Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Jabuka: najdragocjenija ruža

post objavio/la reuw prije 13 godina 5 mjeseci na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

Evo ja jope ustala na desnu nogu. Sve mi je to poznato o jabuci, ali nam je ove godine zagriz sarenike jabuke postao puno skuplji, preko 50%, pa osim toga sto ih narod ne moze gristi jer nema zuba, tj. nema para da pravi zube, tako ce ih slabo grickati i zbog skupoce. Ovo ja mislim na nasu BiH. (tesko pogoditi)

Objavio/la Gost_5728 prije 13 godina 5 mjeseci #

@reuw
A sta mislis o holandskim jabukama?Ja onoj vostanoj kori,nista ne vjerujem...

Objavio/la senad klino prije 13 godina 5 mjeseci #

Senadu Klini:Ako ces kupiti bioloske jabuku, moras platiti tri puta skuplje. Ove nove sorte Elstar, Jonagold, pa i nisu lose. Ja idem na selo i kupujem jabuke i kruske. Losije sujabuke u BiH jer su uvezene loseg kvaliteta, a domacih ima kod nekih seljaka na pijaci, dobre stare sorte, ali s moraju podmladiti.
Gostu 5728. I u Holandiji je voce za najmanje trecinu skuplje nego lani, a sir za 40 posto, i tako dalje.

Objavio/la reuw prije 13 godina 5 mjeseci #

Meni stari znaju reći da su najbolje crvave, crv neće u "plastične" :)

Objavio/la chedovishte prije 13 godina 5 mjeseci #

Dragi dr. Feride,
Hvala za ovaj sjajan prilog o jabukama. Jabuka je zaista voce nad vocima, sveta vocka. Moja kcerka se zove Elma, sto znaci jabuka pa ovu vocku, pored sljive, najvise volim. Moj otac Esad je u Bugojnu imao pored 101 stabla sljive i puno stabala jabuke. Ali rijetke sorte jabuke kao sto su senabije, zvecaljke i sl. koje su se mogle naci po mnogim vocnjacima u okolini Bugojna (sela Karadje, Kotezi i dr, ) nazalost vise ne postoje. Nestale su zajedno sa mnogim vocnjacima koje je pojela industrijalizacija u BiH. Nadajmo se da ce se divni bosanski vocnjaci opet obnoviti.

Objavio/la Gost_6037 prije 13 godina 5 mjeseci #

Reeuw neulogovani:Hvala gosci 6037. A nisam znao da je Elma jabuka. A o starim sortama jabuka sam napisao nesto na jednom od proslih postova, negdje prije dvadeset dana. Ja opet najvise volim lijenu pitu. Prijatno.

Objavio/la Gost_8538 prije 13 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: