Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Otpusna lista

post objavio/la reuw prije 13 godina 3 mjeseca na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

cudno mi je da i dan danas poslije tolikog kontakta sa zapadom mi jos uvijek komplikujemo stvari...

Objavio/la puzzled prije 13 godina 3 mjeseca #

Kod nas je jako slaba kompjuterizacija u svemu. Jos uvijek uzimas svoj karton iz kartoteke i nosis ga doktoru da on vidi sta u njemu pise. A mnogi su lijeni i da to pogledaju, posebno tzv. "porodicni", nego se oslanjaju na informacije koje dobiju od pacijenta, ako se udostoje i to da saslusaju. Takodje, na sudovima i u zemljisnim knjigama, morate cekati mjesecima da dobijete neko rjesenje, umjesto da se sve samo izvadi iz kompjutera. Ovaj nas je rat potpuno unazadio, a sada nas unazadjuje stranacko zaposljavanje i nepotizam, na mnogim poslovima rade polupismeni ljudi. Sto se tice laboratorijskih nalaza, to sada izbacuje kompjuter, ali si onda jos na vecim mukama jer ne znas desifrovati kompjuterske oznake. Ma, moglo bi se o zdravstvu pisati danima i mjesecima.

Objavio/la Gost_5728 prije 13 godina 3 mjeseca #

mislim da se u Bosni uvijek pokusavala graditi kuca od krova - nikako da na pravo mjesto dodje pravi covjek koji ce pokrenuti stvari logicki..svi zure da budu sto bolje obuceni, nasminkani i imaju sto vise, a za tako neke normalne stvari niko nema vremena, a ni mozga, cini mi se

Objavio/la sjeverac prije 13 godina 3 mjeseca #

hajde nek' negdje vlada red, mislim da je i ovdje tu negdje priblizno ;)

Objavio/la Svea prije 13 godina 3 mjeseca #

Da, ali svaki pacijent ima valjda pravo da kad pozeli uzme sve svoje dokumente i na papiru. Uglavnom i kod nas je sve u elektronskom modelu, cak se vise nikakva dokumentacija ne pravi, ne pise, izuzev ako neko potrazi. Ne cuva se ni u arhivi vise nista, jedino ljudi koji su rodjeni 7 i 27- og u mjesecu. Njihova historija bolesti ostaje 'vjecno'pohranjena u drzavnim labaratorijama. :) Selam

Objavio/la MayaBosanSka prije 13 godina 3 mjeseca #

Puzzled, sjeverac:Sasvim ste u pravu. Medjutim mnogima koji dodju sa zapada se ta nonsalantnost svidi,tek vide koliko su u svojim zemljama pritisnutiraznim pravilima, pa bi mnogi i ostali da zive.@Svea:pa slican je evropski model.
Mayo: A za sta sluze te istorije od onih rodjenih sedmog i dvadesetsedmog? Ovdje se ipak pisu otpusna pisma, ali ostaju u kompjuteru u koji imaju ulaz svi medjusobno povezani doktori, pa kad ides drugome ne moras nista nositi.

Objavio/la reuw prije 13 godina 3 mjeseca #

haos :)

Objavio/la nomanswoman prije 13 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: