Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Religija kao izvor sveg zla

post objavio/la asterblistok prije 2 godine 6 mjeseci na blogu To je kao... moje mišljenje čovječe.

Komentari na post

 

Religija je, historijski gledano, dosta zadužila čovječanstvo. Također ga je dosta i namučila, al to su ljudi i njiovi proizvodi, s jedne strane ih koriste za dobro, s druge strane za zlo. Isto je sa religijom. Religija je prvotan oblik zakona čak i prvotna nauka... Prareligija hajmo reć, u obliku astrologije, magije, šamanizma i slično. Organizovane religije sa pisanim tekstovima su, civilizacijksi gledano, nedavna pojava. Svećenici su u većini društava bili najobrazovanija klasa, a religije kad su se pojavile su često bile prave revolucije, čisti dokaz za to su rano kršćanstvo i islam. Međutim, danas smo se dovoljno razvili da moremo imat te pluseve koje je prije nudila religija i bez same religije ko paketa. Također i za duhovnost nije potribna religija.

Za ljubav između vjernika i Boga... Ja smatran da je cili taj koncept Boga jedno potpuno, zapravo, idolopoklonstvo, nešto što će sami vjernici osudit kod drugih. Neki se klanjaju raznoraznim kipovima i idolima, a vjernici mentalnom idolu koji su napravili svojim intelektom. Ipak, u ciloj toj priči o ljubavi ima i neki drugi aspekt... Ali to je već nešto što je priča na većem nivou i u tom kontekstu ima smisla. Mislin na vako nešto: http://www.duhovnaizgradnja.net/stranice/tekstovi/poznate_licnosti_u_duhovnosti/osho/osho_prosvjetljenje.html

A Carlin, kolko god da ga cjenin, je u nekin situacijama ima te tipične stereotipne ateističke momente. To mu je mana, sem toga, skidan kapu.

Objavio/la Tvornicar prije 2 godine 6 mjeseci #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.