori sviju nas. A svi koji su posvećeni slobodi i ravnopravnosti, svi koji vole Ameriku i vjeruju u Ameriku kao onaj grobar Bonasera iz prve scene “Kuma“, navijaju za jednog kandidata. We shall overcome today!

Idući članak

Natrag
Preneseno iz danasnjeg Oslobodjenja

Objavio/la reuw prije 12 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: