Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Info ratovi

post objavio/la asterblistok prije 1 godinu 10 mjeseci na blogu To je kao... moje mišljenje čovječe.

Komentari na post

 

Tramp je tzv. efekat skretanja pažnje i to znaju svi koji to trebaju znati. Oni koji su u drugom taboru svakako nisu odlučivači, a prvi tabor, koji to zna, je jedinstven i sastavljen i od Republikanaca i od Demokrata.
Tramp je toliko uspješan globalni projekat da uspijeva, svojim jalovim potezima, stvoriti stvarne i važne reakcije i pomjeranja širom svijeta. Odavno je to taktika anglosaksonskih odlučivača, ali nikada nisu imali takvog ridikula za “prvog čovjeka nacije”. Ridikul incidente saopštava munjevito i, naoko, bez ozbiljnije pripreme. Tramp je dobar materijal za ubrzavanje stvari.
Sve ovo sigurno znaju oni koji to trebaju znati u CNN-u, The Washington Postu i tako dalje. Riječ je o uzajamnom podgrijavanju radi skretanja pažnje.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Da. Bush je bio kvalitetan ridikul, ali ovaj je još bolji. Možda CNN i ostali svjesno igraju igru i dobro znaju šta rade, te su možda zajedno sa Trumpom dio jedne iste inicijative, ali i dalje mi izgleda kako se nikako ne snalaze u novom svijetu u kojem su se obreli. Možda upravo tako sve treba izgledati. Kod ovakvih razmatranja moram ponoviti ono što sam i ranije govorio: Moćni i bogati ljudi svakako imaju planove koji nadilaze puko gomilanje bogatstva. Svakako imaju ideje o tome kako ljudsko društvo treba izgledati, ko koga treba kontrolisati, te poduzimaju radnje da ostvare ove svoje planove, sa većim ili manjim uspjehom. Što veća moć i bogatstvo, to je šira domena na koju žele utjecati i sigurno je da mnogi sada razmišljaju globalno. Ipak, ne vjerujem u teoriju koja tvrdi da postoje moćni zavjerenici iza kulisa koji poput bogova povlače konce i kontrolišu svijet. Komponenta haosa koja je rezultat ogromnog broja promjenjivih i koja ima ogroman utjecaj na društvena zbivanja jednostavno ne može dozvoliti takav scenarij. Naprimjer, smatram da je moguće (dakle ne tvrdim da to jeste slučaj, ne znam da li je, samo smatram da jeste moguće) da je američka administracija organizovala 9/11, ili barem da je svjesno dopustila da se dogodi, ali nikako ne vjerujem da su tačno proračunali i iskontrolisali sve što će uslijediti nakon toga. Mislim da se moćnici veoma često iznenade, ne znaju šta ih je strefilo, te da često padaju. Dugoročno govoreći, niko ne zna kakva će biti sudbina američke imperije. Teorije zavjere su ok, ali ne treba pretjerivati s njima. Još jedan primjer, da li je Roosevelt namjerno isprovocirao napad Japana na Pearl Harbor i da li je znao da će se dogoditi? Vjerovatno jeste. Nakon toga nije bilo teško predvidjeti da će SAD pregaziti Japan. Jednostavno su imali previše resursa, te bilo kakav drugačiji ishod nije bio moguć. Neke jednačine je lakše riješiti od drugih i bankarski kartel je mogao udobno sjediti u svojim foteljama u New Yorku bez velike zabrinutosti da li će plan uspjeti. Možda i postoji grandiozni plan koji vuku već vijekovima i koji se razvija uz određena dotjerivanja kako bi se prilagodio nepredviđenim okolnostima, te koji će na kraju svijet oblikovati više manje onako kako su konspiratori zamislili. Ako se to ostvari, onda svaka čast, prava su elita i zaslužili su da uživaju u svijetu koji su stvorili. Možda sudbina ljudskog društva nije svijet univerzalnih pojedinačnih sloboda, već dominacija elite nad pukom, te u krajnosti eliminacija puka kada prestane biti potreban.

Objavio/la asterblistok prije 1 godinu 10 mjeseci #

Dobro analiziraš, sviđa mi se, odličan ti je izbor teme u narednom tekstu.

Da, momenat iznenađenja ili incident (kako bi to nazvali odlučivači) uvijek je nešto na što treba računati, na to monopol ima Bog i to kroz koncept slobodne volje. Uvjerena sam da su na ezoterijskom nivou, odnosno vrhovnom idejnom nivou te elite vječni gubitnici upravo na toj apsurdnoj zamisli za čovjekovu pojmovnost - slobodna volja u predodređenosti.

Teorija zavjere je potrošen pojam, rađe bih govorila o upravljanju evolucijom idejnog. Centralizacija odlučivanja i upravljanje masama - to je činjeničan korjen, koji je neupitan od postanka prve imperije, pa na ovamo. Nisu to toliko brzi skokovi, pa da su mjerljivi na konvencionalan način kako to teorije zavjere “mjere” i bilježe. Više je to strpljivo kretanje kroz epohe. Eto, o čemu ti pišeš u svome zadnjem tekstu? Navukli su globalne mase da postanu ovisne o iluziji vlastite globane bitnosti kroz prisustvo na Mreži, a onda će iste te mase primorati na još radikalnije nastupe na Mreži da bi se progurale i bile vidljive. Ne smatram, naime, da će tu samo količina novca biti jedino mjerilo, iako to jeste gotovo perpetuum mobile profit (sa ovisnostima je uvijek tako).

Zaključujem tako što je Tramp rudikul koji ubrzava stvari u smislu krojenja tih globalnih kulturoloških vrijednosti i standarda što su se strpljivo, kroz epohe, mijenjale i krojile. Odrodili smo se od zemlje, od prirode, od drugih živih bića koja ne pripadaju našoj vrsti. Megalopolisa je više na kugli zemaljskoj nego ikada u njenoj istoriji. Da bismo svakodnevno funkcionisali u tim megalopolisima moramo koristiti iste sprave. Kopaju (mining) se kripto valute u jednoj ogromnoj kockarskoj igri IT vještine i obećavaju ogromni novci, a šta bi sve drugo mogli ti mozgovi koji upravo sada kriptorudare.

Mi zapravo govorimo o ratu ideja.
Drago mi je što sam naišla na tvoj blog, zafovoljstvo mi je.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

*zadovoljstvo

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.