Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Manje poznate voćke u Bosni i Hercegovini

post objavio/la reuw prije 13 godina 6 mjeseci na blogu Leteci Holandjanin

Komentari na post

 

mi jele :D

Objavio/la bosanskihaiku prije 13 godina 6 mjeseci #

aman gdje nadjes ti sve ovo hahaha

Objavio/la puzzled prije 13 godina 6 mjeseci #

musmula se ovdje prodaje na pijaci ...

Objavio/la erdzana prije 13 godina 6 mjeseci #

Musmula, seftelija,kajsija, pa i oskorusa, kao i mnostvo toga drugog (rakija, tursija itd) je doslo na Balkan sa Turcima.

Objavio/la reuw prije 13 godina 6 mjeseci #

Sve sam to jela kao dijete u "lijepom starom gradu Višegradu", a sada zaboravila i da postoji. Posebno bih voljela sada jesti turšiju od takiša.

Objavio/la Gost_5728 prije 13 godina 6 mjeseci #

kako se pravi rakija od musmula? Zahvalan unapred, Zoran Bgd.

Objavio/la Gost_1875 prije 13 godina 5 mjeseci #

@Gostu 1875:Potrazio sam na internetu, vidim da se moze praviti ta rakija, ali kako stvarno ne znam. U Turskoj ima mnogo vise musmula nego kod nas, upitacu jednu blogerku iz Ankare. Hvala na citanju.

Objavio/la reuw prije 13 godina 5 mjeseci #

Ukratko:
Mušmula je još jedna biljka iz porodice ruža (uz jabuku, krušku, dunju, šljivu i oskorušu), koja ima više od 100 rodova i 3.000 biljnih vrsta. Drvo naraste do sedam metara, a daje plodove dok je mlado. Često se kalemi na dunju i krušku, i već iste godine može da rodi.
U Evropi se gaji milenijumima, posebno u Francuskoj, a bila je veoma popularna u srednjem veku, a smatra se da je poreklom iz centralne Evrope, ili predela oko Kaspijskog mora.
Mušmula cveta kasno, krajem aprila, pa joj mrazevi ne mogu naškoditi, a cvetovi su beloružičasti, slični jabukovim. Listovi su duguljasti, takođe slični jabukovim, mat, tamnozeleni i maljavi. Sazreva posle oko 180»-190 dana. Plod, koji liči na krušku ili jabuku, je zelenkastosmeđ, tamnosmeđ, riđ ili čokoladnosmeđ, s proširenom čašicom, i prečnik mu je oko pet centimetara.
Kad se uzberu, a to treba činiti kad lišće počne da opada, čak i posle prvih mrazeva, tvrde su i opore, pa ih treba ostaviti nekoliko nedelja da zru, gotovo ugnjile. „Meso” tada postaje meko, sočno, kiselkasto i kremasto, kao puter od jabuke, a neki kažu da podseća na ukus jabukovače, a neki - na vino.
Od mušmule se može praviti marmelada, liker i rakija.
U narodnoj medicini smatra se da mušmule poboljšavaju vid. Takođe, jačaju jetru i bubrege, hrane krv, dobre su protiv slabosti u leđima i kolenima, protiv vrtoglavice i impotencije.

Objavio/la reuw prije 11 godina 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: