Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Biraj svoj otrov

post objavio/la asterblistok prije 1 godinu 4 mjeseca na blogu To je kao... moje mišljenje čovječe.

Komentari na post

 

Džamahirija je strogi oblik sekularnog uređenja u (slučajno) islamskom kulturološkom i tradicijskom okruženju.
Bosna i Hercegovina će ostati cijela, čeka se da biologija i iseljavanje učine svoje. Onda će se napuniti onima koji će znati da je vole, jer su zahvalni.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 4 mjeseca #

vasionka, Zahvaljujem za pojašnjenje pojma džamahirije koje je ukazalo na činjenicu da sam u neznanju pogrešno upotrijebio taj izraz, te sam ga izbacio iz posta. Vidim da bi džamahirija zapravo mogla biti i dobra stvar, pogotovo nekome ko već živi u islamskoj državi. Imaš li negdje post kojim elaboriraš ovu ideju o biologiji i iseljavanju i o zahvalnosti? Ako ne, možda bi ovdje to mogla učiniti?

Objavio/la asterblistok prije 1 godinu 4 mjeseca #

Ibn Rušd (latinizirano Averroes), otac sekularizma i jedan od najvažnijih, zbog toga, otaca evropskog poretka, bio bi zadovoljan tvojim zaključkom. No, neko je nedavno prenio riječi Slave Kukića, a on baš to predaje na univerzitetu i dobar je profesor: Veoma moderan i sa stanovišta zaštite ljudskih prava gotovo savšen Ustav imao je Sovjetski Savez u Staljinovo vrijeme.

Riječi na papiru moraju oživjeti ljudi, skup ljudi - društvo, a kako je to, u smislu funkcionisanja uređenja, oduvijek bio relativan pojam, samo uređenje i nije toliko bitno. Bar dok se ne počne raditi u skladu sa zakonima (koji su konsenzusno dogovoreni, dakle, na snazi). Upletenost crkve u državu ili stroga razdioba to dvoje tek je tada bitna.

Nemam taj tekst, niti sam tezu u stanju elaborirati. To zapravo nije teza, nego predviđanje, a predviđanje se ne zasniva na argumentima i toku činjenica (posljedica - uzrok), nego na osjećaju.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 4 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.