Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Bebe umiru noću i vikendom

post objavio/la reuw prije 13 godina 2 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

kako je tako nesto moguce u toj 'razvijenoj' zemlji?

Objavio/la Gost_3931 prije 13 godina 2 mjeseca #

Gostu: U ovoj zemlji se bar objelodani da nepotrebno umre 35 beba u godini, a u drugima pa i u nasim balkanskim zemljama bebe umiru nepotrebno i u mnogo vecem broju, a da o odraslima i ne govorim, a da to niko ne objavi. Cilj objavljivanja ovakvih stvari je da se stanje popravi i to ce se sigurno i uraditi.
Sto se tice "razvijene" zemlje ona to sigurno jeste, ali svugdje postoke propusti, na koje se ukazuje i koji se ispravljaju. Kod nas nasi pametnjakovici sve znaju i nije potreban nikakav savjet niti ispravka.

Objavio/la reuw prije 13 godina 2 mjeseca #

Slazem se sa autorom bloga i posta...tuzna je cinjenica da kod nas bebe umiru u velikom broju..koliko od komplikacija za vrijeme trudnoce,komplikacija za vrijeme poroda pa do nebrige medicinskog kadra tokom nocnih dezurstava..kad je ganjanje odjeljenskog ljekara i partija remija vaznije od 50 tak beba koje leze same po cijelu noc....

Objavio/la hazbinatorr prije 13 godina 2 mjeseca #

Tacno, kod nas se cak i suti jer ne daj Boze, kako cu doktoru sutra na oci!
Na intenzivnom odjelu se skupe po desetak njih i puse svakih tot sati, jos otvorenih vrata, zasto li ih otvore da cuju pacijente ili ...sta li...koji ujedno i udisu sve fino i polako!

Objavio/la Artsinop prije 13 godina 2 mjeseca #

ne, kad sam pitao kako je to moguce, pitam u vezi radjanja kod kuce. to mi se nekako cini arhaicno, ali ja sam mlad, sta ja znam o tome.

Objavio/la Gost_3931 prije 13 godina 2 mjeseca #

Pa radjanje kod kuce je u njihovoj tradiciji. Mnoge zene ne zele da idu od svoje kuce.Zene medjutim mogu izabrati ako zele porodjaj u bolnici. Porodjaj kod kuce obavljaju strucne akuserke sa visom akuserskom skolom. Naravno da se svi slucajevi kod kojih se moze pretpostaviti komplikacije (na osnovu ultrazvuka, i ostalih pregleda ginekologa tokom trudnoce) salju na bolnicki porodjaj. Problem je sto ginekolog nije u samoj bolnici nego je pripravan,i tu blizu ,kod kuce, pa se mladi doktor cesto ustrucava za svaku "sitnicu" da ga zove. Slicno je i sa ostalim specijalizacijama, ne dezuraju u bolnicama ni ocni, ORL, pa cak ni svi hirurzi, ali su pripravni.Nije to dobro, medjutim su ovi specijalisti maksimalno iskoristeni i maksimalno placeni tokom redovnog radnog vremena, pa ih je jako skupo platiti jos i da spavaju u bolnici za velike pare. Satnica jednog takvog specijaliste, koji je free lancer, znaci ima svoju firmu jednog lica, u brutu iznosi oko 300 eura, znaci noc spavanja 3600. eura.

Objavio/la reuw prije 13 godina 2 mjeseca #

U njemackoj je malo drugacije stanje. U minhenu konkretno ima par zenskih klinika, porodjajnih i za zenske bolesti, gdje fakat svu noc ima ginekolog. Kad se moja seka poradjala dobila je neko trudnicko trovanje i morali su bebaru prija izvuci, poceli joj dan prije davati infuzije za bolove, do navecer se nije porodila i oni je smirili, kao bolje i njoj i osoblju da s eporadja preko dana. Tako je i bilo i smatram to super, odmorna ona, odmorno osoblje...
Ne znam, ali smatram da je zdravstvo u njemackoj na jako visokom nivou.
Ono, ima tu i tamo koji propust, ali sve u svemu su fakat seriozni.

Objavio/la yamore prije 13 godina 2 mjeseca #

Yamore: I u Holandiji u velikim gradovima, gdje je velika frekvencija, i u specijalizovanim ginekol. bolnicama je sita stvar. Ali i u Holandiji i u Njemackoj najveci broj pacijenata obradjuju opste bolnice kojih ima na stotine, i ovdje je rijec o takvim bolnicama. Inace su Holandija i Njemacka spojene kao pupcanom vrpcom, i nema puno razlika medju njima, kao sto je i jezik prilicno slican.

Objavio/la reuw prije 13 godina 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: