Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Prisilne motivacije

post objavio/la centarjekk prije 5 mjeseci 16 dana na blogu TAteorija

Komentari na post

 

Preidealističan okvir u ovome tekstu, ili je bar tako predstavljen ovdje pretjeranim pojednostavljenjem.

Objektivnu stvarnost određuju mjerenje i vrijednosti, a uspoređivanje je metod na kojem počiva sistem mjera u ljudskoj civilizaciji. Ta objektivna, tačnije rečeno konsenzusna, stvarnost uspostavljena je upravo na sistemu mjera, odnosno na usporedbi. Naš jezik je takav, najpouzdanije sredstvo međuljudskog komuniciranja do sada (bar koliko znamo). Najbolji dokaz za to je termin -savršen- iz tvoga teksta. Poznajemo termine -savršen- i -nesavršen- i tu je kraj. Puno bi rečenica uzelo da termine -običan-, -svakodnevan-, -ispunjen/a- uglavimo u kontekst iz teksta, kao neki pokazatelj sredine između tih krajnosti ili pokazatelj željene specifičnosti individualnog razvoja, a pojmovi tako ne funkcionišu. Ne finkcionišu ovako predstavljeni.

Svakoj kvalitetnoj teoriji potrebna je širina, jer inače neće funkcionisati ili će funkcionisati isuviše tehnokratski, pa i tehnički. To je ono što želim reći.

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 16 dana #

I, btw., ako nije riječ o intimnom pitanju.. Šta je centar? Referiram se na tvoj nick - centar.je.kk

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 16 dana #

Hvala na komantaru. Centarjekk je skracenica naziva udruzenja: Center za jezik, komunikaciju i kulturu, gdje se bavimo navedenim i srodnim temama.
Ovi tekstovi i blog nastali su kako bi nasim korisnicima i siroj publici priblizili, na sto je moguce jednostavniji nacin, neke teorijske koncepte koji nam sluze u radu s pojedincima i grupama.
Ukoliko tebe interesuju siri aspekti ovoga o cemu pisem, rado cu ti prepruciti literaturu.
I zadrzacu se kratko na zahtjevu "budi savrsen" iz ugla TA teorije. Rijec je o drajveru ili kako smo ga preveli, prisilnoj motivaciji, kod ljudi koji bazicno nemaju osjecaj licne vrijednosti i pokusavaju ga postici tako sto ce svima pokazati kako su najbolji. To je unutrasnji, cesto nesvjesni, poriv da sve sto radimo bude "savrseno". Rijec je o licnoj procjeni sta je za pojedinca savrseno. Najjednostavnije objasnjeno, "budi savrsen" je imperativ kojeg sebi namecu perfekcionisti, a u osnovi takvog ponasanja je skriptno uvjerenja: "Nisam dovoljno dobar/a", "Ne vrijedim", "Ne
zasluzujem ljubav"...

Objavio/la centarjekk prije 5 mjeseci 16 dana #

Dr. Bern (a granično i Eriksen) bi definitivno nastojali izbjeći takvo pojednostavljenje, jer se inače široka teorija uvodi u tehnokratsko banalizovanje. Naravno, ne moramo se složiti. Od treće godine fax-a znam gdje pronaći referentnu literaturu u oblasti transakcione analize, ima tome gotovo dvadeset godina.
Referiranje na "program savršenosti" (btw. programiranje je pojam uspostavljen teorijom i tu se pošteno poziva na preteču - Pavlova) nije ono što su moja pitanja i opservacije željele postići. Dovoljno je o tome rečeno u samome tekstu. Moje pitanje i opservacije ticale su se j e z i k a kojem je to rečeno, a koji sabija pojmove u izrazito uzak i iščašen okvir. Korisnici i šira publika zaslužuju posvećeniji i pažljiviji odnos. Transakciona analiza nije sveščica self-help pomoći.

S nadom da će ova opservacija unaprijediti predstavljanje djelatnosti vašeg centra, pozdravljam te.

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 15 dana #

U svakom slucaju, korisna diskusija izmedju nas dvije ;)
Erik Bern se i sam trudio da jezik TA bude razumljiv osmogodisnjem djetetu. Jednostavnost ne znaci uvijek i banalnost. Po mom licnom misljenje, cak je i suprotno. Koncepti i teorija TA su krajnje jednostavni i stvarno svima razumljivi, jezik kojim se TA sluzi, takodje. Zbog toga se ni ja kao neko ko je "dublje" u ovome nisam smatrala "zakinutom", a skraceno predstavljanje TA ovdje ima svrhu upoznavanja citalaca s ovom teorijom. Naravno da ce svako koga interesuje vise to i potraziti, neko kroz literaturu, neko mozda kroz psihoterapiju...
Imas pravo da se ne slazes. Korisno je imati sagovornika na ovakvim temama, hvala ti sto pratis.
Pozdravljam te

Objavio/la centarjekk prije 5 mjeseci 15 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: