Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Gavrilo Princip, heroj ili terorista ?

post objavio/la reuw prije 13 godina 2 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

nego sta je do terorista. Da moj rodjeni otac ubije trudnu zenu nu krivu ni duznu ja bih ga nazvala teroristom.

Objavio/la Gost_3586 prije 13 godina 2 mjeseca #

U moje vrijeme u skoli su nas ucili da je Princip heroj i da je ucinio veliko djelo u borbi protiv tudjinske vlasti, a iz ove perspektive, kada sam i sama dozivjela na svojoj kozi "odbranu" "ugrozenosti" Srba, smatram ga teroristom i mislim da mu ne treba odavati nikakve pocasti ni slaviti ga u istoriji.

Objavio/la Gost_5728 prije 13 godina 2 mjeseca #

Gavrilo Princip je bio clan masonske loge'crna ruka',ciji je centar bio u Beogradu...Znaci da masoni vucu konce vec odavno na balkanu i u svijetu...Conspiration...

Objavio/la Pik prije 13 godina 2 mjeseca #

U Opstini gdje radim , ovdje u Holandiji , vodili smo moje kolege i ja raspravu o ulozi Gavrila Principa.
Na kraju sam mojim Holandskim kolegama postavio pitanje , kako bi nazvali pojedinca, koji bi ubio Sajsa Inkvarta(Seys Inquart) 1941 Hitlerovog Rijks- komesara za Holandiju, teroristom ili herojem.
Velika vecina kolega je nazvala ubojicu Inkvarta herojem. tada sam im rekao da uporede sa ovim i ulogu Gavrila Principa i Austrougarskog prestolonasljednika. Priznali mi to ili ne , istorija kaze da je Bih bila pod okupacijom Austrougarske kao i Holandija pod okupacijom fasisticke Njemacke.
Pozdrav!

Objavio/la Gost_410 prije 13 godina 2 mjeseca #

terorista jest al kenjaju odavno se trazio povod za 1. svjetski rat to svi znamo sam metak sto ubi sofiju i franca i nerodjeno dijete nije uzrok krvarih ratova 20 st. krive su pohlepne glave kraljeva i federala...

Objavio/la solid prije 13 godina 2 mjeseca #

Austrougarska okupator - Ferdinand sef okupatora - ubica njegov je heroj.

Gavrilo - Srpski nacionalista - ipak, heroj!

Objavio/la mudriholandez prije 13 godina 2 mjeseca #

Medju clanovima "Mlade Bosne", bilo je i clanova drugih nacija, organizacija se nije zvala nasrecu ni "Mlada Srbija" ni "Mlada Hrvatska"...
Atentat je izvrsen u Sarajevu , glavnom gradu , a ne u Teheranu, sto bi onaj bezveznjak rekao...

Objavio/la Gost_6864 prije 13 godina 2 mjeseca #

Kao sto rekose mudriholandez i solid se podpisujem,
Zamislite se ovako , da je netko ubio Hitlera, i zavrsio agoniju koja se je desila ! Dali bi i njega zvali teroristom ??? ili herojem ?. Budite sigurni da bi danas pisalo da je bio heroj, spasuci milijone ljudi.
Sto se tice Gavrila i njegovog ubistva Ferninada, nemojte si lupati u glavu zamisli da je on uzrok za WW I , svima je poznato barem vecini, da se je Austrougarska vladavina raspadala, i da bi sacuvao teritorije su trazili uzrok za rat, naravno sto im je veoma pripomogla Njemacka, koja je imala pretenzije do prosirenja svojih teritorija na tla Evrope. Posto se Njemacka nije mogla boriti na 3 fronte, zapad i istok, je Austrougarski obecala potpunu moralnu i vojnu podrsku ako objavi rat srbiji, i stime da bi dobila zeleno svjetlo za napad i okupaciju evrope. Ukratko receno, Nategla je Austrougarsku da bi Njemacka imala najveci profit u svemu tome, a uzrok znamo koji je bio za pocetak masovnog ubijanja.

Objavio/la Posejdon prije 13 godina 2 mjeseca #

@Posejdon. Hitler je bio najveci zlocinac, samih Jevreja je pobio sest miliona. Franz Ferdinand se rodio u zemlji koja je vec bila takva i tolika, on sam nije vodio nikakva osvajanja,niti je vrsio bilo kakve zlocine, pa je uporedjivanje sa Hitlerom sasvim neumjesno. Da li bi rat nastupio i ako nije bilo atentata u Sarajevu isto se ne moze sa sigurnoscu reci. Kao i u zivotu obicnog covjeka, tako i u istoriji covjecanstva cesto jedan slucaj sve promjeni iz temelja, i usmjeri zivot, odnosno istoriju u sasvim neocekivanom pravcu.

Objavio/la reuw prije 13 godina 2 mjeseca #

Neide se zato koje i koliko pobio jevreja, cigana..... i ostalih nacija, poenta cjele ove price je u tome da je neko ubio hitlera, nebi bilo toliko mrtvih i nebi bilo verovatno rata. Ubijen je Kenedy, pa je Oswald prozvan teroristom ?,Kralj Aleksandar ubijen, jesu li tadasnja stranka tj clan VMRO podupreti NDH i Pavelicem prozvani teroristom ? i dalo bi se jos nabrajati.
Naravno sve je to pokrenuto o GP dali je terorista, e sad sta je bilo poslje i kako se historija odvijala, to je vec druga prica, za neku drugu priliku

Objavio/la Posejdon prije 13 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: