Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Abortus

post objavio/la asterblistok prije 6 mjeseci 22 dana na blogu To je kao... moje mišljenje čovječe.

Komentari na post

 

Razumijem sta zelis reci i naglasiti.
Abortus jeste ubistvo uvijek. Posto svako ubistvo ostavlja posljedice na psihu i tijelo pocinioca, mozda bi bilo bolje djevojcice i djecake, djevojke i mladice, muskarce i zene, educirati o toj temi i odgovornosti koju svaki seksualni cin nosi sa sobom.
Seks tu nije samo stvar uzitka i prepustanju nekontrolisanim porivima vec mu je prvobitna namjena prokreacija. Ako nismo sposobni biti odgovorni za svoja djela i nositi se s posljedicama, onda se trebamo educirati o suzdrzavanju.
Danas je potpuno obratno sve i sve se svelo na zivotinjski nivo samo sto zivotinje svoju mladuncad donose na svijet.
Druga bitna stvar je odgovornost muskarca. Kada bi bili podrska, makar i ne zasnovli porodicu, vecina zena bi odustala od razmisljanja o abortusu.
Kada ne bi bilo osude okoline, isto bi dosta zena prije dalo prednost zivotu nego ubilo.
Bio legalan ili ne, odvijace se svakako.
Zivot gdje god i kada god bio zacet, jeste zivot i porodica, muskarac i drustvo, treba da prihvate taj zivot bez osude, bez odbacivanja a zena ce onda slijediti prirodu i uciniti sta je potrebno. Nece donijeti pogresnu odluku.

Objavio/la sreca_ prije 6 mjeseci 21 dan #

Nisi me baš najbolje razumjela (ili možda ja nisam tebe najbolje razumio misleći kako hoćeš reći da se slažeš sa mnom, a onda zastupaš često oprečno mišljenje), ali svakako imamo dodirnih tačaka, naročito u pogledu educiranja mladih o seksu i odgovornosti. Kvalifikatori koje dodjeljujem abortusu u smislu ubistva su veoma bitni i ono što zapravo govorim jeste da abortus nije ubistvo, ako se izvede dovoljno rano, a jeste ubistvo u poznim dijelovima trudnoće. Dalje, slažem se da seks nije isključivo stvar užitka, ali uglavnom jeste stvar užitka u životu ljudi. Samo mali postotak ljudskih seksualnih aktivnosti predstavlja prokreaciju - dakle upuštanje u seks radi začeća. Kako je nešto evoluiralo i koja mu je prvobitna svrha i namjena ne određuje obavezno kako se to koristi od strane ljudi. Seks služi kao zabava, način zbližavanja i učvršćivanja intimnosti i veze, nekome je to jedina fizička vježba, a nekome je kao droga. Također, kada se neko toliko namnoži, kao što smo se mi ljudi namnožili, prirodni poriv i aktivnost razmnožavanja bi možda trebalo malo zauzdati. Dakle, prvobitna svrha seksa ne mora više biti ispravna, dobra ili poželjna. Što se tiče životinja, nikada nismo bili dalje od životinja po mnogo čemu, pored činjenice da ne donosimo mladunčad na svijet svaki put kada imamo sex. Čovjek je zauzdao mnoge prirodne porive i instinkte i izdigao se iznad njih, ali i dalje smo veoma blizu životinja, i dalje smo i mi životinje. Slažem se s tobom po pitanju odgovornosti muškarca, ali ponekad kakvu god podršku muškarac nudio, žena jednostavno ne želi s njim osnivati porodicu, niti rađati njegovo dijete. Izradila se što je spavala s njim i zar to treba da odredi čitav njen život? Na kraju bih samo još osporio generalnu svetost života i prirode. Na kraju je to samo pretakanje blata tamo 'vamo, često veoma nasilno.

Objavio/la asterblistok prije 6 mjeseci 20 dana #

Razumjela sam te odlicno, shvatam tvoj pogled na sve i nisam izrazila svoje slaganje ili neslaganje, vec svoje razmisljanje o tome.
Moj stav ce svakako biti drugaciji od tvog jer sam zena, mogu osjetiti bolje i razumjeti zenu - potencijalnu majku, nego sto to moze muskarac.

"Izradila se što je spavala s njim i zar to treba da odredi čitav njen život?"

Licno na zivot i odluke gledam malo sire i malo dublje.
Ako mlada djevojka ostane u drugom stanju neplanirano, moze se objasniti nezreloscu i godinama i raznim izgovorima ali i mlada djevojka ako ima podrsku, nece ubiti plod, nece je niko normalan tako ni savjetovati i ne ulazi mi se ovdje u objasnjavanje koje to posljedice ostavlja na njen zivot, sigurno daleko vece nego rodjenje.
Ali ako zrela zena ostane u drugom stanju iz hira i kako ti kazes, izradila se i ne zeli radjati a nema prepreka realno da rodi, mislim da treba pogledati prije takve odluke to sto ona smatra samo mrtvom tvari, treba pogledati kako to izgleda...
Ako ne moze biti odgovorna za svoje nagone onda jednostavno treba snositi odgovornost za svoje postupke a odgovornost nije abortus.

Objavio/la sreca_ prije 6 mjeseci 19 dana #

U redu, ne slažemo se po nekim suštinskim pitanjima (svakako ne svim), ali mislim da se razumijemo. Samo bih te još pitao šta misliš o najekstremnijoj situaciji - šta je sa plodom silovanja? Da li misliš da tada abortus može biti ispravna ili opravdana odluka?

Objavio/la asterblistok prije 6 mjeseci 19 dana #

Ne mogu reci nista iz iskustva jer ga nemam niti sam srela i upoznala nekoga s tom pricom.
Citala sam i gledala gdje zene odluce da rode, neke zavole dijete tokom trudnoce i tako lakse prezive taj gnusni cin, neke rode i daju dijete na usvajanje, ne zeleci vise nista znati jer bi ih podsjecalo stalno na isto.
Neke nemaju snage da izdrze trudnocu.
Sta god koja zena da odluci ne osudjujem je.
To su ekstremne situacije...ali opet se radi o djeci, bez obzira kako se desilo zacece.

Ja cu tebe pitati, sta mislis ima li zena pravo u slucaju da ne zeli dijete a muskarac ga recimo zeli, da sama donosi odluku, samo zato sto ona nosi to dijete i radja ga?
Ili da muskarca i ne obavijesti da je u drugom stanju pa ili se rijesi djeteta ili ga rodi a dijete i ne zna za oca...

Objavio/la sreca_ prije 6 mjeseci 18 dana #

Što se tiče prvog pitanja, mislio sam da sam jasno izrazio svoj stav po tom pitanju u tekstu na koji sada dajemo komentare, no ponovit ću: Ako žena ne želi dijete, muškarac nema glas (ili ima glas, ako se radi o paru koji su već dugo zajedno i koji možda već imaju dijete/djecu). U prvom mjesecu trudnoće, embrio je jedva nešto malo više od sperme koju je muškarac obezbijedio i koju mi muškarci rasipamo na sve strane i to što je muškarac dao dio recepta kako će se taj grumen tkiva razvijati ne daje mu nikakva prava odlučivanja. Žena bira i odlučuje. Za mene je to potpuno isto kao kada se muškarac udvara ženi. To što je on zaljubljen i snažno želi da bude s njom, nju ne obavezuje da to prihvati. Isto tako, ako on želi da ona nosi i rodi njegovo dijete, nikako je ne obavezuje da to učini, bez obzira što se njegova sperma već našla u njoj i oplodila jajnu ćeliju.

Mislim da se slažeš sa mnom da žena treba imati kontrolu nad svojim tijelom i životom. Ono gdje se naša mišljenja razilaze je od trenutka začeća. Ti smatraš da je uništenje ploda ubistvo koje se ne može opravdati, premda ga nećeš obavezno osuditi, ne u apsolutno svakoj situaciji, a ja smatram da u ranim stadijima trudnoće to nije nikakvo ubistvo, samo rizik po zdravlje žene, ali rizik koji žena vidi kao manje zlo. Pretpostavljam da se ježiš na ovakav komentar da rođenje djeteta može biti zlo, ali to je jedna o tih suštinskih razlika među našim stavovima. Ja smatram da svakako može biti zlo. S druge strane, naravno da prihvatam da u mnogim slučajevima žena rodi neželjeno dijete i sve bude krasno. Žena će u većini slučajeva voljeti dijete koje rodi, bez obzira na situaciju u kojoj je rođeno, genetski program je prejak. No to što majka voli to dijete nije nikakav garant kvaliteta života tog djeteta ili nje same, a ako pri tome još nema para, mrka kapa. Ljubav uzima mnoge oblike, a neki su štetni, sposobni nanijeti više štete nego koristi. Nema univerzalne formule za ishod i zapravo svaku situaciju treba razmatrati i ocjenjivati pojedinačno, ali moje generalno pravilo je da žena odlučuje dok trudnoća nije poodmakla toliko da sa zaista radi o bebi, kada više ne odlučuje samo o sebi.

Što se tiče tvog drugog pitanja, ponovo, po meni muškarac nema nikakva prava ako žena ne želi da ga uključi u svoj život i odlučivanje. Samo je spermu dao kroz postupak koji mu je bio veoma prijatan. Emotivan je, voli je, želi to dijete? Sve je to divno ako žena to želi. Ako ne, tužno za njega i tu je kraj priči. Ako pak žena rodi dijete, ali potpuno isključi muškarca tako da se otac i dijete ne znaju, to je naravno tužno za oca ako je zainteresiran za ženu i dijete, ali to je sve. Po meni žena i dalje nema neku obavezu prema ocu, ili ako ima o tome se da rapravljati mjesec dana bez da se dođe do jasnog zaključka. Naravno da niko nije izolovan od svijeta i ono što radimo utiče na ljude, te uvijek imamo određeni stepen odgovornosti prema drugima. Može se naravno reći da od trenutka kada je spavala s muškarcem, žena ima određenu obavezu prema njemu, u redu, ali koji je stepen te obaveze. On svakako mora imati granicu. Nikako ne smatram da je tako visok, da bi zahtijevao od žene da rodi neželjeno dijete, ali možda bi mu trebala omogućiti pristup djetetu, ako se on pokaže vrijednim toga, u kojem slučaju obično i žena želi biti s takvim muškarcem. Postoje banke sperme gdje žene idu kada žele dijete, a ne žele imati ništa sa muškarcima. Međutim, situacija u kojoj žena odvaja oca od djeteta nije fer prema djetetu, prema kojem žena itekako ima sve obaveze svijeta. Mislim da djetetu treba otac, što ne znači da obavezno propada ako nema oca.

Prestat ću sada, umorih se od argumanata, kontraargumenata i svih mogućih hipotetičkih situacija koji mu zuje po glavi. Tema je veoma zamršena i važna, pa je i treba posmatrati iz mnogih uglova.

Objavio/la asterblistok prije 6 mjeseci 18 dana #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.